Goudprijs: Zilverprijs:

Hoe u zelf uw goud en zilver op echtheid kan testen

13 mei 2020     Leestijd: 7 minuten
Voor het laatst bijgewerkt op 19 oktober 2023

Geschreven door Daan Wesdorp
Marketeer bij The Silver Mountain


Het is de nachtmerrie van iedere investeerder of belegger: uw edelmetaal blijkt nep en daarmee waardeloos te zijn! Zeker bij gouden munten of baren kan de schade hard oplopen. Gelukkig bestaan er diverse manieren om goud en zilver te testen voordat u daadwerkelijk tot koop overgaat.

Visuele controle

Nep of verguld goud vertoond vaak veranderingen in de kleur rond de randen. Puur goud oxideert niet, dus er dienen geen kleurverschillen op te treden.

Indien u de afmetingen/diameter van een bepaalde baar of munt weet, kunt u op basis van een simpele gewichtstest bekijken of het echt goud betreft. De meeste gouden munten zijn geslagen in 1 troy ounce, wat gelijk staat aan 31,103 gram.

Wanneer u munten koopt van bekende muntproducenten zult u altijd precies kunnen terugvinden hoeveel de munt hoort te wegen. Daarnaast hebben munten van erkende producenten standaard afmetingen. Met een schuifmaat test kunt u de dikte van uw bullion munten meten. Indien een van de maten afwijkt, weet u dat het een neppe munt is.


Geluid

Bij gouden munten kunt u ook aan het geluid horen of u met echt of nep goud te maken heeft. Als u de munt midden op uw vingertop plaatst en met een andere munt een tikje tegen de munt geeft hoort u bij puur goud een lange hoge toon. Is de toon kort en laag heeft u absoluut niet met puur goud te maken. Sommige munten, zoals de gouden Maple Leaf, geven echter geen hoge en lange toon omdat het goud in deze munten zeer puur is (99,99%). Een andere testmethode is voor deze munten meer geschikt.


Magneet

Edelmetalen zijn niet magnetisch. Met een sterke magneet kunt u testen of u met echt goud of zilver te maken heeft. Indien munten of baren wel op de magneet reageren is het overduidelijk dat het geen puur goud of zilver betreft.


Keramisch bord

Als een gouden munt of baar een zwart spoor achterlaat indien het over een ongeglazuurd keramisch bord wordt getrokken, dan betreft het nep goud. Deze manier van testen kan echter uw munten of baren beschadigen. Daarnaast komt deze testmethode de kwaliteit van uw keramische borden ook niet ten goede.


Dichtheidstest

De Archimedes test is een dichtheidstest. Aangezien er heel weinig metalen zijn die een hogere dichtheid hebben dan goud (19.3 g./ml.), is het meten van de dichtheid van de munt of baar een handig hulpmiddel om vast te stellen of het echt goud of zilver betreft. De uitslag is gemakkelijk te interpreteren: hoe hoger de dichtheid, hoe puurder het goud.


Salpeterzuur test

Indien een druppel salpeterzuur een markering op het oppervlak achterlaat, spreken we over nep goud of zilver. Mocht u twijfelen dan kunt u een klein krasje in het edelmetaal maken om te zien of het salpeterzuur het oppervlak alsnog van kleur doet veranderen. Deze test is echter niet aan te raden, aangezien salpeterzuur zeer bijtend is. Daarnaast wilt u uw edelmetaal niet onnodig beschadigen.


Bekendheid

Tot slot, schaf uw edelmetaal aan bij gerenommeerde bedrijven. Het gebeurt regelmatig dat mensen via Marktplaats of dergelijke sites onjuist geïnformeerd of zelfs opgelicht worden. Men krijgt in dat geval een waardeloos stuk metaal toegezonden, terwijl er soms grote bedragen vooraf zijn betaald. Achteraf is de dader vaak niet meer te traceren. Het is zeker de moeite waard om u te laten informeren of te adviseren door een gespecialiseerde organisatie met kennis en kunde.

