Goudprijs: Zilverprijs:

Zal goud, de dollar of de euro instorten?

Op dit moment zijn de goudprijs en zilverprijs dalende. De psychologische grens van $1.400 voor 1 troy ounce goud en $30 voor 1 troy ounce zilver blijken moeilijk te doorbreken, waar beleggers hun winst nemen en goud en zilver wordt verkocht. De schuldencrisis in Europa zorgt ervoor dat het einde van de Euro zoals we die vandaag de dag kennen ook nabij kan zijn. Aangezien de schuldencrisis in Amerika echter nog groter is, is het tijd om te vragen of deze drie vormen van geld zullen instorten.

Een instorting van de Dollar

De afgelopen jaren wordt er gespeculeerd over het vallen van de Dollar. Het lijkt slechts een kwestie van tijd totdat de dollar valt, gezien de enorme staatsschuld die Amerika met zich meedraagt, die met regelmaat wordt vergroot met miljarden dollars per keer. Voor 31 maart moeten de limieten om geld te lenen worden vergroot, om een default op korte termijn te voorkomen.

Een instorting van de Euro

De problemen in de Eurozone worden echter ook niet opgelost. Elke dag horen we meer slecht nieuws. Zo wil Griekenland meer tijd om het verstrekte reddingspakket terug te betalen, de regering in Ierland weigert de rente te accepteren horend bij hun reddingspakket en landen als België dreigen ook stuurloos zonder regering af te glijden naar waar Ierland en Griekenland zich bevinden.

Als de EU ook de reddende hand moet toesteken naar Portugal, Spanje en Italië, zal dit de waarde van de Euro zwaar onder druk zetten. Uiteindelijk zou de wisselkoers kunnen oplopen naar $1, of zelfs lager (afhankelijk van hoe snel de Dollar haar waarde verliest). Het is nog steeds mogelijk dat deze onder schulden gebukte landen uit de Eurozone worden gezet, het is echter ook mogelijk dat Duitsland uit de EU stapt.

Een instorting van de goudprijs

Met zoveel beleggers hopend op economisch herstel lijkt de correctie in de goudprijs te duiden op het einde van de goud bull markt. Het goud zou dan weer worden verkocht en het vertrouwen in valuta als de euro en de dollar wordt herstelt. Ondanks het feit dat de dollar en de euro er niet goed voorstaan lijkt het er namelijk op dat in ieder geval op korte termijn er geen reden voor paniek is, waardoor de goudprijs niet meer zo explosief stijgt als afgelopen periode.

De dollar, euro en goud in de toekomst

Zowel de euro als de dollar lijken voorlopig stand te houden, waar de goudprijs gezond herstel vertoont. Volgens Yi Gang, plaatsvervangend gouverneur van de People’s Bank of China, zijn de Euro en de Europese financiële markt een belangrijk onderdeel van het wereldwijdefinanciële systeem. Deze markt zal een van de meest belangrijke gebieden zijn voor de Chinese deviezenreserves om te investeren. Hetzelfde geldt voor de 3.000 miljard dollar (!) die Amerika schuldig is aan China. Het is dus in het belang van China dat deze valuta blijven bestaan. Dit geldt voor alle andere landen ook, omdat niemand er beter van wordt zodra de dollar of de euro omvalt.

De rol van China

Een bijkomend voordeel van het bestaan van meerdere valuta is dat beleggers zo op zoek kunnen naar manieren om hun vermogen zoveel mogelijk veilig te stellen. Indien deze mogelijkheid niet bestond, was er minder handel onderling en waren beide valuta allang omgevallen.

Overheden en centrale banken hebben deze optie niet bij het voeren van internationale handel. Vanuit dat oogpunt is het voor China prettig de euro en de dollar te stimuleren, zodat China kan blijven exporteren, zodat de machtspositie wordt vergroot en vaste rente inkomsten gegarandeerd worden. Dit maakt bewegingen in wisselkoersen van de twee leidende, mondiale valuta erg belangrijk voor de winstgevendheid van de wereldhandel.

Voor zover er sprake is van een kans dat de goudprijs instort zouden we moeten kijken naar de unieke eigenschappen van goud om waarde te meten en alle wisselkoersen te negeren. De directeur van de Wereldbank suggereerde dat de goudprijs als referentiekader gebruikt kan worden om de waarde van valuta te bepalen en de directeur van de Duitse Bundesbank noemde goud recentelijk een nuttige bescherming tegen de schommelingen van de dollar.

Concluderend zou een instorting van de goudprijs alleen mogelijk zijn als de inherente waarde van zowel de euro als de dollar tot ongekende hoogtes stijgen ten opzichte van activa waaronder goud. Stelt u uw vertrouwen in de dollar en de euro om het vermogen te doen groeien naar nieuwe hoogtes? En kunnen we verwachten dat Indiase, Aziatische en Chinese beleggers vertrouwen in deze valuta’s in plaats van goud? Daarin ligt het antwoord op de vraag of er een instorting van de goudprijs gaat volgen.

Disclaimer: The Silver Mountain geeft geen beleggingsadvies en dit artikel moet dan ook niet als zodanig worden beschouwd. Resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst.

Volg ons

The Silver Mountain is actief op de volgende sociale media kanalen.

Neem contact met ons op

U kunt onze klantenservice bereiken op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur.

035 - 203 13 80
info@thesilvermountain.nl

Nieuwsbrief

Wees de eerste die kennismaakt met de nieuwste producten en het laatste nieuws omtrent edelmetaal.