Goudprijs: Zilverprijs:
Goudgids

Goudgids

Op deze pagina:

  De geschiedenis van goud

  Oude gouden muntenGoud heeft al zolang men zich kan heugen een sterke aantrekkingskracht op de mens. Het edelmetaal is door de eeuwen heen belangrijk gebleken waar het aankomt op het opbouwen en beschermen van het vermogen. Dit reikt van farao’s tot hedgefondsen, van west tot oost en van noord tot zuid.

  Sinds mensenheugenis hebben naties en koninkrijken gestreden en gevochten om goud in het bezit te krijgen vanwege de waarde en de macht waar het voor stond en in zekere zin nog altijd voor staat.

  Veel mensen zien goud als een interessante investering op de lange termijn en als “Safe Haven” in tijden van crisis. Mensen houden goud als fysiek bezit, als verzekering tegen macro- economische en geopolitieke risico’s, alsmede muntontwaarding. Immers, ook als het monetaire systeem zal instorten zal goud altijd haar waarde houden. De snel stijgende goudprijs van de laatste jaren benadrukt dit.

  GrafiekNa de val van Lehman Brothers in September 2008 escaleerde de kredietcrisis verder in een recessie hetgeen erin resulteerde dat beleggers geen vertrouwen meer hadden in het monetaire systeem. Als gevolg hiervan nam de vraag naar echt goud enorm toe en dit leidde tot een nieuw hoogterecord in de goudprijs.

   

  Oorsprong gouden munten

  Foto credit: CNG Coins

  Zo’n 1.000 jaar voor Christus werd goud in de vorm van blokjes, voor het eerst gebruikt als betaalmiddel in Azië. Koning Croesus van Lydia (het huidige Turkije) liet als eerste koning het goud slaan in de vorm van een munt. Gouden munten speelden vervolgens ook een belangrijke rol in zowel het Griekse als Romeinse rijk. De Romeinse Keizers introduceerde de traditie van het afbeelden van het staatshoofd op de munt.


  De rol van de gouden standaard

  Goudklompen

  Naarmate meer en meer landen goud gebruikten als betaalmiddel en de economie groeide, was er meer behoefte aan goud als grondstof voor munten. Hierdoor steeg de vraag en ook de prijs van goud. Daarom hervormden veel landen hun monetaire systeem en gingen ze over op de gouden standaard. Bij het gebruik van de gouden standaard wordt de waarde van de valuta gekoppeld aan een bepaalde hoeveelheid goud.

  Zo kon men in Amerika in 1879, bij de invoering van de gouden standaard, $20,67 inruilen voor één ounce goud. De gouden standaard had ook tot gevolg dat de wisselkoers van verschillende valuta vast lag. De gouden standaard bracht enerzijds veel stabiliteit, omdat het voor landen onmogelijk was geld bij te drukken. Anderzijds had de gouden standaard als nadeel, dat het in economisch zware tijden niet mogelijk was om extra geld bij te drukken. Om zo de economie te kunnen ondersteunen. Tijdens het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog lieten vele landen de gouden standaard dan ook los, om hun economie te kunnen stimuleren. Na de oorlog voerden veel landen de gouden standaard weer in. Door het uitbreken van de economische crisis in de jaren ‘20 en ‘30 werd de gouden standaard al snel door veel landen losgelaten. In 1936 liet ook Nederland, als een van de laatste landen, de gouden standaard los..


  Invoering en uiteenvallen Bretton Woods

  In 1944, kort na D-Day, kwamen 44 landen bijeen in Bretton Woods om een nieuwe internationaal monetair systeem op te zetten. Dat de internationale handel na de Tweede Wereldoorlog moest bevorderen.

  Er werden lessen getrokken uit de grote depressie na de Eerste Wereldoorlog en er werd besloten om de Amerikaanse dollar te koppelen aan één vaste waarde in goud. Voor de andere valuta werd een vaste wisselkoers met de dollar vastgesteld. Op deze conferentie werden ook het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Wereldbank opgericht. Tijdens de Vietnamoorlog begonnen de Verenigde Staten dollars te drukken om de kosten van de oorlog te financieren. Het monetaire beleid van de Verenigde Staten in combinatie met de inflatie van de dollar verminderde het vertrouwen in de dollar. Steeds meer landen besloten de vaste wisselkoers met de dollar los te laten en ruilden hun dollars in voor goud. In 1971 nam toenmalig president Nixon het besluit om de koppeling van de dollar aan goud los te laten. Hierdoor steeg de goudprijs.


