Goudprijs: € 69.205,63 Zilverprijs: € 901,80

Voor de eerste keer goud kopen: 5 cruciale tips van insiders

Voor de eerste keer goud kopen: 5 cruciale tips van insiders
23-08-2022 Goud

23 augustus 2022     Leestijd: 6 minuten
Voor het laatst bijgewerkt op 11 januari 2024 door Daan Wesdorp

Rolf van Zanten 
Eigenaar en directeur van The Silver Mountain


Goud kopen

Goud heeft een magische aantrekkingskracht. Al meer dan 5.000 jaar zijn we gefascineerd en aangetrokken tot dit glanzende stukje edelmetaal. Zo bezitten we goud in de vorm van sieraden of gebruikten we gouden munten als betaalmiddel. Goud staat dan ook door de jaren heen bekend als symbool voor rijkdom en macht.

Het kopen van goud wordt tegenwoordig vooral gedaan als een belegging of als alternatief voor het sparen van geld. Waar men op de spaarrekening vandaag de dag vrijwel geen rente krijgt – of binnenkort zelfs geconfronteerd wordt met een negatieve rente – is goud een interessant alternatief. Een belegging in goud zorgt voor spreiding wat erg belangrijk is in volatiele en onzekere tijden. Ook heeft goud aangetoond altijd koopkracht te behouden en waardevast te zijn, daar waar wereldwijde valuta en aandelenmarkten enorm in waarde kunnen schommelen.

De goudprijs is de afgelopen 10 jaar met ruim 85% gestegen en het beleggen in goud wordt steeds normaler. Mede dankzij de opkomst van het internet is het voor kleine beleggers en spaarders nu ook heel eenvoudig om online goud te kopen en thuis te laten bezorgen, of om het goud op te laten slaan in een beveiligde kluisruimte.

Veel mensen hebben nog niet eerder goud gekocht en hebben een bepaald beeld hierbij waarbij allerlei bezwaren spelen. Hoe veilig is het om goud te kopen en hoe weet je dat je wel echt puur goud ontvangt en geen valse goudbaar? Overweegt u ook voor de eerste keer om goud aan te kopen, dan zijn deze 5 tips voor u interessant!

Tip 1: Zorg ervoor dat je fysiek de beschikking krijgt over het goud

De belangrijkste tip bij het kopen van goud is om ervoor te zorgen dat je ook daadwerkelijk fysiek het goud overhandigt krijgt. Er zijn allerlei manieren om in goud te investeren waarbij het alleen op papier bestaat en waarbij je nooit echt een goudklomp of gouden munten in je hand krijgt. Dit soort investeringen brengen risico’s met zich mee. Een goed voorbeeld hiervan is het kopen van goud dat rechtstreeks vanaf mijnen in Afrika wordt geleverd met een forse korting op de goudprijs. Dit soort aanbiedingen klinken vaak te goed om waar te zijn en dat is dan ook zo. Bij een recent strafrechtelijk onderzoek bleek dat er sinds 2015 voor 50 miljoen euro door beleggers is geïnvesteerd in dit soort producten, waarbij slechts een klein deel van dit geld daadwerkelijk is gebruikt voor het investeren van deze mijnen in Afrika.

Lees ook: fraude bij kopen van goud met korting

Naar schatting wordt ongeveer 100x meer goud op papier verhandeld dan wat er fysiek wereldwijd beschikbaar is. Het kopen van goud in digitale vorm, dus via futures en ETF’s is laagdrempelig en eenvoudig maar geeft vaak geen recht op fysiek goud. Dergelijke beleggingen zijn meer geschikt om te speculeren op een stijgende goudprijs en zijn niet geschikt om uw vermogen te beschermen.

Koop ook nooit goud via marktplaats maar altijd via een betrouwbare leverancier die fysiek uitlevert. De betrouwbaarheid is te controleren aan de hand van de reputatie van de leverancier. Een AFM-vergunning geeft vaak aan dat u te maken hebt met een betrouwbare handelaar. Ook hebben de grote handelaren vaak veel reviews van klanten online met een hoge score en veel recente reviews. Het direct uit voorraad kunnen leveren duidt er ook op dat u te doen heeft met een betrouwbare leverancier, waar een hoge levertijd juist ongebruikelijk is.

