Goudprijs: € 60.294,04 Zilverprijs: € 664,16

Gerard is terug

Gerard is terug
22-01-2020 The Silver Mountain

Na een pauze van 3 jaar, ben ik weer terug als blogschrijver voor TSM. Ik schreef maandelijks blogs van 2012 tot 2017 voor TSM over goud & zilver en alles wat daarmee te maken had zoals economie, politiek, centrale banken, rente, inflatie, speculatie, technische analyse, enzovoorts. Dit ga ik de komende tijd weer doen. Wat u als lezer niet van mij kan verwachten, zijn exotische spookverhalen zoals de wereld gaat ten onder of goud gaat naar 50.000 OZ. Verre van dat. Ik blijf realistisch, ga het eerlijke verhaal delen en blijf op de harde feiten inhaken. TSM laat mij hier ook vrij in, dus ik ben geen reclame-uithangbord. Het eerlijke verhaal wat geheel draait op kennis en onderzoek wat ik graag wil delen.

Iets over mijzelf

Mijn naam is Gerard en ben 63 jaartjes jong en op dit moment optiehandelaar voor de kost. Getrouwd, een dochter en woon in Limburg. Begon mijn loopbaan met een afgeronde studie voor 1e dieselmonteur en ben in dat beroep ook vele jaren werkzaam geweest. Daarnaast lag mijn hart al vanaf kleuter in de motorsport en heb ik vele jaren wegrace gereden. Het repareren en restaureren van motoren is mijn grootste hobby wat ik tot vandaag de dag nog steeds doe. Vooral 2-takt is mijn grootste liefde. Ook goed voor het klimaat, heb ik wel eens gehoord. Na de raceperiode een eigen bedrijf begonnen in de reisbranche welke ik 15 jaar heb gehad. Na verkoop van het bedrijf heb ik er nog 10 jaar gewerkt. In die tijd studies gevolgd en ben ik geheel overgestapt naar de ICT sector. Januari 2010 gestopt met werken. Tot 2015 nog af en toe nog een project met webservices en online-boekingen in de reisbranche gedaan. Daarna alleen maar leuke dingen doen en saaie optiehandel om van te leven. Mijn interesse voor opties, beleggen en goud en zilver begon begin jaren 90. Fysiek goud en zilver was toen in Nederland nog niet te koop. Alleen bij banken op bestelling, waar je exotische hoofdprijzen betaalde en nog geregistreerd werd ook nog. Waarschijnlijk voor de belastingdienst. In die tijd reed ik dan wel eens met rijkere mensen naar Oostenrijk. Ik weet nog dat we een keer terugreden met een oude Mercedes met de trekhaak bijna over de grond. Bij elk deukje in de weg raakte het de grond met luide krrrsss. Goud is immers zwaarder dan lood. Het was toen ook nog spotgoedkoop. Vanaf 1990 heb ik mij dus vol gestort in de kennis van goud en zilver. Daarnaast ook beleggen in het algemeen en economie. Hoewel ik economie al bestudeerde vanaf mijn middelbare schooltijd. Gewoon omdat dit interessant is. Niemand snapte waarom ik monteur wilde worden en 1001 andere dingen ging bestuderen. Dingen die volgens anderen helemaal niet nuttig waren. Maar je kiest een beroep wat je leuk vindt en kennis opdoen doe je om er geld mee te verdienen. Zo zag ik dat toen en nu nog steeds. Inmiddels weet ik ook dat het zo werkt. Voordat je ergens succesvol in kunt zijn, is het noodzakelijk zoveel mogelijk kennis daarvan op te doen. Ik ben dan ook al 50 jaar “verzamelaar” van kennis. Eigenlijk vertel ik hier al de sleutel voor succes in beleggen. Succes die ik graag wil delen met de lezers.

