Goudprijs: Zilverprijs:
Zilvergids

Zilvergids

Op deze pagina:

  Geschiedenis van zilver

  Zilver gaat ver terug de tijd in. Onderzoek heeft aangetoond dat zilver voor het eerst werd gedolven rond 3.000 voor Christus in Anatolië, nu gelegen in het huidige Turkije. Het edelmetaal hielp vroege beschavingen in het Nabije Oosten, het oude Griekenland, tot bloei komen.

  De zilverproductie bleef zich wereldwijd uitbreiden. Tegen de jaren 1870 groeide de productie van 40 naar 80 miljoen ounces per jaar. Nieuwe zilverontdekkingen in Australië, Midden-Amerika en Europa droegen bij aan de totale wereldproductie van zilver. Tijdens de jaren 1900 droegen nieuwe mijnbouwtechnieken bij aan de enorme stijging van de totale zilverproductie. Doorbraken waren onder meet het boren met stoom, het ontwateren van mijnen en verbeterd transport. Verder verbeterde de vooruitgang in mijnbouwtechnieken het vermogen om zilver van andere ertsen te scheiden en maakte het mogelijk om grotere hoeveelheden materiaal te verwerken. Dit resulteerden in een toename van de wereldproductie tussen 1900 en 1920 met 50% en bracht het totaal op ongeveer 190 miljoen ounces per jaar.

  Meer dan 5.000 jaar nadat oude culturen voor het eerst in relatief kleine hoeveelheden begonnen te ontginnen, is de productie van zilvermijn nu gegroeid tot bijna 800 miljoen ounces in 2019.


  Ontwikkeling van de zilverprijs

  De zilverprijs is net als de goudprijs sterk gestegen sinds de kredietcrisis in 2008. De vraag van beleggers naar zilver nam in deze periode toe om het vermogen veilig te stellen. Wanneer we echter kijken naar de onderstaande grafiek zien we dat de zilverprijs ooit nog hoger is geweest. Waar de zilverprijs in 2011 de top aantikte, zien we dat in 1980 de zilverkoers nóg hoger was dan toen.

  Wanneer we naar de zilverkoersstijgingen kijken, zien we vaak dat deze van korte duur waren. Zo hard en snel als de zilverprijs steeg, is de zilverprijs ook weer in elkaar gezakt. De zilvermarkt is namelijk, in vergelijking met de goudmarkt, zeer klein. Het is dus voor gemakkelijk om deze prijs te beïnvloeden. Centrale banken hebben belang bij een structureel lage zilverprijs. Bij een sterk stijgende zilverkoers verlaat namelijk veel geld het banksysteem, omdat het vertrouwen erg laag is. De grote Amerikaanse instellingen verkopen derhalve enorm veel zilver in de vorm van futures. Dit betekent een daling van de zilverkoers. Deze hoeveelheid zilver bestaat echter alleen op papier, wat resulteert in een tekort aan fysiek zilver. Deze situatie is, zeker op de lange termijn, onhoudbaar.

  In een onderzoek van GATA wordt de correlatie tussen de goud- en zilverkoers en de shortcontracten op COMEX aan de hand van enkele simpele grafieken onmiskenbaar duidelijk gemaakt. Vooral bij de zilverkoers is er zeer duidelijk een verband tussen het percentage shortposities en de zilverkoers. In november 2008, toen de kredietcrisis op haar hoogtepunt was en diverse banken al waren omgevallen, was het percentage short contracten van twee banken in Amerika opgelopen van 9 procent in juli tot 99 procent in november. Nog nooit eerder was er zo’n enorme hoeveelheid short contracten in de handen van slechts twee banken.

  Een ander bekend voorbeeld zijn de gebroeders Hunt. Door enorm veel zilver te kopen was hun doel de vraag en aanbod te beïnvloeden en daarmee de zilverprijs omhoog stuwen om rendement te pakken. In de laatste negen maanden van 1979 profiteerde de broers naar schatting 2 a 4 miljard dollar aan zilverspeculatie, met een geschatte zilvervoorraad van 100 miljoen troy ounces.


  Goud-zilverratio

  De goud-zilverratio vertegenwoordigt de hoeveelheid zilveren ounces die overeenkomt met één enkele ounce goud. Op het moment van schrijven is de goud-zilverratio 83. Dit betekent dat u met één troy ounce goud, 83 troy ounces zilver kunt kopen. Historisch gezien is zilver op dit moment (te) goedkoop ten opzichte van goud. Indien de ratio terugkeert naar het historisch gemiddelde dan dient deze te dalen richting de 50:1. De laatste keer dat de goud-zilver ratio boven de 80 uitkwam was in maart 2016. In dezelfde maand begon zilver ten opzichte van goud te stijgen en steeg het metaal tot juli 2016 met maar liefst 17%.

