Goudprijs: Zilverprijs:

De verschillen tussen platina, palladium, goud en zilver

Leestijd: 7 minuten

Daan WesdorpGeschreven door Daan Wesdorp
Marketeer bij The Silver Mountain


Wat zijn edelmetalen?

Edelmetaal is een metaal dat zijn kwaliteit, zuiverheid en waarde behoudt. Eén van de belangrijkste eigenschappen van edelmetaal is dat ze niet of nauwelijks oxideren en bestand zijn tegen corrosie. Toch kan edelmetaal oxideren, zo kunnen zilveren munten naar verloop van tijd verkleuren door oxidatie. Dit is verder niet van invloed op de waarde van uw zilveren munt of onze terugkoopgarantie.

Zilveren Maple Leaf Circulated voorkant

De bekendste edelmetaalsoorten zijn goud, zilver en platina. Minder bekende edelmetalen zijn osmium, rhodium, iridium, palladium en ruthenium. Al deze edelmetalen worden ook binnen de techniek gebruikt.


Goud

Goud is een edelmetaal dat al eeuwenlang wordt gewaardeerd vanwege zijn schoonheid en waarde. Het is zacht en buigzaam, en wordt vaak in juwelen verwerkt vanwege zijn glans en duurzaamheid. Goud wordt ook veelvuldig gebruikt in de industrie, met name in de elektronica en de ruimtevaart. 


Zilver

Zilver is een ander edelmetaal dat gewaardeerd wordt vanwege zijn schoonheid en waarde. Het is harder dan goud en wordt vaak in juwelen verwerkt vanwege zijn glans en duurzaamheid. Zilver wordt ook veelvuldig gebruikt in de industrie, met name in de fotografie en de elektronica. De prijs van zilver kan volatiel zijn, mede door de vraag vanuit de industrie en de beleggingsmarkt.


Platina

Platina is een edelmetaal dat ongeveer 30 keer zeldzamer is dan goud.

Het wordt vaak in juwelen gebruikt vanwege zijn duurzaamheid en glans, en het wordt ook veelvuldig toegepast in de industrie, met name in de auto-industrie voor de productie van katalysatoren. 


Palladium

Palladium is een ander edelmetaal dat de laatste jaren in populariteit is gestegen. Het wordt voornamelijk gebruikt in de auto-industrie, met name in de productie van katalysatoren voor benzinevoertuigen. Palladium heeft een vergelijkbare glans als platina en wordt ook in juwelen verwerkt. De prijs van palladium kan volatiel zijn, mede door de vraag vanuit de auto-industrie en de beleggingsmarkt.


De vergelijking tussen edelmetalen

Goud, zilver, platina en palladium worden allemaal gewaardeerd vanwege hun unieke eigenschappen en diverse toepassingen. Enkele verschillen tussen deze metalen zijn:

 • Zeldzaamheid: platina is ongeveer 30 keer zeldzamer dan goud. Palladium daarentegen is minder zeldzaam dan platina en goud;
 • Toepassingen: elk van deze metalen heeft verschillende toepassingen in de industrie. Goud wordt bijvoorbeeld veel gebruikt in de elektronica en de ruimtevaart, terwijl platina en palladium veel gebruikt worden in de auto-industrie;
 • Prijs: de prijs van deze metalen kan variëren, afhankelijk van verschillende aanbod, waaronder vraag en aanbod op de markt en geopolitieke spanningen. Goud is over het algemeen duurder dan zilver, platina en palladium. In het verleden was platina duurder dan goud.
Palladium, platina, goud en zilver

De prijs van edelmetalen

De prijs van goud en zilver kan om verschillende redenen stijgen. Enkele factoren die van invloed kunnen zijn op de stijging van de goud- en zilverprijs zijn onder andere:

 • Economische onzekerheid: in tijden van economische onzekerheid of instabiliteit, zoals recessies of geopolitieke spanningen, kan de vraag naar goud en zilver toenemen als beleggers op zoek zijn naar veilige havens om hun vermogen te beschermen;
 • Inflatie: goud en zilver worden gezien als een hedge tegen inflatie aangezien hun waarde kan stijgen wanneer de koopkracht van valuta afneemt. Beleggers kunnen hun toevlucht nemen tot edelmetalen om de impact van inflatie op hun portefeuille te verminderen;
 • Vraag en aanbod: schommelingen in de vraag en aanbod van edelmetalen hebben ook invloed op de prijzen. Een groeiend tekort aan zilver kan bijvoorbeeld de prijs opdrijven;
 • Monetaire beleidsmaatregelen:  beslissingen van centrale banken met betrekking tot rentetarieven en monetaire beleidsmaatregelen kunnen de prijs van edelmetalen beïnvloeden. Een lage rente kan de vraag naar goud en zilver stimuleren, terwijl een stijgende rente de prijzen onder druk kan zetten;
 • Technische factoren: technische factoren, zoals handelsvolumes en prijsgrafieken, kunnen ook van invloed zijn op de prijsbewegingen van goud en zilver. Snelle prijsstijgingen, zoals de recente stijging van de zilverprijs met 6,5% in minder dan twee uur, kunnen het gevolg zijn van technische handelspatronen


Investeren in fysieke edelmetalen

Bij The Silver Mountain heeft u de mogelijkheid om fysiek edelmetaal in de vorm van munten en baren aan te schaffen tegen de actuele koers. Onze prijzen worden iedere drie minuten aangepast aan de actuele goud, zilver, platina of palladiumkoers. Op die manier bent u verzekerd van een eerlijke prijs.

