Goudprijs: € 69.205,63 Zilverprijs: € 901,80

Over goud, zilver, inflatie en hyperinflatie

Over goud, zilver, inflatie en hyperinflatie
15-09-2010 Valuta

Een lezer stelde mij de vraag of goud en zilver, als ze eenmaal de top bereiken, ook op de top zullen blijven staan en hoe zich dat verhoudt met de begrippen inflatie en hyperinflatie. Voorafgegaan dat ik ook niet in de toekomst kan kijken, heb ik wel een aantal overdenkingen die wellicht van nut kunnen zijn.

Inflatie en hyperinflatie

Onder normale omstandigheden is een beetje inflatie zo erg niet. Zowel de hoeveelheid geld kan toenemen omdat ondernemers dit nodig hebben om te investeren of de omloopsnelheid van geld gaat omhoog omdat de consumenten optimistisch zijn over hun financiële toekomst en aan het shoppen raken. Niemand die zich in dat geval afvraagt of we euro of dollar eigenlijk nog wel kunnen vertrouwen, en wie of wat garant staat voor de vermeende waarde van het geld.

Een heel ander verhaal wordt het in tijden van hyperinflatie. Ook hier zijn de hoeveelheid geld en de omloopsnelheid van geld weer bepalende factoren. In tijden van hyperinflatie zal een van beiden of beiden fors omhoog gaan. Wat hier echter een cruciale rol in speelt, is het verlies aan vertrouwen in de autoriteit die de waarde van de munt dekt. Ergo, als men de Amerikaanse of Europese overheid niet meer vertrouwt om wat voor reden dan ook, vertrouwt men ook de dekking van de munt niet meer en zal men in hoog tempo de munten gaan inruilen voor allerlei zaken die men nodig heeft.

Als we nu een blik werpen op het Westers financieel systeem is zichtbaar dat enorme hoeveelheden geld in het systeem worden gepompt om het banksysteem overeind te houden. De bevolking krijgt minder vertrouwen in de financiële toekomst en slaat aan het sparen, een appeltje voor de dorst. Zoals u weet heeft al het ingepompte geld slechts een tijdelijk stabiliserend effect gehad op de economie en zijn nog veel grotere hoeveelheden geld nodig om weer een jaartje op ongeveer hetzelfde niveau te blijven. Dit systeem loopt echter stuk, omdat over al dat geld wat wordt bijgedrukt rente moet worden betaald wat vervolgens vraagt om nog weer grotere geldinjecties. Kortom, dit systeem is niet vol te houden. Pas als het grote publiek in de gaten krijgt dat de dollars en euro’s slechts vage beloften zijn, zal men als een speer dit gaan uitgeven en is de hyperinflatie geboren. Gewoonlijk loopt zo’n periode van hyperinflatie niet langer dan een of twee jaar, omdat aan het eind de biljetten van 100 miljard in de stoof worden gedumpt ter verwarming, en uit de puinhopen een zwarte markt economie is geboren en/of de overheid met een alternatief komt.

Alternatieve munteenheid

Een alternatief heeft echter pas enig nut als de bevolking overtuigd kan worden van de tijdloze waarde van het nieuwe geld. En daar komt het goud om de hoek kijken, met in het verlengde zilver.

Tijdens een groot deel van de geschiedenis van de mensheid is goud en zilver het ultieme waardevaste ruilmiddel gebleken. Een nieuwe munt zal dus pas worden geaccepteerd als het gedekt wordt door een bepaalde hoeveelheid goud of zilver.

Uit de puinhopen van een hyperinflatie zal een nieuwe muntsoort die ook niet gedekt wordt door goud en zilver door niemand vertrouwd worden en in snel tempo ook in kachel eindigen.

En dan terug naar het hier-en-nu. In Amerika is het bijdrukken van geld wat de klok slaat. Hoewel van deze enorme hoeveelheid slechts een klein deel de economie bereikt (en het grootste deel bij de banken geparkeerd wordt) heeft dit een inflationair effect. De werkelijk inflatie ligt nu al op zo’n 7 %. Het valt te verwachten dat in Amerika daadwerkelijk een hyperinflatie zal optreden omdat de bevolking elk vertrouwen in de overheid en FED zal verliezen en men zich van zijn munten en wellicht ook van zijn overheid) zal gaan ontdoen. Daarnaast heeft Amerika nog maar een heel kleine industriële basis over, zodat men als het licht uitgaat met lege handen zal blijven staan.