  Huidige rol goud monetair systeem

  Goudopslag

  Vandaag de dag is er geen een land ter wereld, dat de waarde van de valuta koppelt aan goud. Hierdoor heeft de goudvoorraad van een land, geen invloed op de hoeveelheid geld die een Centrale Bank in omloop kan brengen. Wel houden veel Centrale Banken, waaronder De Nederlandse Bank, goudvoorraden aan omdat goud wordt gezien als vertrouwensanker voor het financiële stelsel.


  Goud gebruiken als geld

  Gouden Maple LeafVeel gouden munten worden erkend als wettig betaalmiddel met een nominale waarde. Toch is er niemand die in de praktijk betaalt met gouden munten. Dit komt doordat de waarde van het goud van een gouden munt, veel hoger ligt dan de nominale waarde.

  Hoewel gouden munten nooit worden gebruikt om in de winkel te betalen, zijn er toch overeenkomsten tussen goud en geld. Beide worden bijvoorbeeld gebruikt om iemands vermogen voor langere tijd te behouden. Toch is goud hiervoor een beter middel, omdat goud geen waarde verliest door inflatie. Hierdoor is de waarde van goud door de geschiedenis heen constant gebleven. Daarnaast heeft goud ook het voordeel dat het populair is over de hele wereld en je het overal ter wereld kunt inwisselen voor andere valuta.

  Hoe werkt goud kopen in de praktijk

  Gouden munten The Silver Mountain

  Via onze website thesilvermountain.nl kunt u eenvoudig online goud kopen. Daarbij hebt u de keuze tussen gouden munten en goudbaren.

  • Het goud dat u koopt wordt fysiek aan u uitgeleverd
  • Er zijn drie opties voor de levering: thuisbezorgd, ophalen op kantoor of volledig verzekerd opslaan
  • Al het goud dat op de website wordt aangeboden, is afkomstig van erkende producenten
  • Het goud dat op de website wordt aangeboden is wereldwijd eenvoudig verhandelbaar

  De prijzen van goud zijn gekoppeld aan de actuele goudkoers. Op onze website worden de prijzen van alle producten iedere drie minuten aangepast aan de hand van de meest recente koers. Zodra u de bestelling plaatst ligt de prijs vast en dan is er een bindende overeenkomst gesloten. Dit betekent ook dat het niet mogelijk is om een aankoop van goud te annuleren of achteraf te wijzigen. Al het goud dat u aankoopt wordt door ons ook direct ingekocht en uit eigen voorraad vervolgens zo spoedig mogelijk uitgeleverd. Per product staat daarbij aangegeven wat de huidige prijs en wat de verwachte levertijd is.

  Welke vorm goud kopen

  Kieswijzer Bij het kopen van goud hebt u de mogelijkheid tussen diverse munten en baren. Er zijn verschillende munthuizen die gouden beleggingsmunten uitgeven en daarnaast zijn er een flink aantal bekende producenten van goudbaartjes geslagen in tenminste 99,9% puur goud. Om u te voorzien van een productadvies hebben wij een kieswijzer opgesteld waarin u eenvoudig kunt zien wat – gebaseerd op de huidige marktomstandigheden – de meest interessante mogelijkheden zijn.

  Munten of baren

  Goud kopen

  Het kopen van goud is mogelijk in de vorm van munten en baren. Beide productsoorten zijn geschikt. Het voordeel van gouden munten is dat deze eenvoudig te verhandelen zijn en wereldwijd goed bekend staan. Het voordeel als u goudbaren koopt is dat deze vaak goedkoper in de aanschaf zijn, zeker bij grotere coupures

  Kleinere coupures baren en munten zijn beter verhandelbaar dan grotere coupures baren en munten. Eén kilo goud is immers minder makkelijk te verhandelen dan 10 goudbaren van 100 gram. Mocht u de baar namelijk in de toekomst willen verkopen dan zult u in één keer de volledige baar moeten verkopen. Bij 10 goudbaren van 100 gram heeft u de flexibiliteit om bijvoorbeeld maar één goudbaar in de toekomst te verkopen.