Wat je vooral niet moet doen als belegger

Zal ik meteen de meeste lezers hier vol in het kruis trappen: lees vooral GEEN kranten en kijk GEEN nieuws op TV. Dat is mijn eigen ervaring en ook de ervaring in mijn oude beleggingsclubs waar ik mensen van schatrijk naar straatarm heb zien gaan, puur omdat ze kennis gingen opdoen in de massamedia en baggerblogs/websites. Ze kwamen vaak in contact met zogenaamde kenners die de beleggers alleen geld uit de zakken probeerden te plukken. Bij massamedia is dat ook zo, alleen gaat het achter je rug om en je ziet het niet. Dit gaat gemener en vuiler. Dit komt omdat massamedia er zitten voor degenen die hun salaris betalen. Ze zitten er niet om jou juist te informeren. Ik kom hier in volgende blogs nog vaak op terug omdat dit erg moeilijk is en tevens de grootste valkuil voor beleggers. Ik zal slechts één voorbeeld geven (waar ik er honderden van heb!). De media, inclusief RTLZ, waarschuwde in 2016 gezamenlijk en dagelijks de burgers dat alle beurzen zouden crashen als Trump tot president verkozen zou worden. Je kon de voorpagina van de krant niet zien of de tv niet aanzetten of, jawel, daar was het weer. Een beurscrash net zo heftig dan 1929 en 2008. Dat ging maar door tot na de installatie van Trump als president. En wat gebeurde er? Alle beurzen stegen meer dan 100% in korte tijd. Als je iets verder had gekeken, dan had je kunnen weten dat Trump de belastingen fors zou verlagen voor bedrijven en burgers. Dat was de logische reden voor die enorme stijging in korte tijd. Maar dat hoorde je op de massamedia dus niet. Het heeft in geen enkele krant gestaan. Geloof maar dat die bagger-journalisten het zelf wél wisten. Er is dus enorme censuur wat 95% van de bevolking niet eens ziet. Media wordt betaald om te liegen. Hoewel echt wel meer mensen dit zien tegenwoordig. Kijk maar op jensen.nl of de sites van Arnold Karskens en zo zijn er meer tegenwoordig. Het is juist zo bijzonder omdat veel beleggers zich laten leiden door de massamedia. Massamedia voorspellen ook altijd “gouden” tijden als de economie op instorten staat, zoals in 1999 en 2008. En ze voorspellen altijd beurscrashes en einde van de wereld als de economie op het punt staat fors te groeien. Die les had ik overigens al van mijn vader toen ik nog geen 10 jaar oud was. En het klopt, dit zie ik mijn hele leven lang al. Toch ben ik de media erg dankbaar voor zulke momenten. Manipulatie, zoals met Trump, haal je er zo uit. Dan sla ik mijn slag.

Inmiddels is alle massamedia, inclusief alle kranten, in handen van een klein duister clubje miljardairs. En alleen die bepalen wat jij als burger in de krant mag lezen en op tv mag zien. Maar vooral, zij bepalen wat je niet mag weten. Wie betaalt, die bepaalt. Wat veel mensen ook niet weten is dat datzelfde clubje miljardairs tevens honderden sites in de lucht hebben met puur NEPnieuws. Met het doel de burger nog meer zand in de ogen te strooien. Zodat jij niet meer weet wat waar of niet waar is. Een uit de filosofie afkomstig spel om de macht. Ook hier zal ik in de komende blogs meer duidelijkheid over geven. Over goud & zilver lees je in de massamedia bijna altijd negatieve informatie. Ook dat is niet voor niks. Goud is gemaakt van “angstzweet” en levert geen rente of dividend, enzovoorts. Allemaal onzin. Als burger hoor je natuurlijk in de pas te lopen. Hun pas. Hun geld. Goud hoort daar zeker niet bij. Ze verliezen immers de greep op jouw.

Of je nu belegger bent in goud & zilver, vastgoed of aandelen, gooi weg die krant en zet de tv uit. In de komende blogs leg ik uit waar je de juiste informatie en kennis wel kunt vinden. Want, nogmaals, alleen kennis is de weg naar succes. En dat geldt voor iedereen, dus niet alleen voor mij. Als je niet weet hoe de wereld in elkaar steekt of niet weet hoe de economie werkt, dan ben je aas en ze lusten je rauw. Als je de spelregels niet kent, speel het spel dan even niet. Je gaat ook niet autorijden met een blinddoek om. Het zal je verbazen hoe doodsimpel de spelregels zijn. Je hoeft eigenlijk niet eens verder te kijken dan de trend in “rente” om bakken met geld te verdienen. Hoe simpel is dat? Rente is de beste voorspeller ter wereld. En “rente” heeft altijd gelijk. Daarom lees je ook niks over rente. Behalve hier, hier ga je veel leren over rente. Rente voorspelt wat prijzen van goud & zilver, aandelen en vastgoed gaan doen in de toekomst. Het is helemaal niet ingewikkeld of moeilijk. Rente is saai? Ja, absoluut. Maar dat is beleggen ook.

