Goudprijs: € 70.815,97 Zilverprijs: € 844,32

Het verschil in de kwaliteitssoorten van munten

Daan WesdorpGeschreven door Daan Wesdorp
Marketeer bij The Silver Mountain


De kenmerken van een munt bepalen of ze vallen in de categorie beleggings- of verzamelmunt. Munten kunnen zich onderscheiden door het ontwerp, de kwaliteit, het gehalte, de oplage, de tijdsperiode van een munt of het land van herkomst. Bij het starten van een muntenverzameling is het van belang om de munten veilig en in de best mogelijke staat te houden. Daarnaast is het van belang om bij het toevoegen van nieuwe munten rekening te houden met de muntconditie en de zeldzaamheid van de munten. Munten worden namelijk op verschillende manieren geslagen en dit heeft invloed op de kwaliteit en zeldzaamheid van een munt. De termen die gebruikt worden voor munten zijn: circulatiekwaliteit, uncirculated, brilliant uncirculated, proof en prooflike.

Een munt van circulatiekwaliteit worden door de consumenten dagelijks gebruikt om mee te betalen. Deze munten gaan van hand tot hand en zijn daardoor onderhevig aan slijtage en beschadigingen. Uncirculatedmunten (UNC) zijn munten die voor omloop zijn geslagen, maar niet in omloop worden gebracht. Bij het productieproces worden de munten in een metalen vergaarbak opgevangen, hierdoor kunnen er soms oppervlakkige beschadigingen opzitten. Deze munten worden over het algemeen door een verzamelaar verpakt in een muntrolpakket. Brilliant uncirculated (BU) munten zijn de eerste munten die met een nieuwe muntstempel worden geslagen, hierdoor glimmen ze meer. De munten worden feitelijk niet geslagen om ze in omloop te brengen, maar zijn bedoeld voor verzamelaars en liefhebbers. Daarnaast zijn er nog proof munten, dit zijn munten van de hoogste kwaliteit. Op deze munten zijn verschillende technieken toegepast die de kwaliteit van de munt verbeteren. Denk hierbij aan gepolijste muntplaatjes en stempels waardoor een groot contrast tussen reliëf en achtergrond ontstaat. Vroeger werd met de term proof munt een munt bedoeld die geslagen was om als test te kijken hoe een nieuw ontwerp op een munt stond. Vandaag de dag worden de munten één voor één geslagen en vervolgens verpakt in een capsule om beschadigingen te voorkomen. Proof munten zijn uiterst kwetsbaar en mogen daarom alleen met handschoenen worden vastgepakt. Tot slot zijn er nog munten waarbij gewerkt wordt met de kwaliteitsnorm prooflike, deze munten lijken erg op de proof munten. Echter wordt bij de productie van prooflike munt de stempel gepolijst en het muntplaatje op een andere manier behandeld. Daarnaast worden er meer munten geslagen met hetzelfde paar stempels. Net als proof munten moeten prooflike munten met uiterste zorg behandeld worden om beschadigingen te voorkomen.

Voor oudere munten waarvoor de kwaliteitsaanduidingen UNC, BU, Proof en Prooflike niet kunnen worden toegepast, hanteren verzamelaars andere kwalificaties. Allereerst is er de kwaliteitsaanduiding prachtig (Pr). Deze munten zijn slechts een korte tijd in omloop geweest, maar vertonen vrijwel geen sporen van slijtage. Ten tweede heb je de kwaliteitsaanduiding zeer fraai (ZF)deze munten zijn iets langer in omloop geweest en vertonen hierdoor wat slijtageplekjes. Hierna komt Fraai (Fr), deze munten zijn lang in omloop geweest en vertonen hierdoor meer slijtageplekken. Vervolgens heb je de kwaliteitsaanduiding  fraai (Fr), deze munten zijn lang in omloop geweest en vertonen hierdoor meer slijtageplekken. Daarnaast heb je de kwaliteitsaanduiding zeer goed (Zg),dit zijn munten die zeer lang in omloop zijn geweest. En tot slot goed (G), deze munten zijn nog langer in omloop geweest en vertonen hierdoor veel slijtage.

Meer weten over het verschil tussen proof, brilliant uncirculated en bullion munten? Bekijk dan de onderstaande video!

Daan Wesdorp

Daan Wesdorp
Marketeer bij The Silver Mountain


The Silver Mountain is in 2008 opgericht door Rolf van Zanten. Bij de oprichting hadden wij een helder doel voor ogen: het aankopen van fysiek zilver en goud op een toegankelijke, veilige en transparante manier mogelijk maken.

Met trots kunnen wij zeggen dat we inmiddels uitgegroeid zijn tot Nederlands grootste en meest betrouwbare bullion dealer online. Op de edelmetaalmarkt bieden wij een full-service dienstverlening aan voor de  aankoop, verkoop en opslag van uw edelmetalen. Dat is ook te zien aan onze reviews.

Volg ons

The Silver Mountain is actief op de volgende sociale media kanalen.

Neem contact met ons op

U kunt onze klantenservice bereiken op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur.

035 - 203 13 80
info@thesilvermountain.nl

Nieuwsbrief

Wees de eerste die kennismaakt met de nieuwste producten en het laatste nieuws omtrent edelmetaal.