Op onze Kieswijzer kunt u met behulp van een aantal vragen, gebaseerd op uw wensen en behoeften, een persoonlijk aanbod ontvangen.

Naast de verkoop van fysieke edelmetalen, bieden wij ook een verzekerde en gealloceerde opslag voor uw edelmetalen. Tot slot hanteert The Silver Mountain als eerste edelmetaalhandelaar een unieke terugkoopgarantie binnen Nederland. Op die manier weet u zeker dat u in de toekomst een vertrouwd adres heeft om uw edelmetaal – indien gewenst – weer te verkopen.


Conclusie

Edelmetalen worden gewaardeerd door hun unieke eigenschappen. Edelmetalen hebben verschillende industriële toepassingen en wordt door beleggers gezien als een hedge tegen inflatie. Daarnaast brengt het bezit van edelmetalen een zekerheid met zich mee in economische onzekerheden zoals recessies of geopolitieke spanningen. De prijs van edelmetalen is afhankelijk van verschillende factoren zoals: vraag en aanbod, monetaire beleidsmaatregelen of economische onzekerheden. Het investeren in fysieke edelmetalen kan gemakkelijk, veilig en tegen de actuele koersen bij The Silver Mountain. Tevens heeft u de mogelijkheid om uw edelmetaal veilig op te slaan bij onze partner Edelmetaal Beheer Nederland (onderdeel van The Silver Mountain) en kunt u te allen tijde uw edelmetaal weer aan ons terug verkopen via Inkoop Edelmetaal (onderdeel van The Silver Mountain).


Disclaimer: The Silver Mountain geeft geen beleggingsadvies en dit artikel moet dan ook niet als zodanig worden beschouwd. Resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst.


Bronvermelding

 • It’s Beautiful Juwelier Ommen | Sieraden, horloges en meer. “Wat is edelmetaal?”, z.d. https://www.its-beautiful.nl/c-4798014/wat-is-edelmetaal/#:~:text=Opsomming%20verschillende%20edelmetalen,ook%20binnen%20de%20techniek%20gebruikt.

 • It’s Beautiful Juwelier Ommen | Sieraden, horloges en meer. “Informatie: Edelmetaal”, z.d. https://www.its-beautiful.nl/c-481303/informatie-edelmetaal/.

 • Blekemolen, Justin. “Verwachting Zilverprijs 2023 – Waar gaat de zilverprijs heen?” Online broker LYNX, 30 juni 2023. https://www.lynx.nl/beurs/beurs-koersen/grondstoffen/zilverprijs-verwachting/.

 • IEXProfs Redactie. “‘Groeiend tekort aan zilver biedt kansen’”. IEXProfs.nl, 27 juni 2023. https://www.iexprofs.nl/Nieuws/775854/zilver/Groeiend-tekort-aan-zilver-biedt-kansen.aspx.

 • Knopers, Frank. “Zilverprijs schiet omhoog, wat is er aan de hand?” Holland Gold, 10 oktober 2023. https://www.hollandgold.nl/nieuws/zilverprijs-schiet-omhoog-wat-is-er-aan-de-hand/.

 • “Beleggen in Edelmetalen? makkelijker dan u denkt”, z.d. https://www.shop-goudwisselkantoor.be/info/tips.

 • Petrov, B. “Beleggen in Edelmetalen in 2023”. Admirals (blog), 14 augustus 2023. https://admiralmarkets.com/nl/educatie/artikelen/trading-instruments/beleggen-edelmetalen.

 • “Beleggen in edelmetalen: de voordelen én nadelen!” Goudprijs.nl, 27 januari 2022. https://www.goudprijs.nl/nieuws/beleggen-in-edelmetalen/.

 • “Zilverprijs wordt goud”. Grondstof prijs, 27 maart 2021. https://www.grondstofprijs.com/zilverprijs-wordt-goud/.

Daan Wesdorp

Daan Wesdorp
Marketeer bij The Silver Mountain


The Silver Mountain is in 2008 opgericht door Rolf van Zanten. Bij de oprichting hadden wij een helder doel voor ogen: het aankopen van fysiek zilver en goud op een toegankelijke, veilige en transparante manier mogelijk maken.

Met trots kunnen wij zeggen dat we inmiddels uitgegroeid zijn tot Nederlands grootste en meest betrouwbare bullion dealer online. Op de edelmetaalmarkt bieden wij een full-service dienstverlening aan voor de  aankoop, verkoop en opslag van uw edelmetalen. Dat is ook te zien aan onze reviews.

Volg ons

The Silver Mountain is actief op de volgende sociale media kanalen.

Neem contact met ons op

U kunt onze klantenservice bereiken op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur.

035 - 203 13 80
info@thesilvermountain.nl

Nieuwsbrief

Wees de eerste die kennismaakt met de nieuwste producten en het laatste nieuws omtrent edelmetaal.