De uitkomst is Europa is mijn inziens minder zeker. In Europa wordt zowel bezuinigd als wordt er fors veel geld gepompt in het banksysteem. In feite is het systeem in Europa mijn inziens even ziek als in Amerika. Het grote en meest onderscheidende verschil zal mijn inziens zijn de hoeveelheid goud die de Noord -Europese landen nog in de kluis hebben liggen. Dit geeft de autoriteiten het vermogen om op een bepaald moment met een nieuwe munt te komen die op goud en zilver gebaseerd zal zijn, wat de bevolking vertrouwen zal geven in de munt. Daarnaast heeft Duitsland als grootste economie nog een flinke productiecapaciteit wat het land de nodige veerkracht geeft.

Omdat het huidig geldsysteem ten onder zal gaan zal ook een oplossing als de SDR, de Special Drawing Rights, bestaande uit een mandje van de bestaande valuta als opvolger van dollar, het nooit halen omdat je het ene vuilnis verruilt door het andere vuilnis.

Uit mijn betoog volgt logischerwijs op welk niveau goud en zilver zullen verblijven tot alles gezegd en gedaan is. Ik verwacht dat zolang de crisis nog niet is uitgewoed, goud en zilver op een zeer hoog niveau zullen blijven staan. Pas als na zo’n pakweg 20 jaar de rust en het vertrouwen weer langzamerhand zijn teruggekeerd bij de volgende generatie, zal op een bepaald moment heel voorzichtig, beetje bij beetje, de dekking van de munten door goud en zilver weer worden losgelaten.

Dat zal wat mij betreft het teken zijn om afscheid te nemen van de glimmertjes.

Dit betreft de grote lijn. In de tussentijd kan er echter van alles gebeuren. Zo kan bijvoorbeeld, niet geheel onverwacht, een aantal Europese landen met een door goud en zilver gedekte munt komen en zal Europa weliswaar fors verarmen, maar blijft ons de hyperinflatie en bijbehorende chaos bespaard en kan er weer gebouwd gaan worden aan het herstel.

Zilver neemt wat betreft bovenstaande een wat bijzondere positie in, omdat dit metaal zowel een waardevast vehikel is maar ook verbruikt wordt in allerlei toepassingen. De vraag naar zilver zal behalve als waardevaste belegging dus ook bepaald worden door de industriële vraag, die op zich aan fluctuatie onderhevig kan zijn. Wanneer de maatschappij niet helemaal afzakt naar het knotsen niveau, mag je verwachten dat vanwege allerlei technologische en biomedische toepassingen de vraag naar zilver op een hoog niveau blijft wat een extra prijsopdrijvend effect heeft.

Conclusie

Kortom, we staan nog maar aan het begin van een lange weg. Goud en zilver gaan fors omhoog, zilver gaat procentueel nog verder omhoog dan goud, de weg omhoog gaat gepaard met pieken en dalen en pas na heel veel jaren zal de waarde van de edelmetalen weer kunnen dalen.

Disclaimer: The Silver Mountain geeft geen beleggingsadvies en dit artikel moet dan ook niet als zodanig worden beschouwd. Resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst.

Geschreven door:
Kenniscentrum

Kenniscentrum

The Silver Mountain is opgericht in 2008, met als doel om het aankopen van fysiek zilver en goud op een toegankelijke, veilige en transparante manier mogelijk te maken. U kunt bij ons terecht voor de aankoop van zilveren en gouden baren en munten via onze website waar de prijzen iedere minuut automatisch worden aangepast. Wij hanteren altijd een scherpe, marktconforme prijs.

Ons assortiment bestaat uit courante beleggingsmunten en baren zilver en goud van de hoogste kwaliteit. Alle baren die wij verhandelen zijn afkomstig van erkende edelmetaalbedrijven die op de Good Delivery list van de London Bullion Market Association staan. Dit houdt in dat deze baren wereldwijd verhandelbaar zijn zonder verdere analyse. De munten die wij verhandelen zijn doorgaans ook geslagen in het hoogste gehalte zilver of goud.

Daarnaast hanteren wij via onze partner Inkoop Edelmetaal de hoogste biedprijs van Nederland als u uw zilver en goud weer wilt verkopen. Als kers op de taart heeft u ook nog de mogelijkheid tot opslag via onze partner Edelmetaal Beheer Nederland. 

Volg ons

The Silver Mountain is actief op de volgende sociale media kanalen.

Neem contact met ons op

U kunt onze klantenservice bereiken op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur.

035 - 203 13 80
info@thesilvermountain.nl

Nieuwsbrief

Wees de eerste die kennismaakt met de nieuwste producten en het laatste nieuws omtrent edelmetaal.