15 mei 2020 Leestijd: 3 minuten
Voor het laatst bijgewerkt op 11 januari 2024 door Daan Wesdorp
Rolf van Zanten
Eigenaar en directeur van The Silver Mountain
Op de wereld is maar een beperkte hoeveelheid goud te vinden, dit maakt het ook een van de kostbaarste grondstoffen ter wereld. Goud is een element dat mensen niet kunnen reproduceren: het komt namelijk uit de ruimte. Voor goudbezitters is dat een geruststellende gedachten, hun investering kan namelijk niet opeens minder waard worden door een groter aanbod.
Goud bestaat uit een soort atomen, goudatomen. Goud is een basiselement waardoor het niet is op te wekken met een chemische reactie. Goudatomen kunnen alleen worden gevormd door hele hoge druk. Deze hoge druk kunnen mensen niet produceren en komt eigenlijk alleen voor in het heelal.
Wetenschappers hadden altijd al de theorie dat goud is ontstaan bij een kernreactie van een grote massa. De massa moet van een behoorlijk formaat zijn en onze zon is bijvoorbeeld te klein. In 2017 konden wetenschappers met nieuwe apparatuur zwaartekrachtgolven meten. Door deze metingen zijn ze erachter gekomen dan zo’n 130 miljoen jaar geleden twee neutronensterren, extreem zware sterren, tegen elkaar botste. Hierbij kwam zoveel energie vrij dat deeltjes samen konden worden gevoegd en elementen zoals goud en platina zich konden vormen. Doordat wetenschappers dit hebben kunnen meten, is nu met meer zekerheid te stellen dat goud zich al miljarden jaren kan vormen door de druk die vrijkomt bij dit soort botsingen van grote sterren. Naast deze theorie, is er ook nog een theorie dat goud zich kan vormen wanneer een supernova, een oude en zware ster, implodeert. Ook bij dit proces komt veel energie vrij en vormt zich een hoge druk waardoor goud zou kunnen ontstaan.
Goud komt dus uit de ruimte, maar de vraag blijft hoe het op onze aarde terecht is gekomen. Wetenschappers denken dat wanneer er een explosie of implosie plaatsvindt in het heelal er gaswolken ontstaan die deeltje van de sterren – waaronder goud – meevoeren. Goud dat ontstaan is in het heelal kan op de aarde zijn gevallen tijdens een meteorietenregen die zo’n 200 miljoen jaar duurde waarbij 20 miljard ton aan materiaal op de aarde neerkwam. Veel van dit materiaal is echter opgenomen in de kern van onze aarde waar wij nooit bij zullen kunnen.
Goud wordt altijd gevonden in gebieden met breuklijnen in de aardkorst. Goud kan namelijk neerslaan tijdens aardbevingen. Dit gebeurt echter niet in elk gebied met aardbevingen omdat het goud niet gelijk is verdeeld over de aardkorst waardoor goud op sommige plekken nauwelijks voorkomt. Het komt het meeste voor in gebieden die zich bevinden op het land en bij voormalige gebergten. De meest bekende goudmijnen bevinden zich in de Verenigde Staten, Zuid-Afrika, Indonesië, Australië en Peru.
Ja, de kans dat de aarde nog een keer wordt getroffen door een meteorietenregen die een grote hoeveelheid goud neerslaat, is klein. Daarnaast kan niet al het goud dat aanwezig is op aarde gedolven worden doordat het goud ook te diep in de korst kan liggen.
Rolf van Zanten
Eigenaar en directeur van The Silver Mountain
Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 15 mei 2020. De laatste update van dit artikel vond plaats op 11 januari 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven door Rolf van Zanten en goedgekeurd door Daan Wesdorp.
Rolf startte The Silver Mountain in 2008 om het aankopen van fysiek edelmetaal op een veilige, discrete en betrouwbare manier toegankelijk te maken voor particuliere klanten in Nederland, België en de rest van Europa. Rolf van Zanten was met The Silver Mountain de eerste Nederlandse aanbieder van de zilveren Maple Leaf en gaf hiermee een alternatief op de zilver baren die belast worden met btw.
Inmiddels is The Silver Mountain uitgegroeid tot een toonaangevende aanbieder van fysieke edelmetaal met een full-service dienstverlening voor de aankoop, verkoop en opslag van uw edelmetalen. Dat is ook te zien aan onze reviews.