Bij een eerste aankoop kunt u er ook voor kiezen om uw bestelling op te halen bij de handelaar en daar ter plekke af te rekenen (contant of per pin) en op die manier krijgt u gelijk boter bij de vis.

Tip 2: Kies bekende munten of baren

Als u dan de stap heeft gemaakt om te beleggen in goud, dan zult u zien dat er heel veel verschillende munten en baren beschikbaar zijn in diverse gewichten en gehaltes. Wat is nou een handige keus? Het goud dat kan worden verkocht als ‘beleggingsgoud’ is altijd vrijgesteld van btw. Dit maakt het aanzienlijk goedkoper dan wanneer u speciale munten te verzameling koopt of goud in een laag gehalte. Vervolgens is afhankelijk van uw budget de keus te maken tussen munten en baren. Beleggers met een groot budget kiezen vaak voor grote goudbaren, omdat de kosten hierbij laag zijn. Dit gaat dan om goudbaren van 1 kilogram puur goud met een huidige waarde van ongeveer EUR 37.000 per stuk. Nadeel hiervan is dat bij een toekomstige verkoop ook gelijk per kilo goud verkocht moet worden, want je kunt niet een stukje van de goudbaar afzagen.

Een meer praktisch alternatief zijn de gouden munten die speciaal als beleggingsmunt worden geslagen en niet als betaalmiddel in omloop zijn. De meest bekende munt hierin is de gouden Krugerrand en ook de gouden Maple Leaf is zeer goed bekend. Deze munten zijn te koop tegen een zeer lage premie én zijn zeer liquide en dus eenvoudig om weer terug te verkopen.

Welke keus u ook maakt, zorg ervoor dat u van tevoren weet tegen welke prijs u kunt kopen en verkopen. Zo weet u ook op voorhand wat het verschil is tussen de aan- en verkoopprijs en loopt u achteraf niet tegen ongewenste verrassingen aan. Bij The Silver Mountain kunt u eenvoudig online bekijken wat de aankoop- en verkoopprijzen zijn via de kieswijzer

Tip 3: Kijk niet te veel om naar de goudkoers

De goudprijs is elke dag in beweging en kan soms fors schommelen. Het kan erg verleidelijk zijn om goud weer te verkopen op het moment dat de goudprijs een stuk hoger staat en om dan winst te nemen. Echter is het kopen van goud een rationele overweging en gericht op het beschermen van koopkracht en om geld en vermogen te sparen. De tip is dan ook om niet te veel om te kijken naar de goudprijs en op voorhand een lange termijnvisie aan te houden en het goud in uw portefeuille te houden voor een lange periode. Zeker als u fysiek goud heeft gekocht zijn daar ook bepaalde kosten bij gemoeid en dat past niet bij een korte termijn karakter waarbij bij een stijgende koers wordt verkocht en na een daling wordt gekocht.

De goudprijs kan soms ook heel volatiel zijn en laat zich niet altijd eenvoudig voorspellen. Zo steeg de goudkoers met zo’n 8% op het moment dat bekend werd dat Donald Trump de verkiezingen had gewonnen in 2016. Enkele maanden later was de koers weer gedaald naar het niveau voor de verkiezingen.

Wilt u toch uw aankoop ‘timen’ overweeg dan om gefaseerd goud te kopen. Door iedere 2 a 3 maanden een deel van uw budget om te zetten in goud kunt u zo de aankoopprijs middelen over een langere periode.

Het kopen van goud zou moeten worden gezien als rationele keus voor de lange termijn. Het algemene advies hierin is om maximaal 5 à 10% van uw portefeuille te gebruiken voor het kopen van goud. Een dergelijk aandeel is groot genoeg om fluctuaties elders op te vangen.

Tip 4: Zorg voor een veilige opbergplek

Als u goud heeft gekocht, dan is de volgende uitdaging het vinden van een geschikte plek om het goud te bewaren. Veel particulieren kiezen ervoor om hun goud thuis op te slaan. Ook in Duitsland is dit heel gebruikelijk en kiest zo’n 75% van de kopers van fysiek goud om ervoor dit zelf ergens in of rondom het huis op te slaan. Dat kan natuurlijk prima zolang het niet om een te hoge waarde gaat. Gaat het wel om serieuzere bedragen dan kunt u de opslag ervan overwegen bij een gespecialiseerde partij.