  Fysiek zilver kopen

  Steeds meer particuliere spaarders en beleggers kiezen ervoor om een deel van hun spaargeld om te zetten in fysiek edelmetaal. Zowel goud als zilver heeft al 5.000 jaar een rol gespeeld als echt geld en is een beproefde methode om opgebouwd vermogen en koopkracht te beschermen en te behouden.

  Belangrijkste voordelen voor het aanhouden van fysiek zilver:

  • Zelf beschikken over eigen vermogen, het metaal is binnen handbereik.
  • Niet afhankelijk van een derde partij, zoals een bank.
  • Uw vermogen wordt uit het fiat geld systeem gehaald en krijgt tastbare waarde.
  • Zilveren munten zouden ook gebruikt kunnen worden als ruil- of betaalmiddel.

  Tegenwoordig wordt zilver ook toegepast in heel veel verschillende soorten apparaten. Na olie is zilver de meest veelzijdige grondstof en wordt het gebruikt in mobiele telefoons, computers, maar ook in zonnepanelen en accu’s voor elektrische auto’s. Zo wordt meer dan de helft van de jaarlijkse zilverproductie geconsumeerd in allerlei industriële toepassingen. Kortom, zilver is onmisbaar.


  Zilver kopen als particulier

  Als particulier kunt u zilver kopen in de vorm van
  zilveren munten of zilver baren. Alle varianten van deze
  zilveren munten en baren zijn afkomstig van erkende
  producenten en daardoor eenvoudig verhandelbaar.
  Ook is het gehalte duidelijk en wordt dit op alle
  producten getoond. Vaak is dit 99.9% puur zilver.
  Hiermee is voor alle partijen duidelijk wat het waarde
  van het zilver is.


  Munten of baren

  Er zijn verschillen in de producten die u kunt aankopen. Zo zijn er zilveren baren en zilveren munten. De zilver baren zijn weliswaar goedkoper in de aanschaf, maar zijn toch echt veel minder interessant als u het zilver koopt als particulier. Dat heeft ermee te maken dat zilver baren worden belast met 21% btw. Deze btw kunt u niet terugvorderen en ook niet zelf in rekening brengen zodra u het zilver weer verkoopt, met als gevolg dat het verschil tussen de aan- en verkoopprijs veel hoger ligt dan bij zilveren munten.

  Zilveren munten worden verhandeld onder de margeregeling en dat betekent dat u alleen btw betaalt over de winstmarge van de handelaar. In veel gevallen is deze marge vrij beperkt, bijvoorbeeld 5 of 10% en dan betekent het toepassen van de margeregeling voor u per saldo dat slechts 1 a 2% van de aankoopprijs bestaat uit btw. De margeregeling mag ook weer worden toegepast zodra u het zilver (terug)verkoopt, waardoor het verschil tussen de aan- en verkoopprijs bovendien veel gunstiger is dan bij de zilver baren.


  De beste keus

  Zilveren munten zijn als particulier altijd de voordeligste optie. Zilver wordt namelijk gezien als grondstof en om die reden zijn baren belast met 21% btw. Naast dat zilveren munten goedkoper zijn in de aanschaf, krijgt u in de toekomst ook aanzienlijk meer terug voor munten, omdat u zelf geen btw in rekening kunt brengen.

  In de onderstaande tabel is dit overzichtelijk te zien. Het rekenvoorbeeld is gebaseerd op de zilverprijs en biedgaranties van 6 september 2023 om 12:00. Voor de meest actuele spread verwijzen wij u graag naar onze Kieswijzer.

  Icon

  Zilveren Philharmoniker munt

  Icon

  Zilverbaar 1 kilogram

  PRIJS PER STUK €27,05 €959,53
  GEWICHT 31,103 gram 1.000 gram
  PRIJS PER GRAM €0,87 €0,96
  TERUGKOOPPRIJS €24,70 €687,50
  SPREAD €2,35 €272,03
  SPREAD (%) 9,51% 39,57%

  NB. Hoe hoger de zilverprijs, hoe kleiner de spread (%) wordt bij zilveren munten. Dat komt doordat in de prijsopbouw van de zilveren munten veel elementen zitten met een vaste prijs, ongeacht de hoogte van de zilverprijs. Bij een relatief lage zilverprijs zijn de productiekosten een vrij fors onderdeel van de kostprijs.