  Voor de verhandelbaarheid van producten die u via The Silver Mountain koopt maakt het echter niet uit of u munten of baren koopt. Met onze terugkoopgarantie garanderen wij namelijk dat wij deze producten altijd voor een eerlijke prijs terugkopen.


  Wordt goud belast met btw

  Goud wordt niet belast met btw. Dit geldt voor zowel munten als baren.


  Prijsverschillen in munten

  Het goudgehalte, het gewicht en de bekendheid van alle munten is identiek. Ook de terugkoopprijzen zijn gelijk. Het is dus altijd het meest interessant om te kiezen voor de goedkoopste gangbare gouden munt.

  Het verschil in prijs tussen munten en baren zit hem in de productiekosten. De munten die wij duurder aanbieden zijn voor ons ook duurder om in te kopen. Echter zijn de terugkoopprijzen voor de beleggingsmunten gelijk, om die reden is de goedkoopste gangbare gouden munt het meest interessant als belegging.

  Meer informatie over de prijsopbouw van munten en baren vindt u hier.

  Waarom is een gouden munt duurder dan de goudprijs

  Winstmarge gouden munten

  Tussen de 1% en 5%

  Bij de prijsstelling van de gouden munten spelen er een aantal zaken mee. De goudprijs zelf geeft de intrinsieke waarde van het goud aan, dat is de beurswaarde en dat is niet een prijs waarvoor men een fysiek product kan verkrijgen. Bij de gouden munten is er sprake van productiekosten (de premie), verzendkosten en de winstmarge van de handelaar.

  De prijzen van ons assortiment zijn altijd gebaseerd op de meest actuele prijs van het desbetreffende edelmetaal: de spotprijs.

  De verkoopprijs wordt vervolgens berekend op deze spotprijs. Je betaalt meer dan de spotprijs omdat het een fysiek product is: het kost geld om een munt of staaf te produceren. De winstmarge voor edelmetaalhandelaren en smelterijen schommelt – afhankelijk van het type product – tussen 1% en 5% voor goud en 3% tot 7% voor zilver. Daarnaast geldt voor zilver baren een btw-heffing van 21%. Deze kosten worden (vaak gedeeltelijk) bovenop de spotprijs in rekening gebracht en vormen de uiteindelijke verkoopprijs van het product.


  Kleurverschillen in munten

  Gouden munten
  Goud is van zichzelf een vrij kwetsbaar metaal. Vroeger werden gouden munten dan ook vaak in een wat lager gehalte geslagen en dan werd de munt sterker gemaakt door een beetje koper toe te voegen aan de legering. Dat ziet u terug bij de munten die geslagen zijn in 22 karaat goud, zoals de gouden Krugerrand.


  De zuiverheid van goud

  Er bestaan diverse soorten zuiverheden van goud. De meest voorkomende zijn 14, 18, 22 en 24 karaat. Zuiver goud is 24 karaat. Vrijwel alle andere gangbare beleggingsmunten en -baren hebben deze zuiverheid van minimaal 99,9%.

  Goud karaat soorten


  Welk merk goudbaar

  Zolang u kiest voor een goudbaar van een LBMA erkende producent, zit u goed. De LBMA (London Bullion Market Association) heeft een Good Delivery List opgesteld van smelterijen die zijn goedgekeurd en waarvan het gehalte en gewicht is gewaarborgd.

  LBMA Good Delivery List producenten

  Als u wilt controleren of een producent op de LBMA Good Delivery List staat dan kunt u dat hier controleren. The Silver Mountain koopt en verkoopt uitsluitend producten van LBMA-geaccrediteerde producenten.


  Certificaat van echtheid

  Umicore goudbaar

  Bij nieuw geslagen goudbaren wordt doorgaans een certificaat van echtheid geleverd. Dit staat per product aangegeven. Gouden beleggingsmunten zijn niet genummerd en daardoor zou een certificaat niet te koppelen zijn aan een unieke munt. De munthuizen kiezen er daarom voor om geen certificaat mee te leveren bij nieuwe munten.


