Goudprijs: Zilverprijs:

Munten VS baren. Welke moet u kiezen?

Bij The Silver Mountain kunt u kiezen uit een ruim assortiment van munten of baren. De keuze voor een munt of baar hangt echter af van verschillende zaken. De goedkoopste prijs per gram is bijvoorbeeld niet altijd een doorslaggevende factor.

Premies en productiekosten 

De prijzen van de producten op onze website zijn altijd gebaseerd op de meest actuele zilverprijs en goudprijs. Omdat er sprake is van een fysiek product betaalt u meer dan alleen de spotprijs. Er zijn bijvoorbeeld kosten gemaakt op de munt of baar te produceren, verzekerd te kunnen versturen en de winstmarge van het munthuis en de verkopende partij. De winstmarge voor handelaren in edelmetaal en smelterijen schommelt, afhankelijk van het soort product, tussen de 1 en 5% voor goud en 3 tot 7% voor zilver.

De prijsopbouw van zilveren munten- of baren en gouden munten- of baren bestaat uit de volgende elementen: de intrinsieke waarde van het goud of zilver (de actuele goud- of zilverprijs), de productiekosten (de kosten voor het produceren van een munt of baar), de winstmarge van de handelaar en (bij zilver baren) 21% btw.

Zilveren munten of zilveren baren kopen?

In de bovenstaande afbeelding is te zien dat zilver baren belast worden met 21% btw. Om die reden zijn zilver baren vaak geen interessante keuze voor particulieren, dit omdat u deze btw niet kunt terugvorderen en ook niet terugkrijgt bij een eventuele verkoop. Zilveren munten daarentegen aantrekkelijker voor particulieren, deze worden namelijk verhandeld onder de margeregeling. Dit houdt in dat er btw wordt berekent over de winstmarge van de munt (oftewel het verschil tussen onze in- en verkoopprijs) en niet over de volledige prijs van de munt.

Zilver wordt oorspronkelijk gezien als een grondstof en om die reden zijn de zilver baren belast met 21% btw. Indien u het zilver als zakelijke klant koopt, heeft u wel de mogelijkheid om de btw terug te vragen. Als particulier kunt u ervoor kiezen om btw-vrij zilver aan te schaffen. Uw zilver ligt dan opgeslagen in een beveiligd douane depot.

Gouden munten of goudbaren kopen?

Goud is altijd vrijgesteld van btw. Zowel gouden munten als goudbaren zijn daardoor te kopen tegen een geringe premie ten opzichte van de huidige koers. Hoe groter het formaat van munt of baar, hoe lager de productiekosten in verhouding zijn. De afweging tussen munten en baren is vooral gebaseerd op het gewenste formaat (kleinere coupures zijn beter verhandelbaar) en het beschikbare budget. Hoe groter het budget, hoe waarschijnlijker het is dat goudbaren van grotere coupures het meest interessant zijn. 

Gouden munten worden veelal verkocht in het formaat van 1 troy ounce, oftewel 31,103 gram. Dit is een gangbaar formaat en wereldwijd goed verhandelbaar.

Goudbaren zijn wereldwijd ook goed verhandelbaar en hebben, in tegenstelling tot munten, een certificaat van echtheid. Belangrijk om rekening mee te houden bij goudbaren is de grootte van uw goudbaar. Baren van grotere coupures zijn niet makkelijk op te delen, u dient de goudbaar namelijk in de toekomst in zijn geheel te verkopen. Onze ervaring leert dat klanten om die reden vaker kiezen voor 10 keer een 100 gram goudbaar dan één goudbaar van een kilo.

Gouden munten worden veelal verkocht in het formaat van 1 troy ounce, oftewel 31,103 gram. Dit is een gangbaar formaat en wereldwijd goed verhandelbaar.

Als alternatief verkoopt The Silver Mountain gouden CombiBars, dit zijn goudbaren in kleine coupures die op een slimme en goedkope manier worden geproduceerd. Combibars zijn namelijk af te breken in kleinere coupures goud en bieden u hiermee extra flexibiliteit aan mocht u er in de toekomst mee willen gaan handelen of een deel willen verkopen.

Breed aanbod

Wat betreft munten is er een erg breed aanbod beschikbaar. Wij bieden verzamelmunten en beleggingsmunten aan. Verzamelmunten hebben vaak een uitgebreid design, beperkte oplage, andere kwaliteitssoort en worden vaak geleverd in een presentatiedoos samen met het certificaat van echtheid.

Beleggingsmunten hebben vaak een minder uitgebreid ontwerp, maar worden puur verhandeld om de goud- of zilverwaarde. Van zowel verzamelmunten als beleggingsmunten zijn er verschillende gewichten beschikbaar. Dit zorgt ervoor dat er voor ieder wat wils is: wat betreft design maar ook wat betreft budget. Aangezien het bij munten vaak gaat om een lager gewicht dan bij baren, zijn munten toegankelijker voor beginnende beleggers. Munten zijn met een bescheiden budget namelijk al te verkrijgen.  

Vervoeren en thuis bewaren

Munten zijn gemakkelijk te vervoeren en thuis te bewaren. Dit komt omdat het bij munten vaak gaat om lagere gewichten. Bij baren is dit een ander geval. Baren zijn over het algemeen duurder en daarom ook kostbaarder. Ze zijn ook in grotere gewichten beschikbaar. Hierdoor zou het minder aantrekkelijk voor u kunnen zijn om deze te vervoeren of thuis te bewaren. Voor zowel munten als baren is er uiteraard de mogelijkheid om deze op te laten slaan. Op deze manier is uw edelmetaal veilig en kan er niets mee gebeuren.  


Disclaimer: The Silver Mountain geeft geen beleggingsadvies en dit artikel moet dan ook niet als zodanig worden beschouwd. Resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst.


The Silver Mountain is in 2008 opgericht door Rolf van Zanten. Bij de oprichting hadden wij een helder doel voor ogen: het aankopen van fysiek zilver en goud op een toegankelijke, veilige en transparante manier mogelijk maken.

Met trots kunnen wij zeggen dat we inmiddels uitgegroeid zijn tot Nederlands grootste en meest betrouwbare bullion dealer online. Op de edelmetaalmarkt bieden wij een full-service dienstverlening aan voor de aankoop, verkoop en opslag van uw edelmetalen. Dat is ook te zien aan onze reviews.

Volg ons

The Silver Mountain is actief op de volgende sociale media kanalen.

Neem contact met ons op

U kunt onze klantenservice bereiken op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur.

035 - 203 13 80
info@thesilvermountain.nl

Nieuwsbrief

Wees de eerste die kennismaakt met de nieuwste producten en het laatste nieuws omtrent edelmetaal.