Goudprijs: Zilverprijs:

Wat is de London Bullion Market Association (LBMA)?

Op het blog van The Silver Mountain delen wij informatie over de huidige economische situatie, de goud- en zilverprijs en ander relevante informatie met betrekking tot edelmetalen. In dit artikel geven we meer uitleg over wat de LBMA is, wat de functies ervan zijn en de oorsprong van de London Bullion Market Association.

Wat is LBMA?

Wanneer u edelmetalen wilt aanschaffen zult u met regelmaat de term LBMA tegenkomen. LBMA staat voor London Bullion Market Association, dit is de internationale handelsvereniging die de markt voor ongemunt goud en zilver vertegenwoordigt. De LBMA is gevestigd in Londen maar heeft een wereldwijd klantenbestand waaronder de meeste centrale banken die goud bezitten, particulieren beleggers, mijnbouwbedrijven, producenten, raffinadeurs en fabrikanten.

Functies van de LBMA

Als autoriteit op de edelmetaalmarkt heeft de LBMA de verantwoordelijkheid om de belangen van de aangesloten bedrijven en de gehele edelmetaalmarkt te behartigen. De organisatie coördineert dan ook de marktclearing, bewaring, toetreding tot de markt, crisissituaties, bevordering van goede handelspraktijken en de ontwikkeling van standaarddocumentatie.

De belangrijkste taak van de LBMA is het stellen van basisrichtlijnen voor de prijzen van goud en zilver. Vroeger stond dit bekend als silver fixing en gold fixing maar tegenwoordig als de LBMA silver fixing price en de LBMA gold price. Een net zo belangrijke taak van de LBMA is het toekennen van hun keurmerk. Op basis van de kwaliteitsgarantie van producenten en raffinaderijen besluit de LBMA om hun keurmerk toe te kennen aan deze partijen.

Het LBMA-keurmerk

Het LBMA-keurmerk wordt door de London Bullion Market Association verstrekt aan smelterijen die goudbaren produceren die voldoen aan bepaalde kwaliteitseisen. Producten met een LBMA status zijn wereldwijd gemakkelijk weer te verhandelen. Alle raffinaderijen en producenten die aan de eisen van het keurmerk voldoen, en blijven voldoen, komen terecht op de Good Delivery List. Dit is een lijst met onder andere mijnen, smelterijen en munthuizen die aan hun hoge kwaliteitseisen voldoen.

De oorsprong van de LBMA

In de jaren 80 had de Bank of England besloten dat de regulatie op goud moest worden gedaan door een onafhankelijke partij. Als gevolg daarvan werd in 1987 de London Bullion Market Association (LBMA) opgericht. De LBMA opereert onafhankelijk en heeft de Engelse centrale bank als toezichthouder.

The Silver Mountain biedt uitsluitend baren aan van bedrijven die op de LBMA Good Delivery List staan. Deze baren zijn eenvoudig en wereldwijd verhandelbaar zonder verdere analyse.

Disclaimer: The Silver Mountain geeft geen beleggingsadvies en dit artikel moet dan ook niet als zodanig worden beschouwd. Resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst.

Volg ons

The Silver Mountain is actief op de volgende sociale media kanalen.

Neem contact met ons op

U kunt onze klantenservice bereiken op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur.

035 - 203 13 80
info@thesilvermountain.nl

Nieuwsbrief

Wees de eerste die kennismaakt met de nieuwste producten en het laatste nieuws omtrent edelmetaal.