Geschreven door Daan Wesdorp
Marketeer bij The Silver Mountain
Als het gaat om het ‘afpakken’ van goud en zilver door de overheid, dan maken we onderscheid in het confisqueren en nationaliseren. Het confisqueren van goud wordt gezien als een paardenmiddel en gebruikt als laatste redmiddel, het is een duidelijk signaal dat er een revaluatie van de munteenheid nodig.
Allereerst is het belangrijk om een onderscheid te maken tussen confisqueren en het nationaliseren van goud of zilver. Bij confisqueren neemt de staat het edelmetaal in beslag en staat hier geen vergoeding tegenover, bij nationalisatie eist de staat ook het goud op maar staat hier wel een vergoeding tegenover.
Confiscatie is een term uit het recht wat neerkomt op het in beslag nemen door de overheid van goederen van particulieren. Confiscatie wordt ook wel ”bijzondere verbeurdverklaring” of ”onttrekking aan het verkeer” genoemd.
Confiscatie van goud komt simpelweg neer op het in beslag nemen van gouden voorwerpen door de overheid. Bij de confiscatie van goud en zilver gaat het uiteraard om het bewaren van de financiële stabiliteit De confiscatie van goud is aannemelijker dan voor zilver, goud is tenslotte jarenlang gebruikt als goudstandaard en dit zou een belangrijke reden voor confiscatie kunnen zijn. Voor dit gevaar zou zilver een veiligere haven zijn dan goud.
De minister van Financiën heeft op grond van de Noodwet Financieel Verkeer (25 mei 1978) artikel 26 de bevoegdheid om gouden munt, fijn goud, onbewerkt goud of halffabricaten te vorderen van ingezeten van Nederland.
De confiscatie of nationalisatie van goud of zilver zou het laatste redmiddel zijn wanneer het volledige vertrouwen in de financiële stelsel weg is. Theoretisch gezien is het mogelijk dat de Nederlandse staat het goud opeist van de burger. Dit wil echter niet zeggen dat deze kans in de praktijk reëel is.
De confiscatie van goud is namelijk lastig uitvoerbaar. Goud is in veel verschillende vormen aanwezig, er is geen register van goudbezit en een dergelijke actie zal niet zonder meer geaccepteerd worden door de Nederlandse burger.
Het confisqueren van spaargelden is daarentegen veel simpeler, zo confisqueerde Cyprus in 2013 met een paar drukken op de knop bijna 10 miljard euro aan spaartegoeden van de inwoners. Om die reden is het nog maar de vraag wat men zal doen als een confiscatie nodig blijkt te zijn.
Na het faillissement van de grootste Cypriotische bank, kwam de regering ook in financiële problemen. De Europese Unie kwam met een plan waarbij het belangrijkste wondermiddel een eenmalige belasting op het spaargeld was. Veel Cyprioten zagen een serieuze hap van hun spaargeld in rook opgaan (bijna 10 mld euro). Deze confiscatie was echter noodzakelijk om het land te redden.
Op 5 april 1933 ondertekent de Amerikaanse president Franklin D. Roosevelt de Executive Order 6102. Dit gaf de opdracht aan alle burgers om hun gouden munten, goudbaren en goudcertificaten in te leveren tegen een vastgestelde koers van $20,67 per troy ounce. Gaf je hier geen gehoor aan? Dan riskeerde je een geldboete tot $10.000 of een gevangenisstraf met een maximum van 10 jaar.
Daarnaast liet president Roosevelt minder dan een jaar na de nationalisatie van goud ook zilver nationaliseren. De reden was precies hetzelfde als voor de nationalisatie van goud: om een grotere monetaire inflatie te scheppen. De confiscatie van zilver in 1934 veranderde zilver wederom in een monetair edelmetaal, terwijl voor die tijd goud een alleenheerschappij had.
In Nederland is deze confiscatie of nationalisering van goud nooit voorgekomen. Daarnaast zijn wij als burgers ook geneigd om te denken: dit zal toch nooit gebeuren in Nederland. Echter, wanneer we om ons heen kijken, gebeurt dit vaker dan wij denken en daarnaast ook op andere manieren.
Een hedendaags voorbeeld zijn bijvoorbeeld de protesterende boeren die opkomen voor hun bestaansrecht en bezit. Veruit het meest waardevolle bezit voor een boer is zijn land. De rechtbank Den Haag heeft op 17 juni melkveehouder Gert Hogendoorn ongelijk gesteld in een rechtszaak tegen gemeente Krimpenerwaard. Gert Hogendoorn wordt gedwongen om zijn land te verkopen om plaats te maken voor natuurgebied. De gemeente Krimpenerwaard, Zuid-Holland, ging vorig jaar over tot onteigening van de 26 hectare grond van boer Hogendoorn, omdat zijn land natuurgebied moet worden. Gert Hogendoorn accepteerde dit besluit niet en stapte naar de rechtbank, maar tevergeefs. Hiermee lijkt de eerste landonteigening sinds de aankondiging van de stikstofplannen een feit.
Laten we voorop stellen dat een confiscatie het laatste redmiddel zou zijn bij een revaluatie van de munteenheid. De vraag is dan uiteraard nog maar hoe dit er in Europa uit zou gaan zien en hoe dit in ieder land zou moeten gelden. Daarnaast is de confiscatie van goud lastig uitvoerbaar, het is namelijk lastig te bewijzen of iemand daadwerkelijk nog goud bezit. Wanneer u echter meer zekerheid wilt hebben, kunt u overwegen om zilver aan te schaffen. De confiscatie van goud is namelijk aannemelijker dan die van zilver, goud is immers jarenlang als goudstandaard gebruikt en de belangrijkste reden voor een confiscatie zou de revaluatie van de munteenheid zijn.
Wanneer u overweegt om voor het eerst goud of zilver te kopen, raden wij aan om onze goudgids en zilvergids te bekijken. Hier staat alle informatie in die u nodig heeft om de juiste afweging te maken.
Disclaimer: The Silver Mountain geeft geen beleggingsadvies en dit artikel moet dan ook niet als zodanig worden beschouwd. Resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst.
Daan Wesdorp
Marketeer bij The Silver Mountain
The Silver Mountain is in 2008 opgericht door Rolf van Zanten. Bij de oprichting hadden wij een helder doel voor ogen: het aankopen van fysiek zilver en goud op een toegankelijke, veilige en transparante manier mogelijk maken.
Met trots kunnen wij zeggen dat we inmiddels uitgegroeid zijn tot Nederlands grootste en meest betrouwbare bullion dealer online. Op de edelmetaalmarkt bieden wij een full-service dienstverlening aan voor de aankoop, verkoop en opslag van uw edelmetalen. Dat is ook te zien aan onze reviews.