Afgelopen dinsdag heeft de FIOD drie aanhoudingen gedaan in een onderzoek naar beleggingsfraude, witwassen en oplichting. Het gaat hierbij om een onderzoek naar een aantal betrokkenen die sinds 2015 via Forward Gold Sales de mogelijkheid bieden om goud te kopen bij goudmijnen uit Afrika tegen een forse korting.
Het onderzoek van de FIOD is gestart nadat er door de Autoriteit Financiele Markten aangifte is gedaan. Dit onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket. Bij het onderzoek van de FIOD werden woningen en bedrijfspanden en een caravan in Huizen onderzocht. Hierbij is beslag gelegd op de administratie, een twaalftal auto’s, panden, bankrekeningen, goud, zilver, horloges en sieraden. Ook zijn er tijdens de opsporingen wapens gevonden.
In de periode van 2015 is er door de verdachten maar liefst 50 miljoen euro ontvangen van beleggers die goud met korting kochten. Het gaat hierbij om zogenaamde Forward Gold Sales waarbij na een lange wachttijd goud zou worden uitgeleverd tegen een prijs die 10% lager ligt dan de daadwerkelijke goudprijs.
Slechts een klein deel van de ingelegde gelden zouden daadwerkelijk zijn geïnvesteerd in een goudmijn in Afrika terwijl de rest van deze 50 miljoen euro vermoedelijk anders is verbruikt en besteed. Volgens woordvoerster Wietske Visser van de FIOD gaat het hier vermoedelijk om beleggingsfraude. “Het vermoeden is dat het geld van nieuwe beleggers wordt gebruikt om eerdere beleggers te betalen (Ponzi-fraude)”.
Beleggers die op deze manier goud kopen krijgen voorgeschoteld dat het ingelegde bedrag wordt gebruikt om de toekomstige goudproductie van een goudmijn uit Afrika te kopen. Het duurt vaak wel tien maanden of langer alvorens de beleggers daadwerkelijk de beschikking krijgen over fysiek goud, waarbij een korting wordt gegeven op de dan geldende goudprijs. Op dat moment is het ook heel interessant om het goud weer tegen de dan geldende goudprijs te verkopen en op die manier een direct rendement te maken.
In werkelijkheid wordt het geld voor hele andere doelen gebruikt. Aangezien de meeste beleggers niet kiezen voor fysieke uitlevering kunnen nieuwe inleggen gebruikt worden om eerdere transacties te financieren. Dit is een typisch voorbeeld van een ponzi-fraude en een aanbod waarbij goud gekocht kan worden met 10% korting ten opzichte van de wereldwijd geldende goudprijs is ook te goed om waar te zijn.
Wilt u fysiek goud kopen, kies dan altijd voor 100% zekerheid en laat u niet verleiden door aanbiedingen met onrealistisch lage prijzen. In de goudmarkt is het de norm dat u direct goud fysiek ter beschikking krijgt en niet dat u daar maanden lang op hoeft te wachten.
Gedupeerden van deze mogelijke beleggingsfraude kunnen zich melden bij de FIOD via: fiod.fraudemelden@belastingdienst.nl