Goudprijs: Zilverprijs:

Zilver. Het metaal dat beter presteert dan goud

Zilver. Het metaal dat beter presteert dan goud
09-10-2020 Goud Koers Rendement Zilver

De Covid-19 crisis heeft veel roet in het eten gegooid en heeft op veel mensen negatief economisch effect gehad. Investeerders zochten een manier om dit te ontduiken. Meerdere manieren zijn geprobeerd maar één werd over het hoofd gezien. Zilver.

Jarenlang heeft zilver in de schaduw van goud gestaan maar sinds kort begint het daaruit te treden. De zilverprijs schoot omhoog en door de huidige economische onzekerheden en geopolitieke spanningen zou de zilverprijs wellicht nog veel hoger kunnen worden.

Eerder dit jaar had men geen voorkeur naar het beleggen in zilver. Zilver heeft altijd maar een kleine groep liefhebbers gehad, die het als de enige echte valuta beschouwen, maar voor het grote publiek werd het als irrelevant gezien. Dit komt omdat er niet veel gebeurde in de zilvermarkt. In januari 2015 werd de waarde van zilver vastgesteld op $16,50 per ounce en in januari 2020 stond de zilverprijs op $17 per ounce. Zoals hier te zien is, is er sprake van een klein verschil van  maar 50 cent en veel beweging was er verder niet in de zilverprijs.

Ook gemeten in euro zat er weinig beweging in de zilverprijs. Uit de grafiek hierboven blijkt dat sinds 2015 de zilverprijs vrij stabiel schommelde rondom de EUR 500 per kilogram met enkele uitschieters.

Maar vanaf maart 2020 begon de stijging. $17 werd $28.

Volgens Deutsche Bank was de 34% stijging van de zilverprijs in juli, vergeleken met de 10% voor goud, de sterkste maand voor het metaal sinds december 1979. Het is lang geleden dat de markt zoiets heeft gezien, maar liefst 4 decennia. Hoe heeft dit kunnen gebeuren? Er zijn twee redenen waarom dit het begin zou kunnen zijn van een bullmarkt in zilver.

Zilver is een veilige haven

Ten eerste is het namelijk zo dat zilver, net zoals goud, een traditionele veilige haven is. Hoewel zilver niet altijd zo populair is als goud heeft het toch zeker een plek en staat het bekend als een waardevaste belegging. Niet voor niets werd zilver vroeger gebruikt als echt geld.

Covid-19 heeft een hevige impact op de economie gehad en heeft dat nog steeds. Hierdoor werden alternatieven voor fiatgeld steeds aantrekkelijker en edelmetaal is hier één van. Als gevolg hiervan begon de goudprijs sterk te stijgen maar zilver ook.

Zilver wordt steeds meer in de industrie gebruikt

Ten tweede is het ook zo dat zilver ook als industrieel metaal gebruikt wordt in tegenstelling tot goud, dat bijna alleen maar voor sieraden of voor beleggingsbaren en munten wordt gebruikt.

Zonnepanelen en elektrische voertuigen bevatten zilver en de vraag vanuit deze industrieën zorgt voor twee grote drijfveren. Beide markten groeiden al sterk aangezien er tegenwoordig veel focus ligt op klimaatverandering maar de Covid-19 crisis heeft deze groei zelfs versneld. Ook in de toekomst wordt verwacht dat zilver hier veel voor gebruikt zal worden aangezien er omgeschakeld wordt naar zonne-energie en het gebruik van elektrische auto’s. Daarbij is er geen goedkopere metaalsoort dan zilver én wordt er weinig zilver per product gebruikt (dus weinig invloed op de kostprijs) waardoor deze industrieën altijd gebruik zullen blijven maken van zilver – ongeacht de hoogte van de zilverprijs.

Gezien de huidige economische omstandigheden neemt de vraag naar zilver alleen maar toe, onder andere door de hierboven besproken groei op het gebied van beleggen en de vraag vanuit de industrie. En waar de vraag stijgt en het aanbod stagneert, daar stijgt de prijs. Gedurende de laatste maande is de waarde van zilver weer teruggegaan naar $23 per ounce en de prijs beweegt binnen een bescheiden dagelijkse range. De grote volatiliteit van de afgelopen maanden heeft dus even plaatsgemaakt. Er is echter geen reden waarom de zilverprijs niet weer zou kunnen stijgen. Zilver kan dan meer op gaan leveren dan verwacht.

Disclaimer: The Silver Mountain geeft geen beleggingsadvies en dit artikel moet dan ook niet als zodanig worden beschouwd. Resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst.

Geschreven door:
Kenniscentrum

Kenniscentrum

The Silver Mountain is opgericht in 2008, met als doel om het aankopen van fysiek zilver en goud op een toegankelijke, veilige en transparante manier mogelijk te maken. U kunt bij ons terecht voor de aankoop van zilveren en gouden baren en munten via onze website waar de prijzen iedere minuut automatisch worden aangepast. Wij hanteren altijd een scherpe, marktconforme prijs.

Ons assortiment bestaat uit courante beleggingsmunten en baren zilver en goud van de hoogste kwaliteit. Alle baren die wij verhandelen zijn afkomstig van erkende edelmetaalbedrijven die op de Good Delivery list van de London Bullion Market Association staan. Dit houdt in dat deze baren wereldwijd verhandelbaar zijn zonder verdere analyse. De munten die wij verhandelen zijn doorgaans ook geslagen in het hoogste gehalte zilver of goud.

Daarnaast hanteren wij via onze partner Inkoop Edelmetaal de hoogste biedprijs van Nederland als u uw zilver en goud weer wilt verkopen. Als kers op de taart heeft u ook nog de mogelijkheid tot opslag via onze partner Edelmetaal Beheer Nederland. 

Volg ons

The Silver Mountain is actief op de volgende sociale media kanalen.

Neem contact met ons op

U kunt onze klantenservice bereiken op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur.

035 - 203 13 80
info@thesilvermountain.nl

Nieuwsbrief

Wees de eerste die kennismaakt met de nieuwste producten en het laatste nieuws omtrent edelmetaal.