Goudprijs: Zilverprijs:

Wat is de spotprijs en hoe komt die tot stand?

In de edelmetaalmarkt wordt vaak gesproken over bijvoorbeeld de spotprijs van goud of zilver. Wat men precies bedoelt met de spotprijs en hoe die tot stand komt, wordt in dit artikel uitgelegd.

Wat is de spotprijs?

De spotprijs van goud is de meest actuele goudprijs waarvoor kan worden gekocht en verkocht bij directe levering. De naam is dan ook afgeleid van goud kopen ‘on the spot’. De spotprijs beweegt gedurende de dag constant en de hoogte van de prijs wordt beïnvloed door recente gebeurtenissen en ontwikkelingen in de markt. De spotprijs wordt gebruikelijk genoteerd per ounce goud en de waarde wordt weergeven in Amerikaanse dollars. Wanneer u fysiek goud koopt zal de prijs altijd enkele procentpunten hoger zijn dan de spotprijs. Dit is zodat de goudhandelaar zijn kosten kan dekken.

Hoe komt de spotprijs tot stand?

Bij het bepalen van de spotprijs wordt gekeken naar future contracten van goud met het hoogste volume. Goud futures zijn contracten waarin wordt vastgelegd hoeveel het zou kosten om in de toekomst een bepaalde hoeveelheid goud af te nemen. Future contracten worden bij de handel van veel grondstoffen gebruikt zoals olie, graan en koffie. De contracten kunnen producenten die gebruik maken van deze grondstoffen in hun productieproces namelijk garanties bieden van de prijs. Future contracten van goud of zilver representeren de prijs van een ounce van zilver of goud in de toekomst. In werkelijkheid worden future contracten ook vaak gekocht door speculanten in de markt.

Bij het bepalen van de huidige spotprijs wordt gekeken naar future contracten waarin het grootste volume ligt vastgelegd. Het volume hangt af van de hoeveelheid goud en de prijs waarvoor het goud verhandeld wordt. Het kan zo zijn dat het in future contract van de huidige maand het grootste volume vastligt, maar het kan ook zo zijn dat die een aantal maanden verder in de toekomst ligt.

Volg ons

The Silver Mountain is actief op de volgende sociale media kanalen.

Neem contact met ons op

U kunt onze klantenservice bereiken op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur.

035 - 203 13 80
info@thesilvermountain.nl

Nieuwsbrief

Wees de eerste die kennismaakt met de nieuwste producten en het laatste nieuws omtrent edelmetaal.