De grote munthuizen doen er alles aan doen om met bepaalde technieken de echte zilveren en gouden munten en baren te kunnen onderscheiden van de nagemaakte varianten. De zilveren Maple Leaf 2016, geslagen door de Royal Canadian Mint, zijn bijvoorbeeld voorzien van een nieuw veiligheidsembleem in de vorm van een esdoornblad. Dit veiligheidsembleem in middels een laser in de munt verwerkt en derhalve zeer moeilijk na te maken.

Daarnaast is het altijd goed om online reviews te bekijken en te kijken hoe lang het bedrijf al bestaat.


Ultrasound test

Door middel van een ultrasound test kunnen experts testen hoe lang het duurt voordat geluid door materiaal gaat. Omdat geluid op verschillende snelheden door bepaalde materialen heen gaat, kan zo worden vastgesteld of het om een echt of nep product gaat. Een andere geavanceerde test is een zuurtest. Hierbij bestaat echter de kans dat uw edelmetaal beschadigt waardoor het niet aan te raden is.


Ijsblokjes test

Ten slotte bestaat er nog een test specifiek voor zilver. Zilver is de beste geleider van thermische energie. Wanneer u een ijsblokje op een zilveren munt of bar plaatst, zou die onmiddellijk moet gaan smelten omdat die op iets warms geplaatst is.


Let op standaard markeringen bij goudbaren

Goudbaren zijn altijd gemarkeerd met verschillende elementen. Zo staat op echte goudbaren het logo van de producent, de puurheid van het goud, het gewicht en in sommige gevallen ook een serienummer. Indien een van deze zaken mist of op een afwijkende manier genoteerd is,  zou het goed kunnen zijn dat de goudbaar nep is.


Gewicht test voor puurheid producten

De puurheid van gouden en zilveren producten kunt u ook testen met behulp van een weegschaal en een beker met water.

Weeg uw edelmetaal op een nauwkeurige weegschaal en noteer het gewicht. Zet vervolgens een schaal of beker met water op de weegschaal en zet de weegschaal weer op 0. Idealiter gebruikt u hiervoor gedistilleerd water.

Laat vervolgens uw edelmetaal in het water zakken zonder dat het de bodem raakt en noteer het gewicht. Deel nu het eerste gewicht door het tweede gewicht. Als het product van puur zilver is, zou de uitkomst 10,49 (gram) moeten zijn. Als het product van puur goud is, zou de uitkomst 19,32 (gram) moeten zijn.Conclusie

The Silver Mountain levert al sinds 2008 op een veilige en transparante manier de online verkoop van edelmetaal producten. Daarnaast hebben wij een AFM vergunning, wat inhoudt dat de Autoriteit Financiële Markten toezicht houdt op de betrouwbaarheid van onze beleggingsproducten. Al onze producten komen van erkende producenten en komen in veel gevallen met een certificaat van echtheid. Heeft u vragen of wilt u advies over de echtheid van producten dan kunt u altijd contact met ons opnemen.


Disclaimer: The Silver Mountain geeft geen beleggingsadvies en dit artikel moet dan ook niet als zodanig worden beschouwd. Resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst.


Daan Wesdorp
Marketeer bij The Silver Mountain


The Silver Mountain is in 2008 opgericht door Rolf van Zanten. Bij de oprichting hadden wij een helder doel voor ogen: het aankopen van fysiek zilver en goud op een toegankelijke, veilige en transparante manier mogelijk maken.

Met trots kunnen wij zeggen dat we inmiddels uitgegroeid zijn tot Nederlands grootste en meest betrouwbare bullion dealer online. Op de edelmetaalmarkt bieden wij een full-service dienstverlening aan voor de  aankoop, verkoop en opslag van uw edelmetalen. Dat is ook te zien aan onze reviews.

Volg ons

The Silver Mountain is actief op de volgende sociale media kanalen.

Neem contact met ons op

U kunt onze klantenservice bereiken op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur.

035 - 203 13 80
info@thesilvermountain.nl

Nieuwsbrief

Wees de eerste die kennismaakt met de nieuwste producten en het laatste nieuws omtrent edelmetaal.