Goudprijs: € 70.815,97 Zilverprijs: € 844,32

Goudprijs stijgt naar recordhoogte

Goudprijs stijgt naar recordhoogte
05-03-2024 Goud

Leestijd: 4 minuten

Daan WesdorpGeschreven door Daan Wesdorp
Content Marketeer bij The Silver Mountain


De spotprijs van goud steeg maandag 4 maart met 1,4% naar $2.113,28 per troy ounce, het hoogste niveau sinds 4 december 2023. Dinsdag werd zelfs deze piek overtroffen en bereikte goud een nieuwe all time high in euro’s, de prijs van goud steeg toen tot $2.141,79 (1.970,08 euro) per troy ounce. Later op de dag vlakte de goudprijs weer af naar zo’n $2.131 dollar (1960,16 euro) per troy ounce.

Met name de verwachting dat de Amerikaanse rente snel omlaag kan is nu van grote invloed op de goudprijs. Een lagere rente (en speculaties daarover) resulteren in het verzwakken van de dollar, hierdoor wordt goud goedkoper voor handelaren met andere valuta. Dit zorgt voor meer vraag naar goud en dit stuwt vervolgens de prijs van goud.

Verwachting goudprijs

Volgens verschillende analisten is de toekomstverwachting van goud positief. CME FedWatch Tool achten een kans van 66% op een renteverlaging door de Fed in juni, iets wat positief kan uitpakken voor de goudprijs. CME FedWatch is een tool die gegevens uit de optiemarkt verzamelt om de verwachtingen van marktdeelnemers te peilen met betrekking tot toekomstige veranderingen in het monetair beleid van de Federal Reserve, met name met betrekking tot rentetarieven.

Lees ook: relatie tussen rente en goudprijs

Jim Wyckoff, senior analist bij Kitco Metals, zegt dat als de inflatiecijfers gematigd blijven, de kans dat goud zal blijven stijgen groot is. Tot slot schreef Ole Hansen, hoofd grondstoffenstrategie van de Saxo Bank, dat de toegenomen geopolitieke spanningen over de hele wereld de bereidheid tot short selling hebben verminderd, wat allemaal de huidige buy-on-dips-referenties van goud hebben verstrekt.  Deze zin verwijst naar een situatie waarin geopolitieke spanningen wereldwijd toenemen, wat resulteert in een verminderde bereidheid om te speculeren op een prijsdaling van goud. Dit versterkt in feite de geloofwaardigheid van goud als een waardevolle activa die wordt gekocht wanneer de prijs daalt, een strategie die bekend staat als “buy-on-dips”.

Bronnenlijst

  • DPG Media Privacy Gate. (2024, 5 maart). https://www.hln.be/geld/goudprijs-stijgt-tot-recordhoogte-door-hoop-op-renteverlaging-vs~a2dfd16e1/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F
  • Dempsey, H., & McDougall, M. (2024, 5 maart). Gold price surges to record high. Financial Times. https://www.ft.com/content/72ae7a4a-83fe-4e55-8265-4278204c1d5d
  • Anil, A. (2024, 4 maart). Gold Advances to three-month high on rising rate cut bets. Reuters. https://www.reuters.com/markets/commodities/gold-near-two-month-peak-anticipation-builds-june-us-rate-cut-2024-03-04/d

Disclaimer: The Silver Mountain geeft geen beleggingsadvies en dit artikel moet dan ook niet als zodanig worden beschouwd. Resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst.


Daan Wesdorp

Daan Wesdorp
Content Marketeer bij The Silver Mountain


The Silver Mountain is in 2008 opgericht door Rolf van Zanten. Bij de oprichting hadden wij een helder doel voor ogen: het aankopen van fysiek zilver en goud op een toegankelijke, veilige en transparante manier mogelijk maken.

Met trots kunnen wij zeggen dat we inmiddels uitgegroeid zijn tot Nederlands grootste en meest betrouwbare bullion dealer online. Op de edelmetaalmarkt bieden wij een full-service dienstverlening aan voor de aankoop, verkoop en opslag van uw edelmetalen. Dat is ook te zien aan onze reviews.

Volg ons

The Silver Mountain is actief op de volgende sociale media kanalen.

Neem contact met ons op

U kunt onze klantenservice bereiken op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur.

035 - 203 13 80
info@thesilvermountain.nl

Nieuwsbrief

Wees de eerste die kennismaakt met de nieuwste producten en het laatste nieuws omtrent edelmetaal.