Goudprijs: Zilverprijs:

Zilver, magnetisme en het eenvoudig testen van zilver

De toegenomen vraag naar edelmetalen heeft geleid tot een stijging van het aantal vervalsingen op de markt. Hierdoor worden munten, bestek en sieraden vaak onderworpen aan thuisgemaakte tests om hun zuiverheid te evalueren. Een van de meest gebruikte tests om valse zilveren munten te identificeren is de magneettest. Dit artikel biedt een uitgebreide handleiding over de reactie van zilver op een magnetisch veld en hoe je deze informatie kunt gebruiken om zilveren munten thuis te testen.

Waar komt zilver vandaan

Zilver is een van de oudste metalen die door de mensheid zijn ontdekt. Archeologisch bewijs toont aan dat mensen al minstens 5000 jaar gebruik maken van zilver. Zilver werd al in 3000 jaar voor Christus gewonnen in een gebied langs de Eufraat in Egypte. Hoewel zilver relatief zeldzaam is, wordt het gevonden in de bovenste lagen van de aardkorst en wordt het vaak gelegeerd met goud, koper en andere edelmetalen in gesteente. Het vereist daarom veel inspanning om het in zijn zuiverste vorm te krijgen.

De plaatsen waar zilver voorkomt zijn op aarde veel beter verdeeld dan die van andere edele metalen. Vandaag de dag wordt zilver met name gewonnen in mijnen in Zuid-Amerika, Canada, de Verenigde Staten en Australië. Mexico is het belangrijkste zilver producerende land en raffineert ongeveer 23% van de wereldwijde productie.

In de natuur wordt zilver zowel in gedegen toestand als in erts gevonden. Gedegen zilver wordt altijd vergezeld door andere metalen zoals: koper, goud, kwik, antimoon en bismut. Aangezien zilver gemakkelijk verbindingen met zwavel en chloor aangaat, komt zilver in de natuur vaak chemisch gebonden voor. Het belangrijkste zilvererts is argentit. Tegenwoordig wordt zilver vrijwel uitsluitend gewonnen als bijproduct van lood-, koper- en zinkwinning.

Wat is zilver

Zilver is een scheikundig element met het symbool Ag en atoomnummer 47 in het periodiek systeem. Het woord zilver stamt af van het Angelsaksische woord ‘seolfor’. Het sysmbool Ag komt overeen met de Latijnse term ‘argentum’ wat zilver betekent. Zilver is een edelmetaal wat inhoudt dat het een metaal is dat niet of weinig kan worden aangetast door corrosie en oxidatie. Zilver is schaars, data van de U.S. Geological Survery (USGS) laat zien dat er wereldwijd al 1.74 miljoen ton zilver is ontdekt. Sinds 4 jaar neemt het mijnen van zilver ieder jaar wereldwijd af. Naar verwachting zit er nog zo’n 560.000 ton zilver in de grond.

Magnetisme

De reactie van elektronen in bepaalde materialen op magnetische velden is afhankelijk van de atomaire en moleculaire structuur van het materiaal en het algemene magnetische veld dat geassocieerd is met de atomen van het voorwerp. Daarom reageren elementen heel anders op de aanwezigheid van een extern magnetisch veld. Volgens de wet van Faraday van magnetische inductie worden elektronen van bepaalde materialen beïnvloed wanneer deze in magnetische velden worden geplaatst. Op basis van hoe materialen reageren kunnen ze diamagnetisch, paramagnetisch of ferromagnetisch zijn.

Diamagnetische materialen

Deze materialen worden licht afgestoten door magnetische velden en het materiaal behoudt geen magnetische eigenschappen wanneer het externe veld wordt verwijderd. Alle elektronen in deze materialen zijn gepaard waardoor er geen netto magnetisch veld of kracht per atoom is. Diamagnetische eigenschappen ontstaan door de heroriëntatie van de elektronenbanen onder invloed van een extern magnetisch veld. De meeste elementen in het periodiek systeem, waaronder koper en zuiver goud (bijvoorbeeld een .999 gouden munt of baar) vallen, worden geclassificeerd als diamagnetisch. Ze hebben een zwakke, kleine negatieve gevoeligheid voor magnetische velden waardoor ze niet magnetisch zijn. Voorbeelden van diagmanetische materialen zijn goud en zilver. Dat betekent dat ze door magneten lichtjes worden afgestoten.

Paramagnetische materialen

Deze materialen hebben een kleine, positieve gevoeligheid voor magnetische velden en tonen een lichte aantrekkingskracht op magneten maar blijven er niet aan plakken. Ze behouden geen magnetische eigenschappen wanneer het externe magnetische veld wordt verwijderd. Deze eigenschappen ontstaan door de aanwezigheid van enkele ongepaarde elektronen en de heroriëntatie van de elektronenbanen die worden veroorzaakt door het externe magnetische veld. Voorbeelden van paramagnetische materialen zijn: palladium, platina, rhodium, renium, ruthenium, magnesium, molybdeen, lithium en tantaal.