  Veilig ontvangen van uw goud

  AFM license The Silver MountainAlle bestellingen worden volledig verzekerd verzonden. Hiervoor zijn diverse verzendmethoden mogelijk, afhankelijk van uw locatie, het gewicht en de waarde van de bestelling. Naast het verzenden per koeriersdiensten is het mogelijk om een bestelling op te halen op ons kantooradres, of om ervoor te kiezen uw goud veilig en gealloceerd op te laten slaan. Daarvoor beschikken we over een vergunning van de AFM (Autoriteit Financiele Markten).

  Verzekerd verzonden The Silver Mountain

  Volledig verzekerd verzenden

  Het verzenden van bestellingen wordt volledig verzekerd en discreet gedaan via gespecialiseerde koeriersdiensten. U heeft afhankelijk van uw bestelbedrag keuze uit verschillende verzendmethodes.

  Wij raden aan om te versturen via onze huiskoerier. Dit is een anonieme, onopvallende, discrete en gespecialiseerde bezorgdienst die uitsluitend levert op uw adres. Daarnaast is er een ID-controle en handtekening voor ontvangst vereist.

  Ook heeft u de mogelijkheid om uw bestelling te versturen via onze privékoerier. Hierbij wordt u bestelling op een discrete manier afgeleverd door een medewerker van The Silver Mountain. U heeft hierbij de mogelijkheid om uitleg te krijgen over de bestelde producten.

  Tot slot is het mogelijk om uw bestelling verzekerd naar een PostNL-Servicepunt te versturen. Ook hier is een ID-controle en handtekening vereist.


  Logo Edelmetaal Beheer Nederland

  Opslag

  Wilt u uw bestelling niet thuis ontvangen maar opslaan in een kluis, dan is dat ook zeker mogelijk. Via zusterbedrijf Edelmetaal Beheer Nederland bieden we opslagmogelijkheden aan waarbij u helemaal zorgvrij bent.

  Hierbij heeft u de keuze om uw producten op te slaan in Nederland of Zwitserland. Uw edelmetaal wordt veilig en verzekerd opgeslagen. Edelmetaal Beheer Nederland rekent opslagkosten op jaarbasis. Er worden geen aanvullende kosten in rekening gebracht als in- en uitslagkosten, transactiekosten en uitleverkosten.


  Ophalen op afspraak The Silver Mountain

  Ophalen op afspraak

  Naast verzenden en opslaan is het ook mogelijk om uw bestelling op te halen bij ons op kantoor in Baarn. Hier beschikken we over een discrete en beveiligde locatie waar uw bestelling kunt ophalen.

  Het ophalen van een bestelling is uitsluitend op afspraak. U heeft hierbij de mogelijkheid om de betaling contant of per PIN te voldoen bij het ophalen. Mogelijk is een aanbetaling vereist.


  Garanties

  Veiligheidsembleem Maple LeafThe Silver Mountain staat garant voor de echtheid en authenticiteit van alle producten die worden aangeboden. Wij kopen ons edelmetaal in van erkende producenten, zoals smelterijen met een LBMA Good Delivery Status. Alle nieuwe baren van deze producenten zijn doorgaans voorzien van een serienummer en een gesealde verpakking. De nieuwe beleggingsmunten die wij aanbieden worden ingekocht via officiële distributeurs.

  Echtheidsgarantie The Silver Mountain

  Echtheidsgarantie

  Munten van voorgaande jaargangen worden door ons bij inname getest op soortelijk gewicht, gehalte en conditie. Middels een speciaal apparaat wordt ook gemeten in welke mate de munt of baar reageert op een magneet.

  Het magnetisme van een metaal kan niet worden gemanipuleerd. Elk metaal reageert op zijn eigen manier op een magnetisch veld, het wordt aangetrokken of teruggetrokken. De wijze en de grootte van deze reactie hangt volledig af van de samenstelling van het metaal. Edelmetalen zoals goud zijn niet magnetisch en worden slechts zwak afgestoten door een magnetisch veld. Populair vervalingsmateriaal (bijvoorbeeld wolfraam) worden daarentegen aangetrokken door magneten. De magneetschaal meet contactloos de aantrekking of afstoting van de magneet. Alle testobjecten blijven in hun verpakking en ondergaan geen waardevermindering. Vergulde voorwerpen en namaakartikelen worden direct herkend.


