Goudprijs: € 58.072,92 Zilverprijs: € 712,45

Munten VS baren. Welke moet u kiezen?

Edelmetaal kunt u in de vorm van zowel munten als baren kopen. Het materiaal dat gebruikt wordt voor munten is hetzelfde als voor baren. Munten en baren zijn echter wel verschillende producten met verschillende motivaties die leiden tot een aankoop. Beiden hebben hun eigen voor- en nadelen. 

Premies en productiekosten 

De prijzen zijn altijd gebaseerd op de meest actuele zilver- en goudprijs. U betaalt meer dan alleen de goud/zilver waarde omdat er sprake is van een fysiek product en een munt of een baar geproduceerd moet worden. Ook zijn er bijvoorbeeld kosten gemaakt om het product verzekerd te kunnen versturen. De winstmarge voor handelaren in edelmetaal en smelterijen schommelt, afhankelijk van het soort product, tussen de 1% tot 5% voor goud en 3% tot 7% voor zilver.

De prijsopbouw bestaat uit de volgende elementen: de intrinsieke waarde van het goud of zilver (de actuele goud- of zilverprijs), productiekosten (de kosten voor het produceren van een munt of baar), het winstmarge van de handelaar en 21% BTW.

Zoals in de bovenstaande afbeelding te zien is, worden alleen zilver baren belast met 21% btw. Om die reden is het kopen van zilver baren voor particulieren minder interessant. Zilveren munten worden verhandeld onder de margeregeling, waarbij alleen over onze winstmarge btw is inbegrepen. Daardoor zijn zilveren munten een aanzienlijk goedkopere optie. 

Goud is altijd vrijgesteld van btw. Zowel gouden munten als goudbaren zijn daardoor te kopen tegen een geringe premie ten opzichte van de huidige koers. Hoe groter het formaat van munt of baar, hoe lager de productiekosten in verhouding zijn. De afweging tussen munten en baren is vooral gebaseerd op het gewenste formaat (kleinere coupures zijn beter verhandelbaar) en het beschikbare budget. Hoe groter het budget, hoe waarschijnlijker het is dat grote goudbaren het meest interessant zijn. 

Doorverkopen

Er zijn verschillende voordelen verbonden aan munten, maar zo ook weer aan baren. Beide zijn namelijk goed te verkopen aan grotere markten. Dit zou een voordeel kunnen zijn in tijden van economische crisis of wanneer u de behoefte heeft om uw goud of zilver te verkopen. Er zijn echter wel verschillen tussen munten en baren in hoe makkelijk ze te verkopen zijn. Munten zijn makkelijker te verkopen, aangezien er veel verschillende gewichten beschikbaar zijn. Wanneer het gaat over bepaalde uitgave uit series, is het een ander verhaal. Sommige munten, met lagere oplagen, zijn namelijk weer meer gewild dan andere. Dit komt omdat er schaarste rondom deze munten ontstaat en hierdoor kan de waarde stijgen. Om deze reden kunnen munten als uitstekend investeringsrendement dienen. 

Baren, met grotere gewichten, zijn echter niet makkelijk op te delen. Hiermee wordt bedoeld dat de baar als een geheel zal moeten worden verkocht, dus met een groter gewicht. Vooral baren met grotere gewichten zouden daarom moeilijker verhandelbaar kunnen zijn. De aanleiding hiervan is dat men wellicht meer interesse zou kunnen hebben in kleinere hoeveelheden, omdat deze over het algemeen toegankelijker zijn. Een groter gewicht kan gezien worden als intimiderend. Dit hoeft uiteraard niet het geval te zijn en is afhankelijk van de situatie waarin u verkoopt. Daarnaast verkoopt The Silver Mountain ook combibars, dit zijn goudbaren in kleine coupures die op een slimme, goedkope manier worden geproduceerd. Combibars zijn namelijk af te breken in kleinere coupures en bieden u hiermee extra flexibiliteit aan mocht u er in de toekomst mee willen gaan handelen of een deel willen verkopen.

