Al 2600 jaar geleden werden munten geslagen met het doel het als betaalmiddel te gebruiken. Het productieproces om munten te slaan is inmiddels door middel van vele innovatieve processen verbeterd. Lees hieronder alles over het huidige productieproces van zilveren munten.
Wanneer tot het slaan van een nieuwe munt wordt besloten, moet er allereerst een nieuw ontwerp komen. Dit ontwerp wordt gemaakt door een ontwerper die naast het feit dat het er mooi moet uitzien ook rekening moet houden met de technische uitvoerbaarheid. Het ontwerp op papier zal er namelijk anders uitzien op metaal waarbij met reliëf wordt gewerkt dat aan een maximum gebonden is. Veel ontwerpers halen inspiratie uit andere muntontwerpen en vaak komen in series bepaalde zaken terug. Daarnaast moeten bijvoorbeeld Nederlandse munten ook echtheidskenmerken tonen zoals het munthuisteken, het muntmeesterteken en een randschrift.
De volgende stap in het proces is het modelleren van een werkstempel. Vroeger werd dit gedaan door middel van een gipsmodel waarmee de moederstempel gemaakt werd die als voorbeeld diende voor de werkstempel. Tegenwoordig is dat proces een stuk eenvoudiger. Met een computer kan namelijk meteen een werkstempel gemaakt worden door middel van een laser. Voor de productie van munten heb je altijd twee stempels nodig, eentje voor de voorzijde van de munt en eentje voor de achterzijde van de munt.
Nadat de werkstempels zijn vervaardigd, wordt het zilver verwerkt tot grote rollen metaal. De grote rollen metaal worden door middel van een vormpers omgevormd naar lange smalle stroken. Uit deze stroken worden vervolgens rondellen gehaald, platte plaatjes zonder ontwerp. In het Engels worden deze platte plaatjes ‘blanks’ genoemd. Indien munten worden geslagen die bedoeld zijn voor verzamelaars, dan wordt na deze stap gekeken of er geen beschadigingen op zitten en wordt de munt alvast opgepoetst.
De rondellen gaan vervolgens naar een muntpers. De muntpers kan met een hele grote kracht de voor- en achter stempel tegelijkertijd in een rondel slaan waardoor het ontwerp meteen zichtbaar is. Betaalmunten belanden na dit proces in een grote bak, terwijl verzamelmunten voorzichtig van het stempel worden gepakt en in een capsule worden gedaan. Munten die als betaalmiddel worden gebruikt, worden overigens niet geslagen in zilver. Euromunten bestaan, afhankelijk van de waarde van de munt, uit een combinatie van koper, aluminium, zink, tin, nikkel en messing.
Wanneer u zilveren munten wilt kopen om uw vermogen te beschermen bedenk dan goed van welke kwaliteit u zilveren munten wilt aanschaffen. Ook bestaat er een verschil tussen zilveren munten die de status van wettig betaalmiddel hebben en munten die dat niet hebben. Mocht u twijfelen hierover, neem dan contact met ons op.