Toch doet het veel met mensen als je kunt aantonen dat media gemanipuleerd is en geheel uit de koker komt van een kleine kring miljardairs. Je wordt niet serieus genomen. Soms worden mensen heel boos. Het is zoiets als zeggen tegen een streng gelovige dat god niet bestaat en dat kunt bewijzen ook nog. Over dat soort menselijke reacties heeft F. Nietsche een heel boek geschreven. Waanzinnig interessant overigens. Vaak weten mensen heel goed dat ze voorgelogen worden door de media. Weet je wat ze dan doen? Ze gaan nieuws zoeken op xandernieuws en dergelijke sites. Ze gaan ook extreem complot denken. Niet doen. Je maakt jezelf helemaal kapot hiermee. Dit soort baggersites komen heel vaak uit dezelfde koker. Avaaz is zo’n stichting waar Soros aan het hoofd staat en honderden sites onder steeds andere namen op het internet gooit in bijna alle talen. Vaak gingen lezers googlen na het lezen van mijn vorige blogs. De meeste bleven voorgoed steken in de baggersites die nog grotere onzin uitkramen dan de massamedia. Trap dus niet in die valkuil.

Het gaat te ver om dit precies uit te leggen. Daarvoor verwijs ik naar twee uitstekende boeken die op dit moment te koop zijn. Beide boeken zijn geschreven door journalisten zelf. De artikelen van Udo Ulfkotte stonden vaak op internet, maar worden al even snel verwijderd door de censuur-politie. Het boek is nog te koop. Naar Nederlands vertaald van het Duits. In Duitsland was dit een bestseller. Janneke Monshouwer heeft jarenlang voor NPO en het NOS Journaal gewerkt. Ze heeft voorheen nog een ander boek geschreven “Ander nieuws”. In haar laatste boek “Trump, grondwet en wereld” gaat ze dieper in op de personen, netwerken en werkwijze van Deep State. Het kleine clubje miljardairs welke linkse t/m extreem linkse politiek geheel bespeeld en de gehele media in handen heeft. Dit is een absolute aanrader!

“Gekochte journalisten‘‘, Udo Ulfkotte, ISBN 9789492161086

“Trump, Grondwet en Wereld”, Janneke Monshouwer, ISBN: 9789463453561

De rijkste miljardairs ter aarde jaarlijks bijeen in Davos om de wereldpolitiek te dicteren. Dit jaar zonder Jeffrey Epstein, maar daarvoor in de plaats Greta Thunberg die gezien haar leeftijd heel veel ervaring en kennis zou hebben van wereldproblemen.

Beleggers hebben te maken met zowel censuur als nepnieuws. Daarbij maakt je politieke kleur helemaal niet uit, zeker niet bij beleggen. Hoewel links zich vaker thuis voelt in de media en dus vatbaarder zijn voor nepnieuws. Er zijn wel steeds meer mensen die je hiervoor waarschuwen. In de EU te Brussel ligt daarom al een wet klaar die censuur wettelijk mogelijk maakt. Aan censuur hangt natuurlijk ook vrijheid van meningsuiting vast. Eigenlijk is dit iets wat we vooral zagen, en nog steeds zien, in de communistische totalitaire staten zoals USSR, China, Noord Korea en Venezuela. Daar komt Europa dus bij. Communisme is een beetje beladen woord. Daarom kiest men tegenwoordig een nieuwe naam, “staatskapitalisme”. Het is exact hetzelfde maar klinkt leuker. Het is de politiek die Brussel uitvoert. Het wordt dus steeds moeilijker om de juiste informatie te vinden. Je kunt je ook afvragen, heb ik die media wel zo hard nodig? Nee dus, maar dan moet je wel weten hoe het dan wel werkt. Eerst weten hoe het spel gaat voor je meespeelt. Dan heb je de media helemaal niet nodig. Hou je nog een zee aan tijd over ook nog. Die tijd kun je misschien wel gebruiken om leuke dingen te doen. Ondertussen moet je vooral zelf profiteren van Deep State NEPnieuws. Toen de media rond 1975 dag in dag uit beweerden dat alle olie in de wereld op was, belegde een goede vriend van mijn vader al zijn geld in Shell. Vanaf dat moment had ik het spelletje al door. O ja, je moest vooral niet in goud beleggen, was toen het dringende advies in alle media. Dat weet ik ook nog uit die tijd. Kort erna vloog goud helemaal uit het dak. Het spelletje is dus niet zo nieuw. Maar wel hetzelfde spelletje.

Is de schuldencrisis voorgoed voorbij?