  Verschil in prijs

  Afhankelijk van de marktomstandigheden kan het voorkomen dat één specifieke muntsoort goedkoper is dan de andere, terwijl het gewicht en het gehalte van het zilver identiek is. Dat heeft ermee te maken dat niet alle munthuizen dezelfde premie rekenen en soms kan het voorkomen dat wij zelf grootschalig een bepaalde muntsoort hebben ingekocht en daarbij een kwantumkorting hebben gekregen. Dit berekenen wij ook weer door in onze verkoopprijzen.

  Als u een selectie maakt in de zilveren munten dan adviseren we om altijd de voordeligste optie te kiezen. Het gewicht, gehalte, de verhandelbaarheid en ook de terugkoopprijzen zijn voor al deze muntsoorten gelijk.


  Prijsopbouw

  Hoe komt de verkoopprijs van zilveren munten bij een munthuis tot stand? Verschillende factoren spelen hierbij een rol, waaronder de kosten voor het slaan van munten, invoerprijzen en btw-tarieven. In de diagram hieronder is te zien hoe de prijs van een zilveren munt is opgebouwd. Meer informatie vindt u hier.

  Prijsopbouw zilveren munten

  Terugkoopgarantie

  De terugkoopgarantie houdt in dat we de zilveren munten altijd weer kunnen terugkopen tegen een vaste formule. Ongeacht de hoogte van de zilverprijs of het aantal munten wat u wilt verkopen kunnen we tegen dit tarief altijd weer inkopen. U kunt aan de hand van de huidige zilverprijs dan ook eenvoudig zelf uitrekenen wat u weer ontvangt mocht u de munten willen verkopen.

  De terugkoopprijs wordt als volgt bepaald:

  Zilverprijs per troy ounce €20.76
  Terugkoopgarantie: 19% boven zilverprijs €3.94
  Terugkoopprijs €24,70

  Gebruikelijke productselectie

  De meest gebruikelijke bestellingen van zilveren munten worden vooral ingegeven op basis van het beschikbare budget. Veelvoorkomende aankoopbedragen zijn: EUR 2.500, EUR 5.000, EUR 10.000 en EUR 25.000.

  Staffel

  Bij alle zilveren munten wordt middels een staffel aangegeven wat de prijs is bij grotere afname. Iedere drie munten worden de prijzen op onze website aangepast om ervoor te zorgen dat u tegen de meest recente zilverprijs kunt bestellen.

  Voorbeeldselectie

  Per stuk Aantal Totaal
  Icon 1 troy ounce zilveren Philharmoniker munt 2022 € 30,30 100 € 3.030,00
  Icon 1 troy ounce zilveren Philharmoniker munt 2022 € 30,30 100 € 3.030,00
  Icon 1 troy ounce zilveren Philharmoniker munt 2022 € 30,30 100 € 3.030,00

  Hoe wordt het zilver geleverd

  Hoe wordt het zilver geleverd

  • Per stuk geleverd in een munten etui
  • Per 20 of per 25 stuks in een tube
  • Per 500 munten in een monsterbox

  Een uitzondering hierin is de zilveren Kangaroo, daar gaan de munten per 250 stuks in een kleiner formaat monsterbox.

  Hoe kan ik het bewaren

  De munten kunt u het beste op een droge, donkere plek bewaren. Wij leveren zelf alle munten in luchtdichte verpakkingen, zoals een muntenetui of een capsule. De zilveren beleggingsmunten worden in tubes geleverd waar 20 of 25 stuks in passen zodat de munten eenvoudig opgeborgen kunnen worden. Verder is het uiteraard van belang om de munten op een veilige plek op te bergen.


  Mogelijkheden

  Wanneer u goud of zilver heeft gekocht als bescherming van uw vermogen, is het natuurlijk ook belangrijk deze investering veilig te bewaren. Het regelen van een veilige opslagplek houdt uw investering veilig en komt ook uw gemoedsrust ten goede.

  Wanneer u op zoekt bent naar een veilige plek om uw goud of zilver op te bergen, kunt u uit verschillende veilige opties kiezen. Houd bij het maken van uw keuze altijd rekening met de kosten die u maakt voor eventuele extra verzekeringen of de aanschaf of huur van een kluis. Uiteindelijk is het belangrijk een keuze te maken die uw het meeste gemoedsrust zal geven.

  Veel voorkomende opties zijn een bankkluis, kluis in huis, een geheime plek thuis of een edelmetaalopslag.


  Opslag bij EBN

  Indien u hier zelf geen rekening mee wilt houden, biedt The Silver Mountain ook opslagmogelijkheden aan binnen Nederland en Zwitserland.

