Goudprijs: Zilverprijs:

Waarom is zilver relatief gezien zo goedkoop?

‘Het goud van de armen’ is al eeuwenlang de benaming voor zilver. Als we kijken naar het verschil tussen de goud- en zilverprijs is het makkelijk te begrijpen waarom. Op het moment van schrijven schommelt de goudprijs rond de $1.900 per troy ounce, voor zilver is dit $24 per troy ounce. Hoewel beide metalen historisch gezien goed presteren kost een troy ounce goud bijna 80 keer zoveel als een troy ounce zilver.

Zilver wordt wereldwijd als investering en bewerkingsmateriaal verkocht. Toch is het nog steeds aanzienlijk goedkoper dan goud, platina of palladium. Er zijn veel redenen waarom, maar één ding is zeker: het heeft niets te maken met de visuele aantrekkingskracht. In feite zou het voor een ongetraind oog onmogelijk zijn om het verschil te zien tussen zilver, platina en palladium. Al deze edelmetalen hebben namelijk een zilverachtig uiterlijk.

De geschiedenis van de zilverprijs

Sinds de eerste eeuwen van de georganiseerde samenleving werd zilver gebruikt als ruilmiddel en uiteindelijk ook als munt, voornamelijk voor legerfinanciering en belastingdoeleinden. Rond 3100 voor Christus stelde de Menes-code vast dat één deel goud gelijk is aan twee en een half deel zilver in waarde. Dit is de laagst geregistreerde waarde van de goud- zilver ratio in de geschiedenis.

Duizenden jaren later stelde het Romeinse Rijk de verhouding op 12:1. In de daaropvolgende eeuwen stelden verschillende Europese landen vergelijkbare conversieratio’s tussen goud en zilver vast. Aan de overkant van de Atlantische Oceaan vervaardigden de nieuwe onafhankelijke Verenigde Staten van Amerika de Coinage Act van 1792 waarin bimetallisme goud-zilverstandaarden en een vaste verhouding van 15:1 werden vastgesteld. Verschillende factoren hebben bijgedragen aan de variaties in de zilverprijs gedurende de 19e en 20e eeuw. Centrale banken probeerden bijvoorbeeld wanhopig de prijs van zilver en goud, de twee basismetalen in de economie van veel landen destijds, te reguleren.

Een van de eerste wereldwijde factoren die aanzienlijk hebben bijgedragen aan de ineenstorting van de zilvermarkt was de Frans-Pruisische Oorlog van 1870-1871. Pruisen won en eiste 5 miljard gouden franken van Frankrijk als oorlogsbuit. Deze plotselinge instroom van goud dwong het land om over te schakelen van de Duitse Thaler (zilver) naar de Duitse Mark (goud). Veel regeringen over de hele wereld met op zilver gebaseerde valuta besloten in de jaren daarna de zilverproductie in hun munthuizen stop te zetten.

Waarom is zilver relatief gezien zo goedkoop

Ten eerste moeten we begrijpen dat zilver altijd in de schaduw staat van goud. Goud wordt meer gezien als veilige investering en is een bekender symbool van rijkdom. Door de geschiedenis heen is goud altijd gezien als het zeldzamere en waardevollere edelmetaal. Het verschil in prijs bleef eeuwenlang relatief stabiel. Pas na de Amerikaanse burgeroorlog, met demonetisatie van zilver, begon men in te grijpen in de zilverprijzen via het prijsontdekkingsproces. Dit leidde tot prijsschommelingen in de afgelopen anderhalve eeuw. Iedere keer dat er een piek te zien was in de goudprijs tijdens periodes van financiële instabiliteit en de schuldencrisis, kunnen we meer schommelingen zien tussen de goud- en zilver ratio.

De visie van de samenleving op de waarde van zilver is ook van invloed op de prijs. Als we zilver vergelijken met andere edelmetalen is het eerste wat bij iedereen opkomt dat zilver aanzienlijk goedkoper is. Met hetzelfde geïnvesteerde geld kun je bijvoorbeeld veel meer zilver kopen dan goud. Het is moeilijk voor zilver om door te breken, simpelweg omdat men verwacht dat zilverproducten veel goedkoper zijn.

De vraag naar zilver

Na het verdwijnen van alle zilveren valuta ter wereld bleef fysiek zilver over als grondstof en beleggingsinstrument, net als met andere edelmetalen. Tegenwoordig is er een aanzienlijke vraag naar zilver voor industriële toepassingen, vooral door de opkomst van moderne technologieën.

Zilver is een zeer geleidend edelmetaal en kan worden gebruikt om de energie-efficiëntie van elektrische toepassingen te verbeteren. Voorbeelden van het gebruik van zilver om elektrische geleiding te verbeteren zijn onder meer zonnepanelen, supergeleiders en printplaten. Zilver kan worden gevonden op bouwplaatsen, industriële gebouwen, auto’s, waterfilters en zelfs in de computer of mobiele telefoon waarop u dit artikel leest. Een hoge industriële productie heeft daarom ook een positieve invloed op de zilverprijs (vraag- en aanbod).

