Goudprijs: € 69.205,63 Zilverprijs: € 901,80

De beste zorg voor gouden en zilveren munten

Het internet wordt overspoeld met verschillende informatie over het poetsen van gouden munten. Moeten de munten schoongemaakt worden met soda, olijfolie, zilver of koperpoets of zelfs met cola. U wilt uw munten de beste zorg bieden, zodat zij nog eeuwen mee kunnen. In dit artikel leest u wat de beste manier is, om de munten op die manier te behandelen.

Waarom worden de munten dof of zwart?

Munten kunnen verkleuren door een reactie van zilver en lucht, dit wordt ook wel oxideren genoemd. Wanneer de munten een lange tijd niet schoongemaakt zijn kan het voorkomen dat zij dof en zwart worden. Deze doffe en zwarte glans is niet permanent en kan zelfs jaren later nog verwijderd worden.  Het verwijderen van de zwarte laag moet wel zorgvuldig gebeuren, een foutje valt achteraf niet meer te herstellen.

Edelmetaal is zeer gevoelig voor licht, temperatuur en vochtigheid. Om eventuele beschadiging en verkleuring te voorkomen kunnen de munten het beste in een donkere en droge ruimte bewaard worden.

De meningen over verkleurde munten is onder de verzamelaars verschillend. Sommige verzamelaars zijn van mening dat de munten mooier zijn wanneer zij licht verkleurd zijn, de munten hebben dan hun eigen karakter. Andere verzamelaars zijn weer van mening dat de munten juist mooier zijn als zij op de juiste manier gereinigd zijn. Door de munten te reinigen behouden zij hun natuurlijke glans en kleur.

Hoe beschadigen zilveren en gouden munten?

De meest voorkomende manier waardoor munten beschadigd worden, is door verkeerd gebruik. Door de munt open en bloot op tafels neer te leggen creëert u krassen, door een zachte doek (of vilt) op tafel te leggen voorkomt u deze onnodige beschadigingen.

Wanneer de munt vastgepakt wordt buiten de randen om, kan het beschadigingen opleveren, door de oliën en zuren van uw huid. Een oplossing hiervoor zouden witte katoenen handschoenen kunnen zijn. Een andere oplossing tegen het beschadigen van uw munten is het gebruik van een speciale houder, zoals een muntcapsule. Door uw munten in de capsule te bewaren, biedt u uw munt maximale bescherming.

Waarom moet u de munten niet schoonmaken?

Het is sterk af te raden uw munt schoon te maken met schoonmaakmiddel of poetswerk. Door het harde poetsen en schuren met bijvoorbeeld een borstel met harde haren ontstaan er juist beschadigingen. Het gebruik van tissues of keukenpapier is ook afgeraden, hier zitten namelijk kleine houtvezels in verwerkt, die het goud kunnen beschadigingen.

Het advies dat u op internet over cola zou kunnen vinden is ook iets wat u niet moet toepassen op uw munten. Het lijkt natuurlijk logisch dat zoiets wat bruist uw munten weer hun glans teruggeeft, maar juist doordat het zo bruisend en erg agressief is, zal het uw munt alleen maar meer aantasten.

Hoe kunt u munten het beste bewaren?

Uw gouden en zilveren munten kunnen elkaar beschadigen wanneer zij samen bewaard worden en de metalen kunnen op elkaar afgeven. Een halfvolle tube kan het beste aangevuld worden met zacht verpakkingsmateriaal om de munten op hun plek te houden.

Wanneer u niet wilt hebben dat er stof of vingerafdrukken op uw munt terecht komt, raden wij aan om gebruik te maken van een munthoesje of muntcapsule. Daarnaast raden wij aan om de munten enkel en alleen met katoenen handschoenen vast te pakken.

Wat zijn muntcapsules?

Uw munt is een kostbaar bezit en moet daarom ook zorgvuldig behandeld worden. Het beschermen van uw munt tegen beschadigingen is dan ook van groot belang. Een goede manier van bescherming voor uw munt, is de quadrumcapsule. De capsule bestaand uit glashelder, niet verkleurd acryl beschermt uw munt tegen vocht, vuil en krassen.

De muntcapsules worden geproduceerd in verschillende maten, zodat zij perfect passend zijn voor elke specifieke munt. Zo zijn er speciale muntcapsules voor gouden tientje, maar ook voor de Maple Leaf of Philharmoniker zijn er muntcapsules. Zo is er voor iedere munt een goede oplossing tegen beschadigingen. De zorg voor uw edelmetalen biedt evenveel aandacht als de keuze voor uw gouden- of zilveren munten voor uw verzameling. U wilt immers uw munten in een goede conditie houden, zodat ze bewaard blijven voor toekomstige generaties. Wilt u uw collectie aanvullen? Neem dan gerust een kijkje op onze zilveren munten of gouden munten pagina. Hier ziet u al onze munten overzichtelijk op een rij en heeft u de mogelijkheid om zoekfilters te gebruiken.

Volg ons

The Silver Mountain is actief op de volgende sociale media kanalen.

Neem contact met ons op

U kunt onze klantenservice bereiken op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur.

035 - 203 13 80
info@thesilvermountain.nl

Nieuwsbrief

Wees de eerste die kennismaakt met de nieuwste producten en het laatste nieuws omtrent edelmetaal.