Goudprijs: € 70.815,97 Zilverprijs: € 844,32

Het verschil tussen karaat, goudgehalte en fijnheid

Wanneer u investeert in goud is het belangrijk om goed op de kwaliteit van het goud te letten. Nagaan wat de kwaliteit van goud is, kan verwarrend zijn omdat er verschillende termen gebruikt worden om de kwaliteit van goud aan te geven. Zo wordt er vaak gesproken over hoeveel karaat goud heeft maar is het ook gebruikelijk om over de puurheid of fijnheid van goud te spreken. In dit artikel wordt dieper ingegaan op deze verschillende termen.

Omdat goud niet een bijzonder sterk edelmetaal is worden er vaak andere metalen aan goud toegevoegd. Dit noemt men legeringen. Door deze toevoegingen van de andere metalen is goud vaak niet puur. Wanneer men de puurheid van goud aangeeft in karaat dan wordt gekeken hoeveel delen goud in 24 delen legering zit. Zo geeft 24 karaat aan dat alle 24 delen van een legering uit goud bestaat. Bij bijvoorbeeld 18 karaats goud, zijn 18 delen van de 24 goud en bestaan de overige 4 delen uit andere metalen. In dit geval spreekt men ook wel van 75% puurheid of een goudgehalte van 75%.

Naast het meten van de kwaliteit in karaat of puurheid, worden in sommige landen ook de kwaliteit gemeten aan de hand van fijnheid of in het Engels ‘fineness’. Fijnheid meet hoeveel puur goud een stuk edelmetaal bezit per 1000 delen. Een fijnheid van 750 betekent dus dat van 1000 deeltjes edelmetaal, 750 delen puur goud zijn. Als je dit omrekent naar puurheid is dat 75%, ofwel 18 karaat.

Het meest pure goud is goud van 24 karaat. In fijnheid wordt dit uitgedrukt met 999.9. Dit wordt in het Engels ook wel ‘four nines fine’ genoemd en een bekende munt met deze kwaliteit is de gouden Maple Leaf munt. De meest pure vorm van goud is een fijnheid van 999.99. Deze ‘five nines fine’ is echter zeer zeldzaam. Een van de series die geslagen is in 99,999% puur goud is de 1 troy ounce gouden Bobcat munt uit de Call of the Wild serie van de Royal Canadian Mint.

Hieronder is een overzicht van verschillende kwaliteiten goud en de overeenkomende benamingen ervoor in karaat, puurheid en fijnheid.

24 karaat goud bestaat voor 99,99% uit goud. 22 karaat goud bestaat voor 91,7% uit goud, 5% uit zilver, 2% uit koper en 1,3% uit zink. 18 karaat goud bestaat voor 75% uit goud, 15% uit zilver en 10% uit koper.

De meest gangbare term om de kwaliteit van goud aan te geven is karaat. Goud dat niet 24 karaats goud is, kan nog steeds een goede investering zijn. Zo is de oudste gouden beleggingsmunt ter wereld, de Krugerrand, 22 karaat goud. De Krugerrand weegt echter 33,93 gram waardoor u per saldo op precies hetzelfde uitkomt als bij een gouden Maple Leaf. Beide munten bestaan dus uit één troy ounce (31,103 gram) puur goud.

Volg ons

The Silver Mountain is actief op de volgende sociale media kanalen.

Neem contact met ons op

U kunt onze klantenservice bereiken op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur.

035 - 203 13 80
info@thesilvermountain.nl

Nieuwsbrief

Wees de eerste die kennismaakt met de nieuwste producten en het laatste nieuws omtrent edelmetaal.