Zilver is ook een essentieel metaal voor de sieradenindustrie vanwege de kneedbaarheid en het vermogen oxidatie te weerstaan. Vanwege de zeldzaamheid en de briljante witte kleur zijn zilveren sieraden altijd populair.

Sinds de introductie in de Verenigde Staten in 1971 van een volledig fiat gebaseerd systeem, zoeken beleggers naar edelmetalen als middel om zich in te dekken tegen inflatie, waarbij ze speculeren via het prijsontdekkingsproces. Dit leidde tot de oprichting van private raffinaderijen over de hele wereld die zuiver fysiek zilver wilden produceren om aan de investeringsvraag te voldoen. Overheidsmunten zagen ook het potentieel voor winst uit hun zilverreserves en begonnen zilveren munten te produceren.

Hoewel zilver een waardevol metaal is, is het niet zo zeldzaam als goud, platina of palladium. Volgens de laatste schattingen van de World Gold Council is er meer dan 1,9 miljoen ton zilver gedolven, tegenover slechts iets meer dan 215.000 ton goud. Bovendien schatten deskundigen dat er meer dan 580.000 ton onaangeroerd zilvererts op de aardkorts ligt, terwijl daarvan slechts een tiende van het goud resteert. Het grotere aanbod van zilver vertaalt zich naar het prijsverschil tussen de twee metalen.

Inflatie

Als u in deze tijd een expert raadpleegt voor beleggingsadvies, is het niet onverwacht als deze aanbeveelt om zilver aan uw beleggingsportefeuille toe te voegen. Edelmetaalbeleggers zoeken vaak naar edelmetalen wanneer de markt zich in een omgeving van lage rentetarieven bevindt. Aan de andere kant kan het mogelijk zijn om hiervan te profiteren voordat de markttrends verschuiven naar hogere rentetarieven.

Om die reden kan inflatie ook een belangrijke rol spelen bij het bepalen van de prijs van edelmetalen. Als de Amerikaanse dollar niet goed presteert, kunnen we een stijging zien van de prijzen van edelmetalen. Hetzelfde geldt andersom, veel deskundigen suggereren het gebruik van zilver om eventuele gerelateerde risico’s van inflatie en devaluatie van fiat-valuta’s te beperken.

De overheid en zilver

Veel landen wereldwijd bezitten goud als financiële reserves. Vroeger werd ook zilver opgeslagen, maar dit veranderde door het einde van de zilverstandaard. Tegenwoordig hebben nog maar weinig landen aanzienlijke hoeveelheden zilvervoorraden. Zo verkocht de Verenigde Staten bijvoorbeeld het grootste deel van hun zilvervoorraden na de Coinage Act in 1965, die zilver uit de samenstelling van circulerende munten verwijderde.

Toch koopt de Verenigde Staten nog elk jaar een aanzienlijke hoeveelheid zilver voor de productie van zilveren beleggingsmunten, denk bijvoorbeeld aan de American Silver Eagle die geproduceerd wordt door de US Mint. De aankoop van zilver en de productie van US Mint munten kan de prijs van zilver beïnvloeden, in overeenstemming met de basiswetten van vraag en aanbod.

Het belang van de goud-zilverratio voor beleggers

De goud-zilverratio geeft aan hoeveel troy ounces zilver je nodig hebt om één troy ounce goud te kunnen kopen. Oftewel, het geeft aan hoeveel keer goud duurder is dan zilver. Moderne edelmetaalbeleggers en handelaren gebruiken de fluctuerende goud-zilverratio om te bepalen welk edelmetaal het andere zou kunnen overtreffen. Afhankelijk van de ratio kunnen beleggers geneigd zijn om zilver te kopen in plaats van goud of andersom. Dit kan leiden tot een stijging of daling in de vraag naar beide edelmetalen, wat uiteindelijk weer invloed heeft op de prijs.

Conclusie

Niemand kan voorspellen wat de prijs van zilver in de toekomst gaat doen. Hoewel men de goud-zilverratio, aandelenmarkten en spaarrentes op de lange termijn kan analyseren, kunnen de uitkomsten anders zijn dan verwacht. Wel is duidelijk dat de huidige vraag naar zilver niet voldoende is om het bestaande aanbod te rekken en de prijs van zilver op hetzelfde niveau als andere metalen te brengen. Zolang er geen oorzaak is voor een forse stijging in vraag, zal zilver relatief gezien altijd een goedkoop edelmetaal blijven.

Disclaimer: The Silver Mountain geeft geen beleggingsadvies en dit artikel moet dan ook niet als zodanig worden beschouwd. Resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst.

Volg ons

The Silver Mountain is actief op de volgende sociale media kanalen.

Neem contact met ons op

U kunt onze klantenservice bereiken op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur.

035 - 203 13 80
info@thesilvermountain.nl

Nieuwsbrief

Wees de eerste die kennismaakt met de nieuwste producten en het laatste nieuws omtrent edelmetaal.