Goudprijs: € 70.251,51 Zilverprijs: € 819,30

Rentetarieven en de invloed daarvan op de goudprijs

Rentetarieven en de invloed daarvan op de goudprijs
29-12-2023 Goud

In 2024 zullen centrale banken naar verwachting beginnen met het verlagen van de rentetarieven, aangezien de inflatie de afgelopen maanden aanzienlijk is afgenomen. Afgelopen vrijdag werd onthuld dat de kerninflatie in de VS in november is gedaald tot 3,2%, wat een grotere daling was dan aanvankelijk werd verwacht. Deze neerwaartse trend biedt de Federal Reserve (FED) meer speelruimte om de rentetarieven in 2024 te verlagen.

Inflatiecijfers

In de eurozone werd deze week het definitieve inflatiecijfer voor november gepubliceerd. De inflatie daalde van 2,9% in oktober naar 2,4% in november, terwijl de kerninflatie daalde van 4,2% naar 3,6%. De Europese Centrale Bank (ECB) zal naar verwachting in 2024 een vergelijkbare koerswijziging, bekend als een “pivot”, doorvoeren. Hoewel de exacte timing van de eerste renteverlaging niet bekend is, wordt verwacht dat deze naar alle waarschijnlijkheid rond de zomer van het komende jaar zal plaatsvinden.

Zowel de FED als de ECB zullen in 2024 gezamenlijk acht rentebesluiten nemen. De ECB neemt het eerste besluit op 25 januari, gevolgd door de FED op 31 januari. Op dit moment lijkt de kans groot dat beide centrale banken de rentetarieven ongewijzigd zullen laten gedurende de eerste maand van 2024.

Invloed van rentetarieven op de goudprijs

Wat er gebeurt met de rentetarieven van gevolgen hebben voor de ontwikkeling in de goudprijs. Doorgaans zorgt een hoger rentetarief ervoor dat goud minder aantrekkelijk wordt en dat beleggers weer meer geld aanhouden op een spaarrekening. Daar waar afgelopen jaren veel banken geen rente vergoedden, of tarieven van 0,5% hanteerden, zijn in Nederland inmiddels de meeste spaarrentes verhoogt naar 1% a 2%.

De relatie tussen rentetarieven en de goudprijs is complex en kan worden beïnvloed door verschillende factoren. Over het algemeen zijn er enkele belangrijke punten om te overwegen:

  1. Opportunity Cost (Opofferingskosten): Goud genereert geen rente of dividend. Wanneer de rentetarieven stijgen, kan de kans op alternatieve investeringen met rente, zoals obligaties of spaarrekeningen, aantrekkelijker worden voor beleggers. Hierdoor kan de vraag naar goud afnemen, omdat het in vergelijking met rente genererende activa een lagere opbrengst biedt.
  2. Inflatieverwachtingen: Goud wordt vaak beschouwd als een hedge tegen inflatie. Als de rentetarieven stijgen vanwege een toenemende inflatiedruk, kan de vraag naar goud stijgen, omdat beleggers op zoek zijn naar activa die hun koopkracht behouden.
  3. Vertrouwen in Valuta: Goud wordt gezien als een veilige haven in tijden van economische onzekerheid. Als de rentetarieven stijgen vanwege zorgen over de economie of het vertrouwen in valuta afneemt, kan de vraag naar goud toenemen omdat beleggers dan hun toevlucht zoeken tot stabiele activa zoals goud en zilver. Deze edele metalen hebben al ruim 6.000 jaar een rol vervuld als ‘echt geld’.
  4. Beleid van centrale banken: Het beleid van centrale banken, met name rentewijzigingen en monetaire beslissingen, kan aanzienlijke invloed hebben op de goudprijs. Met name een laag rentetarief kan ervoor zorgen dat de vraag naar goud stijgt.

Het is belangrijk op te merken dat de relatie tussen rentetarieven en de goudprijs niet altijd 1 op 1 te verklaren is. Andere factoren, zoals geopolitieke gebeurtenissen, vraag naar sieraden en industriële toepassingen, kunnen ook een aanzienlijke invloed hebben op de goudprijs. In 2024 staan er maar liefst acht rentebesluiten aan te komen terwijl de goudprijs tegen een all-time-high aanzit. Deze rentebesluiten zouden dan wel eens van grote invloed kunnen zijn op de verdere ontwikkelingen in de goudprijs.

Relatie tussen rente en goud in het verleden

In sommige gevallen – ook in het recente verleden- zijn de goudprijzen gestegen, zelfs terwijl de rentetarieven óók stegen. Nadat de Federal Reserve de tarieven in maart 2022 verhoogde, steeg de goudprijs naar het hoogste niveau. Dit gebeurde binnen een week naar de verhoging van de rentetarieven. Dit was wellicht een voorbeeld van waar sentiment een sterkere invloed heeft op de vraag dan technische factoren zoals rentetarieven. De verwachting van hardnekkige inflatie in combinatie met snel stijgende rentetarieven voedde de vrees voor een aanzienlijke wereldwijde recessie. Ook speelde geopolitieke onrust een grote rol door de oorlog in Oekraine. Goud was aantrekkelijk als veilige haven, waar het aanvankelijk van profiteerde, hierdoor steeg de goudprijs in die periode ongeacht de rentebesluiten.

In de tweede helft van 2023 verminderde de vraag naar goud met de rentetarieven op het hoogtepunt en waren investeerders tevreden met het ontvangen van hoge rente op spaargeld of koos men meer voor beleggingen met vaste rentevergoedingen, zoals obligaties.

Stijgende tarieven slepen de goudprijzen niet automatisch omlaag, daarvoor dienen ook andere zaken gewogen te worden. Beleggersvooruitzichten gebaseerd op bredere omstandigheden kunnen renteoverwegingen dan ook tenietdoen. De les die uit deze voorbeelden uit het recente verleden volgt is dat realtime correlaties niet zo eenvoudig zijn. Deskundige analisten zeggen dat context essentieel is. Hetzelfde geldt voor de afweging of goud kopen tegen een all-time high verstandig is, of dat men beter wacht op een lagere goudprijs: alles is relatief.

Geschreven door:
Kenniscentrum

Kenniscentrum

The Silver Mountain is opgericht in 2008, met als doel om het aankopen van fysiek zilver en goud op een toegankelijke, veilige en transparante manier mogelijk te maken. U kunt bij ons terecht voor de aankoop van zilveren en gouden baren en munten via onze website waar de prijzen iedere minuut automatisch worden aangepast. Wij hanteren altijd een scherpe, marktconforme prijs.

Ons assortiment bestaat uit courante beleggingsmunten en baren zilver en goud van de hoogste kwaliteit. Alle baren die wij verhandelen zijn afkomstig van erkende edelmetaalbedrijven die op de Good Delivery list van de London Bullion Market Association staan. Dit houdt in dat deze baren wereldwijd verhandelbaar zijn zonder verdere analyse. De munten die wij verhandelen zijn doorgaans ook geslagen in het hoogste gehalte zilver of goud.

Daarnaast hanteren wij via onze partner Inkoop Edelmetaal de hoogste biedprijs van Nederland als u uw zilver en goud weer wilt verkopen. Als kers op de taart heeft u ook nog de mogelijkheid tot opslag via onze partner Edelmetaal Beheer Nederland. 

Volg ons

The Silver Mountain is actief op de volgende sociale media kanalen.

Neem contact met ons op

U kunt onze klantenservice bereiken op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur.

035 - 203 13 80
info@thesilvermountain.nl

Nieuwsbrief

Wees de eerste die kennismaakt met de nieuwste producten en het laatste nieuws omtrent edelmetaal.