Goudprijs: € 69.205,63 Zilverprijs: € 901,80

De verschillen tussen goud en andere edelmetalen

Bij een investering in edelmetaal wordt vaak gekozen voor goud. Dit is een goede keuze, maar het is ook belangrijk om eventuele investeringsopties in andere edelmetalen, niet uit het oog te verliezen. In dit artikel worden de kwaliteiten van goud vergeleken met andere edelmetalen.

Goud versus zilver

Zilver wordt ook wel ‘Poor man’s gold’ genoemd. Met deze benaming wordt gedoeld op het feit dat zilver goedkoper is dan goud en ook vaak wordt gebruikt om iemands portfolio mee te beschermen.

Een belangrijk verschil tussen deze twee edelmetalen is echter dat de vraag naar zilver meer afhangt van de vraag vanuit industrieën dan het geval is bij goud. Zo wordt goud als grondstof gebruikt in producten zoals satellieten, medische hulpmiddelen en elektronische componenten van bijvoorbeeld telefoons. Zilver wordt echter in veel meer producten verwerkt zoals zonnepanelen, batterijen en veel elektronische apparaten. Doordat de vraag naar zilver in sterke mate afhangt van de bedrijvigheid in deze industrieën, beïnvloedt dat ook de zilverprijs.

Aangezien zilver een belangrijke grondstof is voor industrieën wordt de verkoop in Nederland met 21% BTW belast. Door deze hoge belasting is de aanschaf van zilverbaren voor particulieren minder interessant. Zilveren munten vallen echter onder de ‘margeregeling’, waardoor alleen BTW betaald hoeft te worden op de winstmarge van de verkoper. Investeren in zilveren munten is daardoor goedkoper en een goede optie indien u uw vermogen wilt beschermen.

Goud versus platina

Platina wordt gebruikt om sieraden mee te vervaardigen maar wordt voornamelijk in de auto-industrie gebruikt. Platina is een zwaarder en sterker edelmetaal dan goud en daarnaast ook zeldzamer dan goud. Dit komt onder andere doordat het moeilijker is om te delven. Sinds 2011 is de prijs van goud hoger dan de prijs van platina. In het decennium daarvoor lag de platinaprijs vrijwel altijd hoger dan de goudprijs.

Hoewel investeren in platina minder gebruikelijk is dan in goud, kan het wel een interessante optie zijn. Het nadeel van platina is echter dat het als grondstof wordt gezien en de aankoop ervan belast is  met 21% BTW. Het is voor particulieren niet mogelijk deze BTW terug te vorderen. Hierdoor is de aankoop van platina baren minder interessant. Platina munten worden echter niet belast met 21% en zijn daardoor een interessante optie wanneer u in platina wilt investeren.

Disclaimer: The Silver Mountain geeft geen beleggingsadvies en dit artikel moet dan ook niet als zodanig worden beschouwd. Resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst.

Volg ons

The Silver Mountain is actief op de volgende sociale media kanalen.

Neem contact met ons op

U kunt onze klantenservice bereiken op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur.

035 - 203 13 80
info@thesilvermountain.nl

Nieuwsbrief

Wees de eerste die kennismaakt met de nieuwste producten en het laatste nieuws omtrent edelmetaal.