  LBMA

  Goud van de LBMA Good Delivery list

  LBMA staat voor “The London Bullion Market Association”. De LBMA is de autoriteit op het gebied van wereldwijde handel voor zilver en goud bullion. The Silver Mountain koopt en verkoopt enkel in baren die van LBMA-geaccrediteerde smelterijen en producenten afkomstig zijn.

  The Silver Mountain staat garant voor de echtheid en authenticiteit van alle producten die worden aangeboden. Wij kopen ons edelmetaal in van erkende producenten, zoals smelterijen met een Good Delivery Status. Alle nieuwe baren van deze producenten zijn doorgaans voorzien van een serienummer en een gesealde verpakking. De nieuwe beleggingsmunten die wij aanbieden worden ingekocht via officiële distributeurs van de grootste munthuizen ter wereld, dit gaat om officiële munten met de status van wettig betaalmiddel.


  Terugkoopgarantie The Silver Mountain

  Terugkoopgarantie

  Voor alle zilveren munten die wij verkopen geven wij een terugkoopgarantie af. Deze garantie betekent dat wij de gouden munten altijd van u kunnen terugkopen, ongeacht het volume en ongeacht de goudprijs van dat moment.

  Wij werken met biedgaranties die gebaseerd zijn op de actuele goud- en zilverkoers van het moment van verkopen (van u aan ons). Dit zijn vaste formules die we hanteren, ongeacht de marktomstandigheden en het volume dat u wilt verkopen. Afhankelijk van de marktomstandigheden kunnen onze biedprijzen verhoogd worden.


  TrustedShops The Silver Mountain

  Kopersbescherming

  Wilt u extra zekerheid, dan is het mogelijk om een aanvullende kopersbescherming af te sluiten. Dit kan bij aankoopbedragen tot EUR 20.000,-. Op deze manier kunt u het leveranciersrisico verzekeren.

  The Silver Mountain biedt deze service aan als onderstreping van haar betrouwbaarheid. Als u zelf een bestelling komt ophalen en het bedrag bij het afhalen voldoet dan hoeft u natuurlijk niet deze verzekering af te sluiten omdat er dan geen sprake is van een leveranciersrisico. Wij doen echter ook zaken met klanten uit het buitenland en met name voor die klanten kan de kopersbescherming interessant zijn. Met name als men niet eerder met ons zaken heeft gedaan en/of als er een hoge levertijd van toepassing is.


  AFM-vergunning The Silver Mountain

  AFM-vergunning

  Sinds 19 juni 2012 is The Silver Mountain in het bezit van een vergunning van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) voor het aanbieden van beleggingsobjecten. Hiermee stellen wij onze klanten in staat om uw edelmetalen laagdrempelig en veilig op te slaan.

  De aan ons afgegeven AFM-vergunning verzekert u ervan, dat u geen onnodige risico’s loopt bij de aan- en verkoop van uw goud, zilver en platina. En dat al uw transacties via The Silver Mountain volgens vaste, transparante procedures – en onder toezicht van de AFM – verlopen en worden vastgelegd. Het toezicht van de AFM is niet van toepassing op transacties waarbij edelmetaal fysiek wordt uitgeleverd, dus bij bestellingen die u zelf komt ophalen of thuis laat bezorgen.


  Verzekerd transport

  Verzekerd transport

  Alle bestellingen worden bij The Silver Mountain volledig verzekerd verzonden. Wij maken gebruik van een speciale koeriersdienst waarmee u een pakketje overdag of s’avonds kunt ontvangen. Ook aflevering op zaterdag is mogelijk.

  De verzending is bij ons altijd verzekerd, ongeacht het bedrag van de bestelling. Onze huiskoerier en privékoerier zijn gespecialiseerd in waardevolle zendingen en zullen dan ook discreet en voorzichtig met uw bestelling omgaan. Mocht er onverhoopt toch iets misgaan, dan is de zending volledig verzekerd, ook als deze verzonden is met PostNL of UPS.


  Praktische zaken

  Hoe worden de gouden munten verpakt?

