Goudprijs: € 69.205,63 Zilverprijs: € 901,80

Hoe wordt goud geraffineerd, verwerkt en geproduceerd?

Heeft u zich wel eens afgevraagd hoe van een klompje goud een heel nieuw voorwerp met eigen design kan worden gemaakt? In dit artikel wordt uitgelegd hoe goud geraffineerd wordt en hoe het daarna verwerkt kan worden tot munt.

Wat je kunt verwachten in dit artikel

  • Goud raffinage
  • Miller methode
  • Wohlwill methode
  • Produceren gouden munten

Goud raffinage

De twee populairste manieren om goud te raffineren zijn door middel van de Miller methode of de Wohlwill methode. Naast deze twee meest gebruikte methoden kan goud ook geraffineerd worden door middel van bijvoorbeeld cuppelleren of door gebruikt te maken van een pyrometallurgisch proces.

Miller methode

De Miller methode staat bekend als relatief snel en simpel. Door gebruik te maken van chloorgas wordt goud gezuiverd op haar smeltpunt. Stoffen die in het goud zitten, worden op deze manier gescheiden van het goud en vormen een dun laagje op het oppervlakte. Alhoewel deze methode simpel en snel is, is het niet mogelijk om goud puurder te maken dan 99.95%.

Wohlwill methode

Goud zuiveren totdat het een puur goud gehalte heeft van 99,99% kan door middel van de Wohlwill methode. Deze methode maakt gebruik van elektrolyse om goud te zuiveren. Dit proces is complexer en wordt daarom alleen op kleinere schaal toegepast.

Produceren gouden munten

Nadat goud geraffineerd is, kan het worden verwerkt tot verschillende producten. Indien goud wordt gebruikt voor de productie van gouden munten wordt het goud eerst in een grote baar gegoten. Vervolgens wordt deze uitgevoerd totdat het de juiste dikte heeft voor het slaan van een munt.

Uit deze lange platen van goud worden vervolgens munten geslagen zonder ontwerp erop. Deze munten zonder duidelijke voor- of achterkant worden in het Engels ook wel ‘blanks’ genoemd. Deze munten zonder opdruk worden vervolgens verwarmd zodat het oppervlakte zachter wordt. Hierna worden de munten gewassen en gedroogd en wordt de ribbelrand aangebracht.

In het laatste deel van het proces wordt het beoogde ontwerp op de dan nog blanco muntjes geslagen door middel van stempels. Hierna is de gouden munt helemaal af. Bekijk in onze webshop alle gouden munten die wij aanbieden.

Disclaimer: The Silver Mountain geeft geen beleggingsadvies en dit artikel moet dan ook niet als zodanig worden beschouwd. Resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst.

Volg ons

The Silver Mountain is actief op de volgende sociale media kanalen.

Neem contact met ons op

U kunt onze klantenservice bereiken op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur.

035 - 203 13 80
info@thesilvermountain.nl

Nieuwsbrief

Wees de eerste die kennismaakt met de nieuwste producten en het laatste nieuws omtrent edelmetaal.