Goudprijs: € 70.815,97 Zilverprijs: € 844,32

Kan Bitcoin een nieuwe wereldmunt worden?

Daan WesdorpGeschreven door Daan Wesdorp
Marketeer bij The Silver Mountain


Bitcoin is een cryptovaluta. Het is de eerste gedecentraliseerde digitale munt die zonder centrale bank of centrale beheerder werkt. Het netwerk is peer-to-peer en de transacties gebeuren tussen de gebruikers onderling, zonder tussenpersoon. Bitcoin is volledig gedecentraliseerd en heeft een eindigde hoeveelheid, net als goud. Op dit moment zijn er ongeveer 17 miljoen Bitcoins gemined, totaal zijn er 21 miljoen Bitcoins toegestaan in het systeem. Naar schatting van Chainalysis zijn er inmiddels ruim 3,5 miljoen Bitcoins voor altijd verloren. Waarschijnlijk zullen deze munten nooit meer terugkeren naar de markt. Al jaren zijn deze munten niet meer verplaatst, en daarom worden ze verloren gewaand.

Bitcoin als betaalmiddel

Ondanks dat Bitcoin nog geen wettig betaalmiddel is in Nederland, is het wel mogelijk om er op verschillende plekken aankopen mee te verrichten. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk bij grote webshops zoals Bol.com en Zalando, maar ook bij The Silver Mountain kunt u edelmetaal kopen met cryptovaluta.

Bitcoin Pizza Day

In een recente analyse hebben experts van JPMorgan, de grootste investeringsbank ter wereld, gesuggereerd dat de prijs van Bitcoin dit jaar nog de $45.000 kan bereiken. Echter schuilt er volgens de experts wel nog een addertje onder het gras: Bitcoin moet zich wel eerst meer als goud gedragen.

Het moet door traditionele investeerders geaccepteerd worden als een vergelijkbaar investeringsinstrument als goud. Banken maar ook grote ondernemingen als Tesla beginnen met het aanschaffen van Bitcoin. Buiten Tesla en grootbanken springen ook hefboomfondsen op de kar, ofwel de beheerders van het geld in deze wereld. Daarnaast wordt het steeds gebruikelijker om online aankopen te betalen met Bitcoin, we mogen dus wel veronderstellen dat de cryptomarkt niet snel zal verdwijnen.

Transacties met Bitcoin zijn niet alleen wereldwijd verhandelbaar, er worden ook geen bank- of transactiekosten gerekend. Ook is er, zoals eerder benoemd, een maximaal aantal Bitcoins beschikbaar. De munt kan niet, in tegenstelling tot het fiatgeld, worden bijgedrukt. Aankopen met crypto zijn discreet, zolang je er zelf niet voor kiest om deze te publiceren. Ook zijn internationale betalingen niet onderhevig aan fikse transactiekosten en verloopt de overdracht veel sneller. In dat opzicht lijkt het de ideale plaatsvervanger voor het fiatgeld, alleen is de prijs weinig stabiel te noemen. Of Bitcoin daarom de nieuwe wereldmunt wordt, is lastig te zeggen zolang banken en regulatoren er geen vat op krijgen.

El Salvador

Toch wordt de munt wel al gebruikt als wettig betaalmiddel. In september 2021 voerde El Salvador als eerste land ter wereld de elektronische munt Bitcoin in als officieel betaalmiddel. De beslissing van Nayin Bukele, de president van El Salvador, zag veel kritiek en de dalende koers het afgelopen jaar wakkerde dit verder aan. Toch wordt er ondertussen ook vooruitgang geboekt met de adoptie van Bitcoin. De toeristische sector is een van de belangrijkste factoren voor de groei van het land, volgens een onderzoek uit eind vorig jaar groeide de toeristische sector van het land sterk sinds de implementatie van Bitcoin. Tot slot maakte de president in november 2022 bekend dat El Salvador elke dag 1 Bitcoin gaat aanschaffen. Met de huidige koersen is dat een winstgevende keuze geweest.

Disclaimer: The Silver Mountain geeft geen beleggingsadvies en dit artikel moet dan ook niet als zodanig worden beschouwd. Resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst.

Daan Wesdorp

Daan Wesdorp
Marketeer bij The Silver Mountain


The Silver Mountain is in 2008 opgericht door Rolf van Zanten. Bij de oprichting hadden wij een helder doel voor ogen: het aankopen van fysiek zilver en goud op een toegankelijke, veilige en transparante manier mogelijk maken.

Met trots kunnen wij zeggen dat we inmiddels uitgegroeid zijn tot Nederlands grootste en meest betrouwbare bullion dealer online. Op de edelmetaalmarkt bieden wij een full-service dienstverlening aan voor de  aankoop, verkoop en opslag van uw edelmetalen. Dat is ook te zien aan onze reviews.

Volg ons

The Silver Mountain is actief op de volgende sociale media kanalen.

Neem contact met ons op

U kunt onze klantenservice bereiken op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur.

035 - 203 13 80
info@thesilvermountain.nl

Nieuwsbrief

Wees de eerste die kennismaakt met de nieuwste producten en het laatste nieuws omtrent edelmetaal.