  De meest gangbare gouden munten worden standaard door het munthuis verpakt in (kleine) tubes. In deze tubes zijn de munten veilig opgeborgen en blijven de munten in goede conditie. De meeste gouden troy ounce munten worden verhandeld in tubes per 10 stuks. Bij de productpagina kunt u per muntsoort terugvinden in welke hoeveelheden deze worden verpakt.


  Hoe worden de goudbaren verpakt

  Umicore goudbaren
  Goudbaren worden vaak geleverd op creditcardformaat met de baar in beschermend plastic. Grotere baren vanaf ongeveer 250 gram worden soms ook los verkocht in beschermend folie. Uw aankoop wordt verzonden in een mooie The Silver Mountain verpakking die dienst doet als bescherming tijdens de verzending of opslag, maar ook als een mooie cadeauverpakking kan dienen.


  Echtheid van goud zelf controleren

  Echtheid controleren goud en zilverHet is de nachtmerrie van iedere investeerder of belegger: uw edelmetaal blijkt nep en daarmee waardeloos te zijn! Zeker bij gouden munten of baren kan de schade hard oplopen. Gelukkig bestaan er diverse manieren om goud en zilver te testen voordat u daadwerkelijk tot koop overgaat.

  Visuele controle

  Nep of verguld goud vertoond vaak veranderingen in de kleur rond de randen. Puur goud oxideert niet, dus er dienen geen kleurverschillen op te treden.

  Indien u de afmetingen/diameter van een bepaalde baar of munt weet, kunt u op basis van een simpele gewichtstest bekijken of het echt goud betreft. De meeste gouden munten zijn geslagen in 1 troy ounce, wat gelijk staat aan 31,103 gram.


  Geluid

  Bij gouden munten kunt u ook aan het geluid horen of u met echt of nep goud te maken heeft. Als u de munt midden op uw vingertop plaatst en met een andere munt een tikje tegen de munt geeft hoort u bij puur goud een lange hoge toon. Is de toon kort en laag heeft u absoluut niet met puur goud te maken. Sommige munten, zoals de gouden Maple Leaf, geven echter geen hoge en lange toon omdat het goud in deze munten zeer puur is (99,99%). Een andere testmethode is voor deze munten meer geschikt.


  Magneet

  Edelmetalen zijn niet magnetisch. Met een sterke magneet kunt u testen of u met echt goud of zilver te maken heeft. Indien munten of baren wel op de magneet reageren is het overduidelijk dat het geen puur goud of zilver betreft.


  Keramisch bord

  Als een gouden munt of baar een zwart spoor achterlaat indien het over een ongeglazuurd keramisch bord wordt getrokken, dan betreft het nep goud. Deze manier van testen kan echter uw munten of baren beschadigen. Daarnaast komt deze testmethode de kwaliteit van uw keramische borden ook niet ten goede.


  Archimedes test

  De Archimedes test is een dichtheidstest. Aangezien er heel weinig metalen zijn die een hogere dichtheid hebben dan goud (19.3 g./ml.), is het meten van de dichtheid van de munt of baar een handig hulpmiddel om vast te stellen of het echt goud of zilver betreft. De uitslag is gemakkelijk te interpreteren: hoe hoger de dichtheid, hoe puurder het goud.


  Salpeterzuur test

  Indien een druppel salpeterzuur een markering op het oppervlak achterlaat, spreken we over nep goud of zilver. Mocht u twijfelen dan kunt u een klein krasje in het edelmetaal maken om te zien of het salpeterzuur het oppervlak alsnog van kleur doet veranderen. Deze test is echter niet aan te raden, aangezien salpeterzuur zeer bijtend is. Daarnaast wilt u uw edelmetaal niet onnodig beschadigen.


  Bekendheid

  Tot slot, schaf uw edelmetaal aan bij gerenommeerde bedrijven. Het gebeurt regelmatig dat mensen via Marktplaats of dergelijke sites onjuist geïnformeerd of zelfs opgelicht worden. Men krijgt in dat geval een waardeloos stuk metaal toegezonden, terwijl er soms grote bedragen vooraf zijn betaald. Achteraf is de dader vaak niet meer te traceren. Het is zeker de moeite waard om u te laten informeren of te adviseren door een gespecialiseerde organisatie met kennis en kunde.

