Goudprijs: Zilverprijs:

China’s goudmarkt in 2023: vraag verbeterde en de premies stegen

China’s goudmarkt in 2023: vraag verbeterde en de premies stegen
18-01-2024 Goud

Leestijd: 6 minuten

Daan WesdorpGeschreven door Daan Wesdorp
Content Marketeer bij The Silver Mountain


Goud presteerde goed in 2023. Mede door de geopolitieke risico’s, omvangrijke aankopen door centrale banken en de toenemende verwachtingen dat grote centrale banken de rentes zullen verlagen, leverde goud – in Amerikaanse dollars – een rendement van 14% op.

De SHAUPM

De Shanghai Gold Benchmark Price PM (SHAUPM) in Renminbi (afgekort RMB – de officiële naam van de munt van de Volksrepubliek China) steeg in de loop van het jaar met 17%, waarmee het de prestaties van alle belangrijke lokale activa overtrof (zie de onderstaande grafiek). Deze sterke groei van de RMB-goudprijs ten opzichte van zijn USD-tegenhangen kwam voornamelijk als het gevolg van de zwakte van de lokale valuta. Beide benchmarks zagen hun hoogste dagelijkse slot op 28 december 2023.

De RMB goudprijs steeg met 17% in 2023

Goudonttrekkingen aan de SGE

De goudonttrekkingen aan de Shanghai Gold Exchange (SGE) bedroeg in 2023 in totaal 1.687 ton. Dit is 7% hoger op jaarbasis en 3% boven het vijfjarige gemiddeld (zie de onderstaande grafiek). Dit herstel was vooral te danken aan de relatief lage basis van 2022, het economische herstel van China in 2023 en de toenemende aantrekkingskracht van goud in de loop van het jaar.

In 2023 steeg de groothandelsvraag naar goud hoger

Goud in trek in 2023

Goud was erg in trek in 2023. De goudprijs prestaties en de sterke aankopen van lokale en wereldwijde centrale banken leidden tot uitgebreide berichtgeving door lokale media. Ook werd de aantrekkelijkheid van goud verder gestimuleerd door de toenemende behoefte van huishoudens om waarde te behouden vanwege de hoge inflatie.

Goudaankopen door People's Bank of China

De People’s Bank of China heeft non-stop goudaankopen in 2023 gemeld, de totale goudreserves zijn tegen het einde van het jaar met 225 ton gestegen tot 2.235 ton. Goud is nu goed voor 4,3% van de officiële deviezenreserves van het land.

De Chinese goudreserves zijn in 2023 non-stop gestegen

De goudprijspremie tussen Shanghai en Londen schoot in 2023 omhoog. De premie bereikte een jaarlijks gemiddelde van 1,5% – het hoogste in de geschiedenis. Op maandbasis was september de grootste met een goudprijspremie van 3,9%. Het dag record werd gevestigd op 14 september 2023, toen bereikte de lokale goudprijspremie een percentage van 6,4%.

De lokale goudprijspremie steeg in 2023 naar ongeziene niveaus

Conclusie

Hoewel de prestaties van belangrijke lokale activa in China teleurstelden, steeg de SHAUPM in RMB in 2023 met 17%. De goudopnames van de SGE bedroegen in 2023 in totaal 1.687 ton, dit is 7% hoger op jaarbasis. De PBoC heeft in 2023 haar goudreserves verhoogd met totaal 225 ton waardoor de totale goudreserves 2.235 ton bedroeg. Als gevolg van de robuuste vraag naar goud, de stabiele productie en de dalende import na eind 2022 steeg de lokale goudprijspremie in 2023 naar ongeziene niveaus.


Disclaimer: The Silver Mountain geeft geen beleggingsadvies en dit artikel moet dan ook niet als zodanig worden beschouwd. Resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst.


Bronvermelding

World Gold Council. China’s Gold Market in 2023: Demand improved and premiums rose. Q1 2024, 18 januari 2024.
Door Ray Jia, Senior Analist China World Gold Council


Daan Wesdorp

Daan Wesdorp
Content Marketeer bij The Silver Mountain


The Silver Mountain is in 2008 opgericht door Rolf van Zanten. Bij de oprichting hadden wij een helder doel voor ogen: het aankopen van fysiek zilver en goud op een toegankelijke, veilige en transparante manier mogelijk maken.

Met trots kunnen wij zeggen dat we inmiddels uitgegroeid zijn tot Nederlands grootste en meest betrouwbare bullion dealer online. Op de edelmetaalmarkt bieden wij een full-service dienstverlening aan voor de aankoop, verkoop en opslag van uw edelmetalen. Dat is ook te zien aan onze reviews.

Volg ons

The Silver Mountain is actief op de volgende sociale media kanalen.

Neem contact met ons op

U kunt onze klantenservice bereiken op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur.

035 - 203 13 80
info@thesilvermountain.nl

Nieuwsbrief

Wees de eerste die kennismaakt met de nieuwste producten en het laatste nieuws omtrent edelmetaal.