Goudprijs: € 69.205,63 Zilverprijs: € 901,80

Waarom stijgt de goudprijs?

Waarom stijgt de goudprijs?
19-04-2024 Beleggen Bestellen Goud Rendement

Leestijd: 3 minuten

Daan WesdorpGeschreven door Daan Wesdorp
Content Marketeer bij The Silver Mountain


De goudprijs is de afgelopen tijd aanzienlijk gestegen, ondanks dat goud zelf recentelijk met verschillende uitdagingen te maken heeft gehad. Een sterke dollar, centrale banken die inflatie bestrijden en toenemende (reële) rentetarieven hebben allemaal bijgedragen aan deze uitdagingen.

Factoren stijging goudprijs

De goudprijs is de laatste tijd waarschijnlijk gestegen om de hierna genoemde redenen.

  • Ten eerste zorgen toenemende geopolitieke spanningen vaak voor een vlucht naar goud, omdat goud traditioneel gezien wordt als een ‘veilige haven’.
  • Ten tweede hebben de Verenigde Staten en Europa recentelijk laten zien bereid te zijn om bij oplopende spanningen de tegoeden van tegenstanders die in het Westen worden aangehouden, te bevriezen of zelfs te confisqueren. Dit heeft veel managers van grote reservefondsen buiten het Westen ertoe aangezet alternatieven te zoeken die minder risico met zich meebrengen, waarbij goud vaak de voorkeur heeft.
  • Tot slot hebben veel Chinezen vanwege ontoereikende sociale voorzieningen de neiging om een groot deel van hun inkomsten te sparen. Echter, vanwege toenemend wantrouwen over de stabiliteit van hun eigen valuta, zijn velen van hen op zoek naar veiligere beleggingen in dollars, euro’s en Zwitserse franken. Dit wordt bemoeilijkt door het regeringsbeleid, waardoor steeds meer Chinezen alternatieven zoals goud overwegen. Dit geldt in mindere mate ook voor andere Aziatische landen.

Vooral de laatste factor weegt de laatste tijd waarschijnlijk het zwaarst. Er is namelijk een groot verschil tussen de Chinese en Europese belegger. Deze laatste groep is, naarmate een uptrend langer aanhoudt, meestal geneigd om te verkopen. Voor de Chinese belegger vormt dit echter vaak juist een reden om (meer) te kopen.

Verwachting goudprijs 2024

Analisten anticiperen op een mogelijke correctie in de goudprijs, maar vermoeden dat elke daling door Chinezen snel zal worden opgevangen door aankopen. De komende maanden tot kwartalen wordt verwacht dat de goudprijs verder zal stijgen naar ongeveer $2.700 per troy ounce, met op de lange termijn zelfs nog verdere stijgingen.

Goud kopen

Bij The Silver Mountain kunt u goud kopen tegen de scherpste prijs. Naast goudbaren van erkende producenten leveren wij ook de bekendste gouden beleggingsmunten zoals de Maple Leaf en Krugerrand. De gouden beleggingsmunten komen van officiële munthuizen, onze goudbaren beschikken over de Good Delivery status en zijn wereldwijd goed verhandelbaar.

Goud verkopen

Ook het verkopen van uw goud of zilver kan veilig, gemakkelijk en snel bij ons. Via Inkoop Edelmetaal verkoopt u uw edelmetaal tegen de beste prijs én service. Inkoop Edelmetaal is een handelsnaam van The Silver Mountain B.V. en via deze website kopen wij edelmetaal in van klanten die dit bij ons hebben gekocht. Ook edelmetaal wat u elders heeft gekocht kunt u bij ons verkopen.

Wij kopen altijd in, ongeacht het volume wat u verkoopt en ongeacht de hoogte van de goudprijs of zilverprijs.


Disclaimer: The Silver Mountain geeft geen beleggingsadvies en dit artikel moet dan ook niet als zodanig worden beschouwd. Resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst.


Bronvermelding

  • Markus, Eddy. “Domino-effecten”. Global Financial Markets, donderdag 18 april 2024. www.icc-consultants.com

Daan Wesdorp

Daan Wesdorp
Content Marketeer bij The Silver Mountain


The Silver Mountain is in 2008 opgericht door Rolf van Zanten. Bij de oprichting hadden wij een helder doel voor ogen: het aankopen van fysiek zilver en goud op een toegankelijke, veilige en transparante manier mogelijk maken.

Met trots kunnen wij zeggen dat we inmiddels uitgegroeid zijn tot Nederlands grootste en meest betrouwbare bullion dealer online. Op de edelmetaalmarkt bieden wij een full-service dienstverlening aan voor de aankoop, verkoop en opslag van uw edelmetalen. Dat is ook te zien aan onze reviews.

Volg ons

The Silver Mountain is actief op de volgende sociale media kanalen.

Neem contact met ons op

U kunt onze klantenservice bereiken op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur.

035 - 203 13 80
info@thesilvermountain.nl

Nieuwsbrief

Wees de eerste die kennismaakt met de nieuwste producten en het laatste nieuws omtrent edelmetaal.