  De grote munthuizen doen er alles aan doen om met bepaalde technieken de echte zilveren en gouden munten en baren te kunnen onderscheiden van de nagemaakte varianten. De zilveren Maple Leaf 2016, geslagen door de Royal Canadian Mint, zijn bijvoorbeeld voorzien van een nieuw veiligheidsembleem in de vorm van een esdoornblad. Dit veiligheidsembleem in middels een laser in de munt verwerkt en derhalve zeer moeilijk na te maken.


  Gevolgen qua fiscaliteit bij het aanschaffen van goud

  Bij de aankoop van goud wordt doorgaans geen BTW berekend. Goud is vrijgesteld van BTW, mits het gaat om beleggingsgoud. Voor de aankoop van goud maakt het niet uit of u dit zakelijk of privé doet, de aankoopprijzen verschillen niet. Wanneer u als particulier goud koopt wordt dit gezien als een belegging in box 3.

  Dit betekent volgens de wet dat het belastbaar inkomen in box 3 wordt bepaald op basis van een forfaitair rendement. Dit forfaitaire rendement wordt berekend als 4% van de (economische) waarde van het aan box 3 toegerekende vermogen aan het begin van het betreffende kalenderjaar. Het percentage van het forfaitaire rendement is 30%.Als je rendement (winst) hebt gemaakt, wordt dit niet apart belast. Effectief wordt er 1,2% inkomstenbelasting geheven over het vermogen dat wordt toegerekend aan box 3. Bij een zakelijke aankoop zou je, net als bij zilver, winst maken bij verkoop tegen een hogere goudprijs en daarover inkomsten- of vennootschapsbelasting moeten betalen.


  De ontwikkeling van de goudprijs

  De goudprijs is sterk gestegen sinds de kredietcrisis in 2008, door factoren zoals vraag en aanbod. Goud wordt gerecycled of gedolven en er zijn particuliere en institutionele beleggers die het kopen. Goud wordt ook gebruikt bij het maken van sieraden. In onzekere tijden wordt er meer goud gekocht vanwege de veilige haven status en de reputatie als een waardevaste investering.

  Goudprijs volgen

  De goudprijs kunt u volgen via onze website op de pagina goudprijs. De goudprijs wordt elke vijf minuten automatisch ververst en u kunt de prijs terugvinden in euro en in dollar, in kilogram en in troy ounces (31,103 gram). Wereldwijd wordt de goudprijs doorgaans uitgedrukt in dollars per troy ounce.

  Prijsontwikkeling producten

  Tot slot kunt u bij onze beleggingsproducten ook de prijshistorie inzien. Dit wordt weergegeven onderaan de product pagina.

  Bezoek de webshop

  Fysiek goud tegen de scherpste prijs van Nederland

  naar de webshop
  Geschreven door:
  Rolf van Zanten

  Rolf van Zanten

  Directeur

  Rolf van Zanten is de directeur en oprichter van The Silver Mountain. Hij startte het bedrijf in 2008 om het aankopen van fysiek edelmetaal op een veilige, discrete en betrouwbare manier toegankelijk te maken voor particuliere klanten in Nederland, België en de rest van Europa.

  In eerste instantie was hij met The Silver Mountain voornamelijk gericht op het aanbieden van fysiek zilver, waarmee hij in Nederland als eerste partij grootschalig munten zoals de Maple Leaf aanbood en daarmee een alternatief beschikbaar stelde voor zilver baren die met btw zijn belast. In 2009 werd ook Inkoop Edelmetaal opgericht zodat het mogelijk werd om edelmetaal ook weer eenvoudig en veilig online te verkopen. Inmiddels is The Silver Mountain uitgegroeid tot een toonaangevende aanbieder van fysiek edelmetaal met een full-service dienstverlening voor aankoop, verkoop en opslag.

  Op deze pagina:

   Volg ons

   The Silver Mountain is actief op de volgende sociale media kanalen.

   Neem contact met ons op

   U kunt onze klantenservice bereiken op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur.

   035 - 203 13 80
   info@thesilvermountain.nl

   Nieuwsbrief

   Wees de eerste die kennismaakt met de nieuwste producten en het laatste nieuws omtrent edelmetaal.