Centrale banken blijven in 2023 wereldwijd hun goudreserves vergroten. Dit duidt op een aanhoudende vraag naar goud dat gezien wordt als een veilige haven in onzekere tijden. Recente ontwikkelingen tonen aan dat goud nog steeds een belangrijke rol speelt in het valutabeheerproces van centrale banken, vooral in tijden van onzekerheid en volatiliteit op de financiële markten.
Een opvallende trend de laatste jaren is de aankoop van goud door centrale banken. Deze trend begon in de voorgaande jaren en heeft zich voortgezet in 2023. De hoeveelheid goud die centrale banken in 2022 hebben gekocht is groter dan in enig ander jaar in het afgelopen decennium, het jaar 2022 markeerde een recordjaar met een totale aankoop van 1.136 ton goud door centrale banken wereldwijd. Ook het eerste kwartaal van 2023 laat een sterke vraag zien waarbij centrale banken in een recordtempo goud blijven kopen.
Een van de belangrijkste redenen achter het vergroten van de goudreserves door centrale banken is het feit dat goud gezien wordt als veilige haven. Goud kent namelijk geen tegenpartij- en valutarisico. Daarnaast kan het niet worden bijgedrukt en heeft het zich in het verleden ook bewezen als veilige asset. Deze eigenschappen maken goud aantrekkelijk als waarde opslag en een bescherming tegen inflatie en de economische onzekerheden.
Een interessante ontwikkeling in 2023 is de aankoop van goud door de Poolse centrale bank. In april 2023 kocht de Poolse centrale bank bijna 15 ton goud, de grootste aankoop in bijna vier jaar. Polen wilt hiermee haar goudreserves vergroten om zich voor te bereiden op de meest ongunstige omstandigheden. Ook andere landen volgen deze strategie, zo hebben bijvoorbeeld Hongarije en Servië goud teruggehaald naar eigen land om meer controle te hebben over hun reserves.
Turkije daarentegen volgt een andere aanpak. Om aan de groeiende binnenlandse vraag naar goud te voldoen heeft Turkije naar schatting 80,8 ton aan goud verkocht in april dit jaar. Dit komt voort uit de behoefte om de import van goud te beperken en zo de negatieve effecten op de lopende rekening van het land te verminderen. De sterke vraag naar goud in Turkije is een gevolg van de hoge inflatie en de zoektocht naar bescherming van de koopkracht van het spaargeld.
De Turkse lira is maandag namelijk opnieuw in waarde gedaald ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Deze daling volgde op de herverkiezing van Erdogan die zondag de tweede ronde van de presidentsverkiezingen wist te winnen. De lira noteerde rond een nieuw dieptepunt ten opzichte van de dollar doordat investeerders vrezen dat Erdogan zijn te strakke greep op de Turkse financiële markten zal handhaven. Economen van de Amerikaanse banken Morgan Stanley en Wells Fargo verwachten dat de Turkse munt nog verder in waarde zal dalen mocht Erdogan vasthouden aan het onorthodoxe beleid om de rentetarieven in het land laag te houden ondanks de hoge inflatie.
Deze ontwikkelingen laten zien dat centrale banken in verschillende landen een andere strategie volgen met betrekking tot hun goudreserves. Bepaalde landen kiezen ervoor om hun goudreserves te vergroten om zich zo voor te bereiden op onzekere tijden, terwijl sommige landen ervoor kiezen om goud te verkopen om aan de binnenlandse behoeften te voldoen. Volgens een recente enquête van de World Gold Council is er wel groeiend optimisme onder centrale banken over de toekomstige rol van goud. Steeds meer centrale banken geven aan dat goud een groter aandeel zal hebben in hun totale reserves, dit weerspiegelt het groeiende vertrouwen in de waarde en de rol van goud in een tijdperk van economische onzekerheid.
Centrale banken in verschillende landen volgen hiermee ieder een andere strategie met betrekking tot hun goudreserves. Zo kiezen bepaalde landen ervoor om hun goudreserves te vergroten om zich zo voor te bereiden op onzekere tijden, terwijl andere landen ervoor kiezen om goud te verkopen om zo aan de binnenlandse behoeften te voldoen. Volgens een recente enquête van de World Gold Council is er een groeiend optimisme onder centrale banken over de toekomstige rol van goud, steeds meer centrale banken geven aan dat goud een groter aandeel zal hebben in hun totale reserves. Dit weerspiegelt het groeiende vertrouwen in de waarde en de rol van goud in een tijdperk van economische onzekerheid.
Al met al blijft goud een gewilde activa voor centrale banken in 2023. De stijgende goudreserves tonen aan dat centrale banken het edelmetaal blijven beschouwen als een waardevolle diversificatie van hun reserves en een instrument om zich te beschermen tegen potentiële risico’s en de volatiliteit op de financiële markten. In tijden van onzekerheden speelt goud een bijzondere rol als een betrouwbare en tijdloze vorm om waarde te behouden.
Disclaimer: The Silver Mountain geeft geen beleggingsadvies en dit artikel moet dan ook niet als zodanig worden beschouwd. Resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst.