Goudprijs: € 69.013,58 Zilverprijs: € 800,70

Redenen om goud op te nemen in de beleggingsportefeuille

Daan WesdorpGeschreven door Daan Wesdorp
Marketeer bij The Silver Mountain


De World Gold Council geeft drie redenen om te beleggen in goud. Allereerst kopen de centrale banken weer goud, daarnaast is goud een schaars edelmetaal en tot slot is de markt liquide. Ondanks dat goud, in tegenstelling tot obligaties en aandelen, geen direct inkomen oplevert in de vorm van rente of dividend. Zijn er volgens de World Gold Council tal van redenen om goud op te nemen in de beleggingsportefeuille.

Goud weer populair bij centrale banken

Ten eerste is er de functie van goud als onderdeel van de reserves van een land. Veel Europese centrale banken verkochten veel goud aan het eind van de vorige eeuw en het begin van deze eeuw. Echter is deze trend sinds de kredietcrisis van 2008 voorbij. In 2022 kochten centrale banken 1136 ton aan goud voor een waarde van ongeveer 70 miljard dollar. Dit is het hoogst genoteerde dat is bijgehouden sinds de jaren 50.

Average annual net demand of gold

Goud dient in turbulente tijden een stabiele basis. Het is om die reden dan ook erg populair bij centrale banken in opkomende markten. Goud vertegenwoordigd altijd een waarde. In een economische crisis of politieke onstabiliteit zoals een oorlog, kan er altijd worden teruggegrepen op goud. Daarnaast kan goud niet omvallen, zoals een muntsoort.

Goud als grondstof

Ten tweede is goud erg geliefd als grondstof voor sieraden en technische apparatuur. Goud is te vinden in elektronica die we dagelijks gebruiken. Zo zit het in je computer of laptop, smartphone, videorecorder, geluidsystemen en halfgeleiders. Goud heeft om die reden dan ook een correlatie met de welvaart van een land. Hoe beter het gaat met de economie, des te meer sieraden en technische apparatuur er wordt gekocht. Bij een schaars goed als goud kan dit leiden tot een prijsstijging.

Voor veel vermogende personen is goud ook een interessante manier om te sparen voor de lange termijn. Volgens het World Gold Council is de productie van goud met slechts 1,7% per jaar gegroeid over de laatste 20 jaar. Dit is vele malen minder dan de geldvoorraad van bijvoorbeeld de dollar en euro.

Het rendement van goud

Volgens het World Gold Council is de goudprijs sinds 1971 – het einde van Bretton Woods en de goudstandaard – gemiddeld met 8% per jaar gestegen. Hierdoor wordt het ook gezien als een bescherming tegen inflatie en een veilige manier van sparen.

Gold historically rallies in periods of high inflation

Goud als veilige haven

Tot slot dient goud als veilige haven in tijden van onzekerheden. Wanneer er veel onrust op de financiële markten is, dan werkt dat vaak in het voordeel van de goudprijs. Daarnaast is de goudmarkt een zeer liquide en diepe markt. Wereldwijd wordt de waarde van de goudvoorraad geschat op 4800 miljard dollar.

Goud volatiliteit

Disclaimer: The Silver Mountain geeft geen beleggingsadvies en dit artikel moet dan ook niet als zodanig worden beschouwd. Resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst.

Daan Wesdorp

Daan Wesdorp
Marketeer bij The Silver Mountain


The Silver Mountain is in 2008 opgericht door Rolf van Zanten. Bij de oprichting hadden wij een helder doel voor ogen: het aankopen van fysiek zilver en goud op een toegankelijke, veilige en transparante manier mogelijk maken.

Met trots kunnen wij zeggen dat we inmiddels uitgegroeid zijn tot Nederlands grootste en meest betrouwbare bullion dealer online. Op de edelmetaalmarkt bieden wij een full-service dienstverlening aan voor de  aankoop, verkoop en opslag van uw edelmetalen. Dat is ook te zien aan onze reviews.

Volg ons

The Silver Mountain is actief op de volgende sociale media kanalen.

Neem contact met ons op

U kunt onze klantenservice bereiken op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur.

035 - 203 13 80
info@thesilvermountain.nl

Nieuwsbrief

Wees de eerste die kennismaakt met de nieuwste producten en het laatste nieuws omtrent edelmetaal.