Schuldencrisis oorspronkelijk, later omgedoopt tot bankencrisis omdat dit minder beladen klinkt. Aan dat woord kun je ook gemakkelijker een dader vastknopen. Je hoort nooit meer iets over de enorme schuldenberg die de wereld heeft opgebouwd. Schulden waren notabene oorzaak nummer 1 van de schuldencrisis die in 2008 uitbrak. Maar nu is dat probleem dus weg? Helemaal niet, de rente werd op nul gezet. En dat moeten ze dus eeuwig vol blijven houden. Schulden werden 3x hoger in de tussentijd. Als de rente echt zou stijgen, dan bezwijkt de wereld onder de rentelast van de schulden. Veel overheden waren hartstikke failliet zo tussen 2008 en 2012. Tja, wat doe je dan? Dan breng je de rente naar nul tot negatief. Zo spelen schulden geen enkele rol meer. Rente is in grondbeginsel de vergoeding voor inflatie. De inflatie is er nog steeds, rente niet meer. Rente minus inflatie is dus de werkelijke opbrengst van rente. Dat heet overigens de “reële rente”. Die ligt dus nog veel verder onder nul, belastingheffing box3 nog niet eens meegerekend. Je kunt dus beter goud onder het matras hebben liggen dan geld op de bank. Slaapt een stuk beter. Hoewel goud in de kluis vaak de voorkeur heeft die door diensten aangeboden worden. TSM kan je hierover adviseren. Goud levert geen rente, hoor je vaak. Geld dus ook niet. Maar geld wordt wel minder waard door inflatie en goud niet. Geld kun je onbeperkt bijdrukken, goud niet. Goud speelt dus een belangrijke rol in de eeuwig voortdurende schuldencrisis. Korte termijn misschien wat minder maar lange termijn zeker. Waarom zijn zoveel mensen dan zo bang voor goud, vraag je dan af. Tja, media? In 2011 piekte goud op 1900 en corrigeerde naar 1550. Ja, dat was heftig en alle media waren te klein. Maar goud kwam vlak bij uitbraak schuldencrisis in 2008 ook van 700. Voor het gemak telde ze dat natuurlijk niet mee. Van 700 naar 1550 is toch hartstikke mooi? Toen kregen we daarna de absolute bodem op 1050. Kwam opnieuw uitgebreid in het nieuws. Goud is “uit”, werd er gezegd in 2016. Goud kan nog veel lager. Goud gaat naar 800, kakelde media elkaar na. Goud staat nu op 1550. Amper een paar jaar later. Daar hoor je in de media helemaal niemand over natuurlijk.

Spreiding en activa

Wat ik zeker nooit zal doen is om hier te vertellen dat je al je geld in goud & zilver moet steken. Maar goud hoort wél in elke portfolio thuis. Minimaal 25%. Vooral omdat we op dit moment leven in een failliet monetair systeem. Het wordt nog steeds kunstmatig overeind gehouden. Maak een goede spreiding in goud &zilver, aandelen en vastgoed. De drie grote activa klassen. Vroeger waren het er vier, maar obligaties en cash vallen af. Dat heeft een reden maar daar kom ik ook nog op terug in volgende blogs. De activa vastgoed is voor de meeste mensen hun eigen huis. Daar kun je al in investeren door je hypotheek voortijdig wat af te lossen. Ik ga ook zeker blogs verspillen over spreiding van activa. Dat is belangrijker dan velen denken. Er is altijd wel een activa die te duur is of te goedkoop. De te dure activa verkoop je dan een beetje en koopt de goedkope wat bij. Zo simpel is dat. Maar wat is duur en wat is goedkoop? Ga je in de wilde weg zoeken, heb je al snel risico dat je op het verkeerde been wordt gezet, gezien het enorme aanbod van onbetrouwbare media. Spreiden op basis van de “Harry Browne methode” werkt ook prima. Google het eens op en zie hoe mooi dit werkt.