  Het voordeel van onze locatie in Zwitserland is dat u hier zilver kunt laten opslaan in een douane depot. Bij zilver dat in een douanedepot ligt opgeslagen is namelijk geen btw verschuldigd bij de aan- en verkoop. De opslag bij Edelmetaal Beheer Nederland is volledig gealloceerd, verzekerd en AFM-gecontroleerd.


  Hoe werkt fiscaliteit

  Zilver wordt in eerste instantie gezien als een
  grondstof. Om die reden dient zilver doorgaans belast
  te worden met 21% btw. Een uitzondering geldt voor
  zilveren beleggingsmunten, deze munten beschikken
  namelijk ook over een bepaalde verzamelwaarde en
  mogen onder de margeregeling worden verkocht. Wij
  verkopen alle zilveren munten dan ook onder de
  margeregeling.

  Margeregeling

  De margeregeling houdt in dat er alleen btw is berekend over onze winstmarge. Indien wij een zilveren munt inkopen voor EUR 10,- en vervolgens verkopen voor EUR 11,- dan is er dus sprake van een winstmarge van 1,-. Over deze winstmarge moet vervolgens btw door ons worden afgedragen.

  Een voorwaarde voor het toepassen van de margeregeling is dat er geen btw bedrag op de factuur wordt vermeld. Zilver baren worden door ons belast met 21% btw. Koopt u als particulier zilver, dan adviseren wij u om zilveren munten aan te kopen. Dit is voordeliger en daarnaast is het verschil tussen aan- en verkoop aanzienlijk kleiner. Meer informatie hierover vindt u op de kieswijzer.

  Indien u, als privépersoon, aan ons goud of zilver terug verkoopt speelt de btw geen rol. Wij stellen een inkoopformulier voor u op waarop staat aangegeven wat u aan ons verkoopt tegen welke prijs.

  Inkomstenbelasting

  Het bezit van fysiek edelmetaal wordt voor de inkomstenbelasting gezien als een belegging. Dit dient door u dan ook opgegeven te worden in box 3 voor de inkomstenbelasting (inkomsten uit beleggen en sparen).

  Het voldoen van de aangifte is een verantwoordelijkheid voor u als privépersoon. Wij verstrekken zelf niet actief gegevens aan de belastingdienst, wel kan de belastingdienst bij ons – net als bij ieder ander bedrijf – de administratie opvragen. Wij zijn echter geen bank en staan zodoende niet rechtstreeks in contact met de fiscus.


  Hoe weet ik dat het echt is

  The Silver Mountain heeft als missie om het aanbieden van fysiek zilver op een veilige, discrete en betrouwbare manier te regelen. Daarbij hebben we een aantal garanties waarop u kunt terugvallen als u bij ons zilveren munten koopt.

  Echtheidsgarantie

  OPM Metals LBMA Good Delivery for SilverThe Silver Mountain staat garant voor de echtheid en authenticiteit van alle producten die worden aangeboden. Wij kopen ons edelmetaal in van erkende producenten, zoals smelterijen met een LBMA Good Delivery Status. Alle nieuwe baren van deze producenten zijn doorgaans voorzien van een serienummer en een gesealde verpakking. De nieuwe beleggingsmunten die wij aanbieden worden rechtstreeks ingekocht via officiële distributeurs van de grootste munthuizen ter wereld. Dit gaat om officiële munten met de status van wettig betaalmiddel.

  Munten van voorgaande jaargangen worden door ons
  bij inname getest op soortelijk gewicht, gehalte en
  conditie. Middels een speciaal apparaat wordt ook
  gemeten in welke mate de munt of baar reageert op
  een magneet. Dit is per metaalsoort verschillend en
  deze test kan heel eenvoudig echt zilver
  onderscheiden van namaak.

  Alle nieuwe munten worden geleverd in de
  oorspronkelijke verpakkingen zoals wij die inkopen
  van het munthuis. Als u bijvoorbeeld een monsterbox
  zilveren Maple Leaf munten koopt, ontvangt u deze
  doorgaans in de ongeopende en originele verpakking,
  gesealed met het seal van het munthuis.
  Indien het een producten van voorgaande jaren
  betreft, zijn deze altijd gecontroleerd op echtheid.


  Zelf de echtheid controleren

  Wij helpen u tevens om zelf de echtheid te kunnen controleren. Als u een bestelling ophaalt op kantoor is daar bij ons ook de mogelijkheid voor.

  De echtheid van zilver kunt u op meerdere manieren eenvoudig controleren. Het is vooral van belang om zilver te kopen via een bekende handelaar en altijd te kiezen voor zilveren munten die afkomstig zijn van erkende munthuizen.

