Goudprijs: € 55.762,57 Zilverprijs: € 645,60

Hoe u zelf uw goud en zilver op echtheid kan testen

De nachtmerrie voor elke belegger in edelmetaal is dat het een product koopt van nep goud of zilver. De afgelopen jaren zijn criminelen steeds beter geworden in het verhandelen van nep goud en zilver. Zo hebben criminelen zelfs experts in het ‘Diamond district’ in New York om te tuin weten te leiden. Want ook daar zijn in sieradenwinkels nep gouden en zilveren sieraden aangetroffen. Criminelen verkopen nep goud of zilver op verschillende manieren. Zo bestaan er munten die van een ander metaal zijn gemaakt maar met een dun laagje goud of zilver worden verkocht. Er bestaan zelfs neppe baren. Deze baren hebben een dikke laag goud of zilver over een basismetaal. In dit artikel worden verschillende voorzorgsmaatregelen besproken die de aanschaf van neppe edelmetaal producten kunnen voorkomen.

Koop bij een betrouwbare handelaar

Ten eerste is het altijd belangrijk dat u checkt of de handelaar bij wie u gouden of zilveren producten betrouwbaar is. Manieren om dit te verifiëren zijn bijvoorbeeld door te kijken of je makkelijk contact kan opnemen met het bedrijf. Ook zou de verkoper niet alleen maar moeten aandringen op een aankoop maar zou ook de moeite moeten nemen om u te onderwijzen over het aanschaffen van edelmetaal. Daarnaast is het altijd goed om online reviews te bekijken en te kijken hoe lang het bedrijf al bestaat.

Let op standaard markeringen bij goudbaren

Goudbaren zijn altijd gemarkeerd met verschillende elementen. Zo staat op echte goudbaren het logo van de producent, de puurheid van het goud, het gewicht en in sommige gevallen ook een serienummer. Indien een van deze zaken mist of op een afwijkende manier genoteerd is,  zou het goed kunnen zijn dat de goudbaar nep is.

Meet en weeg uw producten

Een van de makkelijkste manieren om te kijken of uw producten echt zijn, is door ze te wegen. Hiervoor is het belangrijk om bekend te zijn met het gewicht en kwaliteit van het goud of zilver dat gebruikt is. Een troy ounce munten die zijn geslagen in 24k goud, zullen precies het gewicht wegen wat op de munt is aangegeven. Een troy ounce munten die in 22k goud geslagen zijn zullen iets meer wegen. Wanneer u munten koopt van bekende muntproducenten zoals de U.S. Mint zal u altijd precies kunnen terugvinden hoeveel een munt weegt. Ook hebben munten van erkende producenten standaard afmetingen. Met een schuifmaat test kunt u de dikte van bullion munten meten. Indien een van de maten afwijkt, weet u dat het een neppe munt is.

Gewicht test voor puurheid producten

De puurheid van gouden en zilveren producten kunt u ook testen met  behulp van een weegschaal en een beker met water. U volgt dan de volgende stappen:

  1. Weeg uw edelmetaal op een nauwkeurige weegschaal en noteer het gewicht
  2. Vervolgens zet u een schaal of beker met water op de weegschaal en zet de weegschaal vervolgens weer op 0. Idealiter gebruikt u hiervoor gedistilleerd water.
  3. Laat vervolgens uw edelmetaal in het water zakken zonder dat het de bodem raakt en noteer het gewicht.
  4. Deel nu het eerste gewicht door het tweede gewicht. Als het product van puur zilver is, zou de uitkomst 10,49 (gram) moeten zijn. Als het product van puur goud is, zou de uitkomst 19,32 (gram) te zijn.

Magneet test

Puur goud en zilver is niet magnetisch. Wanneer een product niet zuiver is, is het wel magnetisch. Met behulp van een sterke magneet kan je kijken of uw product reageert op de magneet. Indien uw product niet reageert op de magneet is het gemaakt van puur zilver of goud.

Ultrasound test

Door middel van een ultrasound test kunnen experts testen hoe lang het duurt voordat geluid door materiaal gaat. Omdat geluid op verschillende snelheden door bepaalde materialen heen gaat, kan zo worden vastgesteld of het om een echt of nep product gaat. Een andere geavanceerde test is een zuurtest. Hierbij bestaat echter de kans dat uw edelmetaal beschadigt waardoor het niet aan te raden is.

Ijsblokjes test

Ten slotte bestaat er nog een test specifiek voor zilver. Zilver is de beste geleider van thermische energie. Wanneer u een ijsblokje op een zilveren munt of bar plaatst, zou die onmiddellijk moet gaan smelten omdat die op iets warms geplaatst is.

The Silver Mountain levert al sinds 2008 op een veilige en transparante manier de online verkoop van edelmetaal producten. Daarnaast hebben wij een AFM vergunning, wat inhoudt dat de Autoriteit Financiële Markten toezicht houdt op de betrouwbaarheid van onze beleggingsproducten. Al onze producten komen van erkende producenten en komen in veel gevallen met een certificaat van echtheid. Heeft u vragen of wilt u advies over de echtheid van producten dan kunt u altijd contact met ons opnemen.

Volg ons

The Silver Mountain is actief op de volgende sociale media kanalen.

Neem contact met ons op

U kunt onze klantenservice bereiken op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur.

035 - 203 13 80
info@thesilvermountain.nl

Nieuwsbrief

Wees de eerste die kennismaakt met de nieuwste producten en het laatste nieuws omtrent edelmetaal.