Of je eigen huis te duur of te goedkoop is, is helemaal niet interessant. Je zult toch moeten wonen. Als je jouw te dure huis verkoopt moet je toch elders een te duur huis terug kopen. Er zijn overigens ook prima vastgoed aandelen en ETF’s. Zo kun je hier ook in spreiden en van mee profiteren. Prijzen van aandelen zijn het moeilijkste. Dat verschilt namelijk enorm per aandeel of sector. Daarom zegt een index, zoals de AEX of SP500, niet zoveel. Prijs van goud is daarentegen veel gemakkelijker. Goud heeft sowieso een absolute minimumprijs. Dat zijn de gemiddelde mijnkosten. Wordt de prijs lager dan de mijnkosten, dan gaan vroeg of laat de mijnen dicht. En dus daalt het aanbod wat uiteindelijk de prijs weer zal opdrijven. Anders dan bij aandelen kan goud niet failliet gaan. Ik heb hier op de TSM site eind 2015 een blog geschreven over de minimum prijs van goud en aangegeven dat “1100 a 1000” de absolute bodem was op basis van de mijnkosten. Die gegevens had ik overigens van Mineweb. Ik ben toen overgoten door emmers stront in de reacties, want de lezers geloofden mij niet meer. Kort erna ben ik ook gestopt met schrijven. Ik doe dit overigens sowieso gratis en belangeloos. Hoe kwam dat? Dat lezers mij toen niet meer serieus namen? Omdat ze in alle tv journaals en kranten gelezen hadden dat goud nog héééél veel lager zou gaan! Inclusief de vegetarische omroep RTLZ, weet ik nog. Best mogelijk dat deze blog er nog staat op de TSM website over mijnkosten. 1050 bleek inderdaad de bodem. Dacht je nu werkelijk dat er één journalist massamedia bereid is om even op mineweb te kijken naar gemiddelde minimum mijnkosten? Of om daar zelf even logisch over na te denken of de feiten te controleren? Natuurlijk niet. Ze mogen het niet eens schrijven of zeggen. Waarom dan deze bagger-media altijd zo geloven? Ik geloof dit, ik geloof dat, lees je zo vaak in de reacties. Geloven doe je in de kerk. Ik geloof helemaal niks en kijk gewoon naar de feiten. Veel oude lezers/gelovigen van dit blog verkochten al hun goud op 1050 en verlieten dit blog na eerst mij helemaal verrot te schelden. Velen ook niet overigens en daar doe ik het voor.

Nu ben ik terug op verzoek van Rolf. Maar ik hoop echt dat de nieuwe lezers de kranten in de kachel gooien en op tv alleen maar Netflix of porno kijken. Daar word je in ieder geval veel slimmer van. Of lees eens een goed boek. Ik zal hier wel vaker tippen.

Grafiek is tot 2018. Nu 2020 staat het op 1550. De doorbraak downtrend op 1300 staat er dus net niet op. Toch koos ik deze grafiek (van Edward Loeff) omdat het zo mooi klopt met de Fibonacci lijnen. Wat ook sterk opvalt, is dat de 1050 de foute parabool (2002-2011) geheel heeft gecorrigeerd. Je kunt er nu weer een rechte lijn onder trekken op de punten 2001-2015-2020. Meer uitleg over Technische Analyse in de volgende blogs.

Gerard

Disclaimer: The Silver Mountain geeft geen beleggingsadvies en dit artikel moet dan ook niet als zodanig worden beschouwd. Resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst.

Geschreven door:
Kenniscentrum

Kenniscentrum

The Silver Mountain is opgericht in 2008, met als doel om het aankopen van fysiek zilver en goud op een toegankelijke, veilige en transparante manier mogelijk te maken. U kunt bij ons terecht voor de aankoop van zilveren en gouden baren en munten via onze website waar de prijzen iedere minuut automatisch worden aangepast. Wij hanteren altijd een scherpe, marktconforme prijs.

Ons assortiment bestaat uit courante beleggingsmunten en baren zilver en goud van de hoogste kwaliteit. Alle baren die wij verhandelen zijn afkomstig van erkende edelmetaalbedrijven die op de Good Delivery list van de London Bullion Market Association staan. Dit houdt in dat deze baren wereldwijd verhandelbaar zijn zonder verdere analyse. De munten die wij verhandelen zijn doorgaans ook geslagen in het hoogste gehalte zilver of goud.

Daarnaast hanteren wij via onze partner Inkoop Edelmetaal de hoogste biedprijs van Nederland als u uw zilver en goud weer wilt verkopen. Als kers op de taart heeft u ook nog de mogelijkheid tot opslag via onze partner Edelmetaal Beheer Nederland. 

Volg ons

The Silver Mountain is actief op de volgende sociale media kanalen.

Neem contact met ons op

U kunt onze klantenservice bereiken op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur.

035 - 203 13 80
info@thesilvermountain.nl

Nieuwsbrief

Wees de eerste die kennismaakt met de nieuwste producten en het laatste nieuws omtrent edelmetaal.