  Aangezien de zilveren munten vaak zijn geslagen in 1 troy ounce zilver is het met de actuele zilverprijs niet rendabel om een munt te vervalsen.

  icon

  Gewicht test

  Een zilveren munt die vervalst is weegt in de praktijk vaak aanzienlijk minder dan een echte zilveren munten. Door het gewicht te controleren kunt u dan ook de meeste vervalsingen al herkennen.

  icon

  Zuurtest

  Andere methoden zijn een zuurtest, dat kan als u een zuurtest kit aanschaf. Afhankelijk van de kleur die het zuur krijgt nadat het  zuur in aanraking komt met het zilver valt vast te stellen of het hier gaat om puur zilver.

  icon

  Geluidstest

  Een geluidstest bij zilveren munten met een gehalte van 70 tot 95% zou ervoor moeten zorgen dat er een langdurige hoge toon komt. Bij een dof geluid is er mogelijk sprake van een ander metaalsoort.

  icon

  Magneet test

  Zilver heeft geen magnetische eigenschappen en dient dus niet te reageren op een magneet, ook dit is eenvoudig te controleren.

   

  Veilig uw zilver ontvangen

  AFM-vergunning

  Voor het aanbieden van goud en zilver in combinatie met opslag is The Silver Mountain in het bezit van een vergunning van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Hiermee stellen wij onze klanten in staat om, naast fysiek goud en fysiek zilver aan
  te kopen en te verkopen, edelmetalen laagdrempelig en veilig op te slaan.

  The Silver Mountain heeft de AFM-vergunning aangevraagd om de zichtbaarheid van haar professionaliteit en betrouwbaarheid te vergroten en onafhankelijk te toetsen. Als aanbieder van edelmetaal in combinatie met opslag zijn wij
  vergunningplichtig. Ons aanbod voldoet aan de voorwaarden van de AFM waardoor wij deze vergunning mogen dragen. U belegt zo onder toezicht van de AFM en kunt er daardoor vanuit gaan dat alles volgens de wettelijke regels verloopt.


  Hoe is het verzenden veilig geregeld

  Het verzenden van bestellingen wordt volledig verzekerd en discreet gedaan via gespecialiseerde koeriersdiensten. U heeft afhankelijk van uw bestelbedrag keuze uit verschillende verzendwijzes.

  Bij onze afleveringen wordt u altijd om een handtekening gevraagd. Als u kiest voor het ophalen bij een servicepunt, onze huiskoerier of privekoerier wordt er ook een ID-controle uitgevoerd. Bij onze huiskoerier kunt ook kiezen voor een niet-persoonlijke aflevering zodat iemand anders op het afleveradres het pakketje in ontvangst kan nemen. Deze persoon moet dan ook zijn identiteitsbewijs tonen en handtekening zetten voor ontvangst.

  Onze pakketten zijn neutraal verpakt en onze gegevens als afzender staan niet herkenbaar vermeld. Bij het ophalen van bestellingen bij ons centrale magazijn worden ook pakketten opgehaald van hele andere webshops met andere type producten, om ook hier de discretie te waarborgen. Bovendien worden alle pakketten onder cameratoezicht ingepakt en zijn alle verzendingen volledig verzekerd.

  Bezoek de webshop

  Fysiek zilver tegen de scherpste prijs van Nederland

  naar de webshop
  Geschreven door:
  Rolf van Zanten

  Rolf van Zanten

  Directeur

  Rolf van Zanten is de directeur en oprichter van The Silver Mountain. Hij startte het bedrijf in 2008 om het aankopen van fysiek edelmetaal op een veilige, discrete en betrouwbare manier toegankelijk te maken voor particuliere klanten in Nederland, België en de rest van Europa.

  In eerste instantie was hij met The Silver Mountain voornamelijk gericht op het aanbieden van fysiek zilver, waarmee hij in Nederland als eerste partij grootschalig munten zoals de Maple Leaf aanbood en daarmee een alternatief beschikbaar stelde voor zilver baren die met btw zijn belast. In 2009 werd ook Inkoop Edelmetaal opgericht zodat het mogelijk werd om edelmetaal ook weer eenvoudig en veilig online te verkopen. Inmiddels is The Silver Mountain uitgegroeid tot een toonaangevende aanbieder van fysiek edelmetaal met een full-service dienstverlening voor aankoop, verkoop en opslag.

  Op deze pagina:

   Volg ons

   The Silver Mountain is actief op de volgende sociale media kanalen.

   Neem contact met ons op

   U kunt onze klantenservice bereiken op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur.

   035 - 203 13 80
   info@thesilvermountain.nl

   Nieuwsbrief

   Wees de eerste die kennismaakt met de nieuwste producten en het laatste nieuws omtrent edelmetaal.