Breed aanbod

Wat betreft munten is er een erg breed aanbod beschikbaar. Er zijn, wat betreft verzamelmunten, veel verschillenden designs. Ook bestaan er beleggingsmunten, die over het algemeen een minder uitgebreid design bevatten. Van zowel verzamelmunten als beleggingsmunten zijn er verschillende gewichten beschikbaar. Dit zorgt ervoor dat er voor ieder wat wils is: wat betreft design maar ook wat betreft budget. Aangezien het bij munten vaak gaat om een lager gewicht dan bij baren, zijn munt toegankelijker voor beginnende beleggers. Munten zijn met een bescheiden budget namelijk al te verkrijgen.  

Baren zijn puur bestemd om in te investeren en zijn beschikbaar in vele gewichten. Dit komt omdat baren minder poespas bevatten en het echt gaat om het edelmetaal. Hierdoor is er geen sprake van het effect dat de prijs kan stijgen door een lage oplage. Daarnaast zijn baren hierdoor over het algemeen kostenefficiënter dan munten. Het is echter wel belangrijk om te weten dat baren met een groter gewicht relatief voordeliger zijn dan baren met een lichter gewicht. Dit is het geval omdat een deel van de prijs op de productiekosten is gebaseerd.  

Daarnaast zijn baren erg geschikt om grotere hoeveelheden goud of zilver te kopen. Aangezien baren in verschillende gewichten bestaan, kunnen deze gecombineerd worden tot een groot gewicht. Omdat baren in verschillende gewichten verkrijgbaar zijn, zijn er ook baren voor lagere prijzen. Op deze manier kunnen ook baren bij verschillende budgetten aansluiten.  

Vervoeren en thuis bewaren

Munten zijn gemakkelijk te vervoeren en thuis te bewaren. Dit komt omdat het bij munten vaak gaat om lagere gewichten. Bij baren is dit een ander geval. Baren zijn over het algemeen duurder en daarom ook kostbaarder. Ze zijn ook in grotere gewichten beschikbaar. Hierdoor zou het minder aantrekkelijk voor u kunnen zijn om deze te vervoeren of thuis te bewaren. Voor zowel munten als baren is er uiteraard de mogelijkheid om deze op te laten slaan. Op deze manier is uw edelmetaal veilig en kan er niets mee gebeuren.  

Btw

Op gouden munten en baren wordt geen btw verrekend. Bij zilveren munten en baren werkt dit echter anders. Voor zilveren munten geldt er namelijk een margeregeling. Deze regeling houdt in dat u enkel btw betaalt over de winstmarge van de munt. Op zilver baren betaalt u 21% btw aangezien het oorspronkelijk een grondstof is. Indien u het zilver als zakelijke klant koopt, heeft u wel de mogelijkheid om de btw terug te vragen. Aangezien over goud geen btw wordt gerekend, zou dit een interessantere optie kunnen zijn. Bent u toch op zoek naar zilver, dan zijn munten wellicht een betere keuze dan baren. Mocht u het zilver als zakelijke klant kopen, dan zou zouden baren wel een erg interessant optie kunnen zijn omdat u de btw dan bij verkoop terug kunt vragen. 

Er bestaan verschillende motivaties om munten of baren te kopen. Munten kunnen prachtige designs bevatten, waardoor de waarde kan stijgen. Baren daarentegen hebben een focus op edelmetaal en bevatten niet veel poespas. Ook zijn er verschillende gewichten van zowel munten als baren, waardoor beide bij verschillende budgetten kunnen aansluiten. Bij baren zijn lage gewichten echter niet per se beter aangezien grotere gewichten relatief voordeliger kunnen zijn. Het is daarentegen wel zo er op zilver baren btw zit. Bij zilveren munten geldt er een margeregeling. Ook dit kan effect hebben op uw keuze aangezien dit bij gouden baren en munten niet het geval is. Het is belangrijk dat u goed afweegt wat u belangrijk vindt en waar u naar op zoek bent. 

Disclaimer: The Silver Mountain geeft geen beleggingsadvies en dit artikel moet dan ook niet als zodanig worden beschouwd. Resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst.

Volg ons

The Silver Mountain is actief op de volgende sociale media kanalen.

Neem contact met ons op

U kunt onze klantenservice bereiken op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur.

035 - 203 13 80
info@thesilvermountain.nl

Nieuwsbrief

Wees de eerste die kennismaakt met de nieuwste producten en het laatste nieuws omtrent edelmetaal.