Goudprijs: € 70.815,97 Zilverprijs: € 844,32

Het eindspel in de wereld van goud en zilver

Hoewel er op het eerste gezicht niet zo veel gaande is op het goud- en zilverfront en in de wereld van goud kopen, gouden munten, goudbaren en beleggen in zilver, doen de bewegingen zich vooral voor op de achtergrond. Een opmerkelijke exodus van leidende bankiers, met name die zich bezig hielden met Europese zaken. Een ware stortvloed aan interventies in de goud- en zilverprijs, waardoor het lijkt alsof de interesse in echt goud en echt zilver tanende is. Het afslachten van de mijnbouwsector in goud en zilver, zodat alleen een kleine groep ‘gelovigen’ overblijft. Dit alles gelardeerd met berichten uit de Amerikaanse financiële media, dat de economie weer tekenen van herstel vertoont.

Het wordt dus hoog tijd om ons te gaan verdiepen in het eindspel van dit schaken voor gevorderden.

Want hoe zullen de enorme shortposities die zijn ingenomen in echt goud en echt zilver worden opgelost? De dames en heren van Goldman Sachs, JP Morgan, FED en ECB zullen toch ook wel weten dat hun spel van het ongelimiteerd bijdrukken van geld eens zal ophouden? Ook zij zullen weten dat de geschiedenis leert dat het bijdrukken van geld zonder enige dekking van goud of zilver gemiddeld zo’n veertig jaar goed gaat, en dat we nu in jaar 41 zijn belandt. Geen enkel rijk heeft het eeuwige leven, dat heeft de geschiedenis wel bewezen. Koop goud, bijvoorbeeld een goudstaaf of wilt u beleggen in zilver en koopt u een zilverbaar?

Hoewel er ongetwijfeld velen rondlopen in economenland die hier geen notie van hebben, zullen de schaakspelers op de achtergrond wel zeker weten wat er werkelijk gaande is en ongetwijfeld een strategie hebben klaar liggen die uit de kast gehaald kan worden als hun systeempje ploft.

Hoewel het uiteenvallen van ons Westers financieel systeem mijn inziens zich op alle vlakken van ons bestaan zal manifesteren, wil ik me nu beperken tot echt goud en echt zilver.

Zoals u zult weten zijn de niet-Westerse mogendheden al jaren bezig allerlei grondstoffen, maar vooral ook goud in te slaan. Dit doen ze omdat zij weten dat een nieuw geldsysteem, met het overlijden van de dollar als wereldmunt, niet anders dan kan worden gebaseerd op goud ( en wellicht ook op zilver en olie). Sinds kort zijn dan ook zelfs de Westerse centrale banken aan het goud kopen. Goudbaren kopen, banken kopen geen gouden munten.

In 2005 heeft de GATA aan de Amerikaanse autoriteiten gevraagd wat hun bevoegdheden zijn in geval van nood. Het antwoord was, dat de autoriteiten in geval van nood, een toestand die door de overheid zelf zal worden gedefinieerd, men de controle kan overnemen op alle markten en eigendommen.

Dit zou dan de volgende opties kunnen inhouden:

1. Verbod op het bezit van goud en confiscatie van al het goud wat in bezit is van particulieren. Volgens Jim Rickards zou dit ook kunnen slaan op het goud wat door Centrale banken als die van Nederland bij de VS is opgeslagen. Overigens wordt nu al de grote massa in het Westen van zijn goud en zilver afgeholpen, zie de vele advertentiecampagnes om vooral maar uw edelmetaal in te leveren vanwege het vele geld wat u er voor terug krijgt. Je kunt je dus afvragen of deze optie gehanteerd zal gaan worden.

2. Cash settlement in de futuresmarkten in plaats van fysieke levering. Partijen die grote short-posities hebben in echt goud en echt zilver, zoals een aantal grote banken, hoeven dan niet te leveren maar kunnen volstaan met het uitbetalen van geld. Dat geld zal het probleem niet zijn, want dat laat men gewoon bijdrukken bij de FED. Wat dat geld dan nog waard zal zijn is een ander verhaal.

3. De vaststelling door de Centrale banken van een goudprijs die veel hoger is dan nu. Als die prijs maar hoog genoeg is, zal iedereen zijn goud verkopen aan de overheid. Dit is te zien als een vorm van vrijwillige cash settlement.

Omdat met één van deze opties de grootbanken van hun probleem af zijn, kun je je afvragen of men zich op het hoogste niveau wel zo druk maakt over de goud- en zilverprijs. Het belang lijkt hem er vooral in te liggen om het vertrouwen in de huidige valuta op peil te houden en de huidige schulden weg te inflateren. Of dit gaat lukken is een ander verhaal, omdat de eigen bevolking in opstand kan komen, de machtsverhouding ten opzichte van het oosten zal verschuiven en daarmee de macht van de westerse bankiers wordt ondermijnd, of het systeem aan zichzelf ten onder gaat omdat men de controle kwijt raakt.

In feite zie men nu al tekenen van alle drie genoemde redenen dat het voor het Westers banksysteem wel eens anders kan gaan aflopen dan door hen gedacht. Hoe dan ook, het kan nooit kwaad uw gouden munten, uw zilverbaar of uw goud staaf op een veilige plek te bewaren.

Zilverpaul – Silverstocks.nl

Disclaimer: De mening van Zilverpaul als columnist is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Volg ons

The Silver Mountain is actief op de volgende sociale media kanalen.

Neem contact met ons op

U kunt onze klantenservice bereiken op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur.

035 - 203 13 80
info@thesilvermountain.nl

Nieuwsbrief

Wees de eerste die kennismaakt met de nieuwste producten en het laatste nieuws omtrent edelmetaal.