Goudprijs: € 69.205,63 Zilverprijs: € 901,80

Renteverhogingen duwen de zilverprijs omhoog

Renteverhogingen duwen de zilverprijs omhoog
05-05-2023 Inflatie Nieuws Spotprijs Zilver

De zilverprijs bevindt zich de laatste tijd in een opwaartse koers. Afgelopen weken steeg de zilverprijs naar 23,53 per troy ounce, het hoogste prijspunt van dit jaar tot nu toe. Ondanks de zwakke PMI-cijfers die voor de zilverindustrie zijn gepubliceerd, gaat de zilverprijs in een opwaartse trend. Het belangrijkste nieuws deze week, met betrekking tot de edelmetaalmarkt, was het rentebesluit van de Fed dat afgelopen woensdag. Wat de impact hiervan is op de zilverprijs en wat economen verwachten hoe de zilverprijs zich verder zal ontwikkelen leest u hier.

Rentetarieven

Op de vergadering van de Federal Reserve in mei werd besloten dat het economische orgaan haar rente zal verhogen met 0,25%. Door deze verhoging bereiken de rentetarieven een percentage van 5,25%, het hoogste rentetarief in meer dan tien jaar. Ook het tempo van de renteverhogingen ligt hoog, in decennia is het rentetarief niet zo snel opgeschroefd. Bijzonder aan het besluit van afgelopen woensdag is dat het unaniem was. Alle commissieleden steunden het voorstel, dit terwijl analisten verwacht hadden dat een aantal leden het voorstel zouden afwijzen. De Fed zelf zegt dat ze denkt dat de economie met dit renteniveau goed kan herstellen.

De huidige ontwikkeling van de zilverprijs suggereert dat investeerders verwachten dat de prijs een opwaartse trend zal behouden naar aanleiding van de renteverhoging. Amerikaanse renteniveaus hebben historisch gezien namelijk veel invloed op de zilverprijs. Als de Fed de rente verandert, raakt de zilverprijs vaak in een opwaartse trend. De vele renteverhogingen van het afgelopen jaar hebben er dan ook aan bijgedragen dat de zilverprijs met bijna 50% is gestegen sinds het laagste punt van 2022.

Ook de ECB heeft deze week de rente verhoogt met een kwart procentpunt. Europa lijkt hierin de Fed te volgen, echter ligt het renteniveau in Europa wel nog lager met een rente van 3,25%. De verhoging is nodig om nog altijd de hoge inflatie terug te dringen. De vorige renteverhogingen waren groter maar Christine Lagarde, president van de ECB, stelde dat het verstandig was om terug te gaan naar een redelijk standaard verhoging.

Rentetarieven en edelmetalen

Een dalende inflatie klinkt voor de meeste mensen als muziek in de oren, maar het kan voor de economie slecht nieuws zijn. Als de rente maar blijft stijgen en de inflatie blijft dalen wordt de economische groei niet aangejaagd en kan er een recessie ontstaan. Het zou dan ook niet onverwacht zijn als de Fed dit jaar de rente alsnog gaat verlagen om een recessie te vermijden. Wanneer de rente daalt, loont het om te investeren in edelmetaal. Door de verwachting van een latere renteverlaging als gevolg van de huidige renteverhoging, stijgt de vraag naar edelmetaal.

Zilver presteert onder deze omstandigheden dan ook uitstekend. Dit is te zien aan de goud/zilverratio die dit jaar is gedaald van 1:92 naar 1:80, dit houdt in dat één troy ounce goud nu gelijk is aan 80 troy ounces zilver. Deze verlaging is te danken aan de flinke stijging van de zilverprijs, en dat terwijl de goudprijs deze week ook goed presteerde.

Disclaimer: The Silver Mountain geeft geen beleggingsadvies en dit artikel moet dan ook niet als zodanig worden beschouwd. Resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst.

Volg ons

The Silver Mountain is actief op de volgende sociale media kanalen.

Neem contact met ons op

U kunt onze klantenservice bereiken op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur.

035 - 203 13 80
info@thesilvermountain.nl

Nieuwsbrief

Wees de eerste die kennismaakt met de nieuwste producten en het laatste nieuws omtrent edelmetaal.