Goudprijs: Zilverprijs:

Hoeveel karaat is puur goud?

Donderdag 23 november 2023
Leestijd: 5 minuten

Daan WesdorpGeschreven door Daan Wesdorp
Marketeer bij The Silver Mountain


De term ‘karaat’ geeft aan hoeveel procent puur goud er in een munt, baar of sieraad verwerkt zit. Het hoogst haalbare is 24 karaat puur goud, oftewel 99,9% puur goud. Hoe hoger het karaat van een product, hoe puurder het product is.

Het goud karaat van een fysieke investering in goud is vaak een hoog gehalte van 22 karaat (91,6% puur goud) of hoger.

Sieraden daarentegen komen in verschillende soorten karaat voor. In Nederland mogen bijvoorbeeld 8 karaat (33,3% puur goud) en 9 karaat (37,5% puur goud) geen goud genoemd worden, dit vanwege het lage gehalte goud. Duitsland en Engeland daarentegen zien dit wel als goud. In Nederland komen 14 karaat sieraden het meest voor. Dit goud is door de toevoeging van andere metalen, bijvoorbeeld zilver of koper, harder en om die reden slijtvaster. Daarnaast zijn deze sieraden ook voordeliger dan sieraden van een hoger gehalte goud.

Hoeveel karaat is puur goud?

De meest pure vorm van goud, is goud van 24 karaat. In fijnheid wordt dit uitgedrukt met 999.9 en in het Engels noemen ze dit ook wel “four nines fine”. Een bekende munt met deze kwaliteit is de gouden Maple Leaf. De meest pure vorm van goud, is goud met een fijnheid van 999.99. Deze “five nines fine” is echter zeer zeldzaam en komt niet vaak voor. Eén van de series die geslagen is in 99,999% puur goud is de Call of the Wild serie en de Klondike Gold Rush serie.

24 karaat goud bestaat voor 99,9% of meer uit goud. 22 karaat goud bestaat voor 91,6% uit puur goud en 18 karaat bevat 75% puur goud.

1 troy ounce gouden Klondike Gold Rush munt

Goudgehalte bij munten

Wanneer het gaat om fysieke investeringen in goud dan is dit vaak in 22 karaat of hoger. Tegenwoordig worden veel gouden beleggingsmunten geslagen in 24 karaat goud oftewel 99,9% puur goud. In het verleden was dit anders en werden munten geslagen in 22 karaat goud oftewel 91,6% puur goud.

Een bekend voorbeeld hiervan is de gouden Britannia munt. Deze munten worden sinds 2013 geslagen in een gehalte van 24 karaat goud, voor die tijd werden deze munten geslagen in 22 karaat goud. De munt had toen een gewicht van 34,05 gram wat neer komt op minimaal 1 troy ounce (31,103 gram) aan goud. Een actueel voorbeeld is de oudste gouden beleggingsmunt ter wereld, de gouden Krugerrand. Deze munt wordt geslagen in 22 karaat goud en bevat 91,67% puur goud en 8,33% koper. Om die reden is de munt ook iets anders van kleur dan 24 karaat gouden beleggingsmunten.

1 troy ounce gouden Britannia munt 2008

Belangrijk om hierbij te melden is dat munten geslagen in 22 karaat goud meer wegen dan een 24 karaat gouden munt. De gouden Krugerrand weegt bijvoorbeeld 33,93 gram wat neerkomt op 31,103 gram aan puur goud (namelijk 33,93 (gram) x 0,9167 (percentage goud) = 31,103 gram puur goud). Per saldo zit er dus evenveel goud in een gouden Krugerrand als in een gouden Maple Leaf.

Al onze gouden beleggingsmunten zijn afkomstig van de officiële muntenhuizen en zijn wereldwijd verhandelbaar. Daarnaast hanteren wij een unieke terugkoopgarantie waarbij u ten alle tijde uw edelmetaal weer bij ons kunt aanbieden. Ook in deze biedpercentages zit geen verschil tussen bijvoorbeeld een gouden Krugerrand of een gouden Maple Leaf. Dit omdat er per saldo evenveel goud in beide munten zit en wij een percentage bieden aan de hand van de goudprijs.

Goudgehalte bij goudbaren

De goudbaren die The Silver Mountain verkoopt zijn allemaal geslagen in 24 karaat goud oftewel puur goud (99,99%). Tevens beschikken al onze goudbaren over de Good Delivery status en zijn hierdoor wereldwijd verhandelbaar.

Wat is beleggingsgoud?

Beleggingsgoud is vrijgesteld van btw, ander goud niet. Als u handelt in beleggingsgoud hebt u geen recht op aftrek van voorbelasting. Beleggingsgoud dient altijd geslagen te zijn in een hoog gehalte goud.

Onder beleggingsgoud vallen:

  • Goud in de vorm van staven of plaatjes met een door de goudmarkten aanvaard gewicht, met een zuiverheid van ten minste 995/1.000. Effecten die goud vertegenwoordigen gelden ook als beleggingsgoud.

Gouden munten die voldoen aan de volgende voorwaarden:

  • Ze hebben een zuiverheid van ten minste 900/1.000;
  • Ze zijn geslagen na 1800;
  • Ze zijn in het land van oorsprong een wettig betaalmiddel of zijn dat geweest;
  • Ze worden normaal gesproken verkocht voor een prijs die de marktwaarde van het goud dat in die munten is verwerkt niet overschrijdt met meer dan 80%.

Gouden munten die zijn aangewezen door de Europese Commissie, gelden in ieder geval als beleggingsgoud.


Conclusie

De term karaat geeft dus aan hoeveel procent puur goud er in een product zit. Het hoogst haalbare is 24 karaat goud, oftewel 99,9% puur goud. Fysieke investeringen in goud zijn vaak van 22 karaat of hoger. Hierdoor is het goud vrijgesteld van btw. De meest pure vorm van goud, is goud met een fijnheid van 999.99 oftewel 99,999%.


Disclaimer: The Silver Mountain geeft geen beleggingsadvies en dit artikel moet dan ook niet als zodanig worden beschouwd. Resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst.


Bronvermelding

Daan Wesdorp

Daan Wesdorp
Marketeer bij The Silver Mountain


The Silver Mountain is in 2008 opgericht door Rolf van Zanten. Bij de oprichting hadden wij een helder doel voor ogen: het aankopen van fysiek zilver en goud op een toegankelijke, veilige en transparante manier mogelijk maken.

Met trots kunnen wij zeggen dat we inmiddels uitgegroeid zijn tot Nederlands grootste en meest betrouwbare bullion dealer online. Op de edelmetaalmarkt bieden wij een full-service dienstverlening aan voor de  aankoop, verkoop en opslag van uw edelmetalen. Dat is ook te zien aan onze reviews.

Volg ons

The Silver Mountain is actief op de volgende sociale media kanalen.

Neem contact met ons op

U kunt onze klantenservice bereiken op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur.

035 - 203 13 80
info@thesilvermountain.nl

Nieuwsbrief

Wees de eerste die kennismaakt met de nieuwste producten en het laatste nieuws omtrent edelmetaal.