Ferromagnetische materialen

In tegenstelling tot andere materialen hebben ferromagnetische materialen een significante positieve gevoeligheid voor een extern magnetisch veld. Wanneer ze worden blootgesteld aan magnetische velden vertonen ze een sterke aantrekkingskracht en kunnen ze zelfs magnetische eigenschappen behouden nadat het externe magnetische veld is verwijderd. Dit komt doordat ferromagnetische materialen enkele ongepaarde elektronen hebben waardoor hun atomen een netto magnetische aantrekking hebben. Wanneer een magnetiserende kracht wordt toegepast, worden de gebieden uitgelijnd om een sterker magnetisch veld binnen het onderdeel te produceren. Voorbeelden van ferromagnetische materialen zijn ijzer, nikkel en kobalt.

Is zilver magnetisch

Zilver is niet magnetisch. Het wordt, net als goud, lichtjes afgestoten door een magneet en valt onder de categorie diamagnetische materialen. Als je een puur zilveren muntstuk bij een magneet houdt zou het nooit aangetrokken moeten worden door een magneet.

Sterling zilver en een magneet

Sterling zilver is een legering van zilver met 92,% zilver en 7,5% andere metalen (meestal koper). Er wordt koper toegevoegd om het zilver harder en beter bestand te maken tegen kromtrekken of slijtage. Sieraden of bestek gemaakt van sterling zilver kunnen ferromagnetische materialen bevatten waardoor magneten delen ervan kunnen aantrekken. Hetzelfde geldt voor verzilverde artikelen.

Hoe test ik mijn zilver

Om uw zilveren producten zelf te testen is het verstandig om eerst te zoeken naar labels of authenticatiestempels. Een gecommercialiseerd zilver product, vooral van internationale verkopers, omvat meestal certificeringskaarten, tags of stempels die de informatie en het zuiverheidsniveau van een bepaald product aangeven.

Op labels staan nummers zoals 900 of 925 die de zilverconcentratie in het item aangeven. Deze vermelding staan bijvoorbeeld ook op munten. Een indicatie van 900 betekent dat het product 90% puur zilver bevat. Een indicatie van 925, zoals bij sterling zilver, betekent dat het product 92,5% puur zilver bevat. Als uw zilveren artikel geen label of enige vorm van authenticatie heeft of als u twijfelt of uw product niet zo puur is als geadverteerd, dan zijn er een aantal testen die u kunt doen om uw product te testen.

De magneettest. Dit is de eenvoudigste test die u kunt uitvoeren. Puur goud of zilver is niet magnetisch en dient dus niet te reageren op een magneet. Indien munten of baren naar de magneet bewegen betreft het 100% geen echt zilver of goud.

De ijsblokjes test. Plaats een ijsblokje op een zilveren item. Zilver is de beste geleider van thermische energie. Het ijsblokje dient onmiddellijk te gaan smelten alsof het op iets warms is geplaatst.

De geluidstest. Tik de baar of munt tegen een ander stuk metaal. Indien het echt zilver of goud betreft dient het metaal een rinkelend geluid van ongeveer 1-2 seconden te geven. Hoe hoger en langer de toon, hoe puurder het edelmetaal.

De zuurtest. Koop een zuurtest kit en plaats het zuur op het edelmetaal. Het zuur verandert vervolgens van kleur. Indien het zuur rood, bruin of groen is betreft het echt zilver. Iedere andere kleurverandering duidt op nep zilver.

Ultrasound test. De ultrasound test is een test die uw edelmetaal niet beschadigt. Net als bij een zwangerschap meet dit apparaat hoe lang het duurt voordat geluid door een materiaal (of baby) gaat. Omdat geluid op verschillende snelheden door metaal gaat kan men gemakkelijk vaststellen of het echte of neppe producten betreft.

De gewichtstest. Weeg uw edelmetaal op een nauwkeurige weegschaal en noteer het gewicht. Plaats vervolgens water in een beker of schaal en zet de weegschaal op 0. Gebruik gedistilleerd water indien mogelijk. Laat vervolgens het edelmetaal volledig in het water zakken, zonder de beker of schaal te raken, en noteer het gewicht. Deel het eerste getal door het tweede getal. Indien het puur zilver betreft dient de uitkomst 10,49 (gram) te zijn. In het geval van goud dient de uitkomst 19,32 (gram) te zijn.

En tot slot de schuifmaat test. Alle bekende bullion producten hebben vastgestelde afmetingen en zeer kleine afwijkingen. Een Silver Eagle heeft bijvoorbeeld altijd een dikte van 2.98mm en een diameter van 40,6mm. Indien één van deze afmetingen afwijkt betreft het gegarandeerd een valse munt.

Meer uitleg over het testen van goud en zilver vindt u in dit artikel.

Volg ons

The Silver Mountain is actief op de volgende sociale media kanalen.

Neem contact met ons op

U kunt onze klantenservice bereiken op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur.

035 - 203 13 80
info@thesilvermountain.nl

Nieuwsbrief

Wees de eerste die kennismaakt met de nieuwste producten en het laatste nieuws omtrent edelmetaal.