Het kopen van goud dient mede als doel om uw vermogen buiten het financiële stelsel om te beheren. Het is daarom af te raden om uw goud op te laten slaan bij een bank. Immers, u heeft daar het geld juist van de rekening gehaald omdat u niet afhankelijk wilt zijn van banken, de euro, etc. In het verleden zijn er vaak genoeg bail outs en bail ins geweest en dan is het niet wenselijk als uw goud bij de bank is opgeslagen.

Het beveiligd en verzekerd laten opslaan van uw goud is vaak al mogelijk voor een vergoeding ter grootte van ongeveer 0,65% van de waarde. Deze jaarlijkse vergoeding betaalt u dan voor de verzekeringspremie en voor persoonlijke opslag van uw goud in een eigen kluisruimte. The Silver Mountain beschikt over een exclusief samenwerkingsverband met Edelmetaal Beheer Nederland alwaar u uw goud en zilver kunt laten opslaan.

Ook bij opslagpartijen, net als bij handelaren, adviseren we altijd zaken te doen met een partij waar u eenvoudig uw goud kunt laten uitleveren en daadwerkelijk fysiek en persoonlijk uw goud opslaat. Dus niet goud in de vorm van een grote goudbaar van 12,5 kilogram met meerdere eigenaren die ieder op papier een paar gram daarvan bezitten want op die manier kunt u nooit eenvoudig beschikken over het fysieke goud zelf.

Tip 5: Hou het geheim dat u goud bezit

Tot slot: hoe minder mensen weten dat u goud bezit, hoe veiliger dit is. Het lijkt een open deur maar het kan erg verleidelijk zijn om aan te geven dat u al jaren goud bezit op het moment dat de goudprijs fors stijgt en iedereen in uw omgeving bezig lijkt te zijn met het kopen van goud. Met de Bitcoin hype begin 2018 was het net zo en zei op den duur ook iedereen dat ze in Bitcoin en andere cryptocurrencies investeerder. Mensen die er echt rijk van zijn geworden hielden dat wijselijk voor zich en van de beleggers die op de top kochten en met fors verlies moesten verkopen hoort u natuurlijk al helemaal niet.

Rolf van Zanten
Eigenaar en directeur van The Silver Mountain


Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 23 augustus 2022. De laatste update van dit artikel vond plaats op 11 januari 2024. De inhoud van deze pagina is geschreven door Rolf van Zanten en goedgekeurd door Daan Wesdorp.


Rolf startte The Silver Mountain in 2008 om het aankopen van fysiek edelmetaal op een veilige, discrete en betrouwbare manier toegankelijk te maken voor particuliere klanten in Nederland, België en de rest van Europa. Rolf van Zanten was met The Silver Mountain de eerste Nederlandse aanbieder van de zilveren Maple Leaf en gaf hiermee een alternatief op de zilver baren die belast worden met btw.

Inmiddels is The Silver Mountain uitgegroeid tot een toonaangevende aanbieder van fysieke edelmetaal met een full-service dienstverlening voor de aankoop, verkoop en opslag van uw edelmetalen. Dat is ook te zien aan onze reviews.


Geschreven door:
Rolf van Zanten

Rolf van Zanten

Directeur

Rolf van Zanten is de directeur en oprichter van The Silver Mountain. Hij startte het bedrijf in 2008 om het aankopen van fysiek edelmetaal op een veilige, discrete en betrouwbare manier toegankelijk te maken voor particuliere klanten in Nederland, België en de rest van Europa.

In eerste instantie was hij met The Silver Mountain voornamelijk gericht op het aanbieden van fysiek zilver, waarmee hij in Nederland als eerste partij grootschalig munten zoals de Maple Leaf aanbood en daarmee een alternatief beschikbaar stelde voor zilver baren die met btw zijn belast. In 2009 werd ook Inkoop Edelmetaal opgericht zodat het mogelijk werd om edelmetaal ook weer eenvoudig en veilig online te verkopen. Inmiddels is The Silver Mountain uitgegroeid tot een toonaangevende aanbieder van fysiek edelmetaal met een full-service dienstverlening voor aankoop, verkoop en opslag.

Volg ons

The Silver Mountain is actief op de volgende sociale media kanalen.

Neem contact met ons op

U kunt onze klantenservice bereiken op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur.

035 - 203 13 80
info@thesilvermountain.nl

Nieuwsbrief

Wees de eerste die kennismaakt met de nieuwste producten en het laatste nieuws omtrent edelmetaal.