Goudprijs: Zilverprijs:

Wat is sterling zilver?

Sterling zilver heeft een plekje in bijna elk huishouden. Sterling zilver is een edelmetaallegering die onze eettafels versiert, het is namelijk het materiaal om bestek, sieraden en andere decoratieve voorwerpen van te maken. 

Keurmerken en identificerende kenmerken

Sterling zilver is een metaal dat 92,5% zilver bevat en een 7,5% mengsel van andere metalen. U zult bijvoorbeeld het nummer 925 onopvallend op uw sterling zilveren sieraden zien staan. Veel producten die gemaakt zijn van sterling zilver zijn ook gestempeld met keurmerken en andere emblemen om de oorsprong en zuiverheid van het metaal aan te geven. 

Keurmerken, ook wel assayer’s marks genoemd, hebben over het algemeen de vorm van een cijfer dat belangrijk is voor een bepaald land. Zilver gemaakt in Ierland draagt meestal het woord “Hibernia”, wat de naam van het eiland is in het oude Latijn, terwijl Frans zilver over het algemeen is gemarkeerd met een afbeelding van de godin Minerva. Er kan ook een merkteken van een maker op staan, een aanduiding van de zuiverheid, of andere markeringen. Inzicht in de traditionele keurmerken die gebruikt worden op sterling zilveren voorwerpen kan u helpen bij het beoordelen van de leeftijd, de oorsprong en de authenticiteit van een stuk. 

Trends in het kopen en verkopen van zilver

De koper wil natuurlijk betalen op basis van de werkelijke waarde van het zuivere zilver. Verwacht bij de verkoop van uw sterling zilver dus een prijs te realiseren die iets onder de spotprijs ligt. Meerdere factoren beïnvloeden de vraag naar en de prijs van grondstoffen zoals zilver, waaronder de economische gezondheid van een regio en natuurlijk het politieke klimaat. 

Naast het Nederlands muntgeld dat wij verkopen bij The Silver Mountain hebben wij ook een zak van 1 kilogram fijn zilver in de vorm van diverse munten, penningen e.d. geslagen in sterling zilver. Met enige regelmaat kopen wij incomplete verzamelsets in of bijvoorbeeld oude munten. Deze objecten zijn allemaal in sterling zilver (.925) geslagen en wij verpakken dit vervolgens per zak van 1 kilogram puur zilver. 

Sterling zilver wordt vaak gebruikt bij het maken en uitgeven van speciale muntensets of edities zoals bijvoorbeeld de Franklin Mint set. Een zilveren baren collectie van de mooiste zeilschepen, de Vlaggen van de Verenigde Naties in .925 zilver of het volledige oeuvre van Vermeer in goud op zilver penningen.

De waarde van sterling zilver

Sterling zilver is geen “investment grade” metaal omdat het niet de zuiverheid heeft van fijn zilver, dat 99,9% zuiver is. Hoewel sterling zilver geen plaats heeft in de Edelmetaalbelegging, heeft het vele belangrijke toepassingen die een bijdrage leveren aan ons dagelijks leven. De mensheid heeft gelegeerd zilver al sinds 30 jaar voor Christus gebruikt voor het vervaardigen van diverse huishoudelijke artikelen en zelfs medische apparatuur. 

Omdat puur zilver te zacht is voor dagelijks gebruik, vonden de zilversmeden het nodig om het te legeren met andere metalen, dit was dan vaak koper, om het voorwerp kracht te geven. Het toevoegen van andere metalen geeft zilver de kracht om te worden gebruikt in huishoudelijke artikelen en persoonlijke accessoires. 

Tip van The Silver Mountainals u sterling zilver in grote hoeveelheden wilt houden, vergeet dan niet dat het wellicht een onberekenbare artistieke waarde of sentimentele waarde heeft, maar dat sterling geen investment grade edelmetaal is. Vraag advies aan een expert voordat u sterling stukken telt als iets anders dan erfstukken of fijne juwelen. Dat gezegd hebbende, heeft sterling zilver wel echte waarde, dus het kan zeker een manier zijn om rijkdom vast te houden terwijl u geniet van de schoonheid ervan. 

Volg ons

The Silver Mountain is actief op de volgende sociale media kanalen.

Neem contact met ons op

U kunt onze klantenservice bereiken op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur.

035 - 203 13 80
info@thesilvermountain.nl

Nieuwsbrief

Wees de eerste die kennismaakt met de nieuwste producten en het laatste nieuws omtrent edelmetaal.