Eerder deze week schreven wij al over de zilverprijs en hoe die door de geschiedenis heen heeft samen gehangen met de goudprijs. In dit artikel gaan we daar dieper op in en leggen we uit wat de goud/zilver ratio is en welke rol die speelt voor beleggers.
De goud/zilver ratio is een handige ratio voor beleggers omdat het aangeeft hoeveel zilver ounces je nodigt hebt om 1 goud ounce te kopen. De Romeinen legden de ratio vroeger vast op 12:1. In de eeuwen daarna werd die ratio af en toe herzien door overheden maar bleef het wel een vaste ratio die eerst lag op 16:1 en later 20:1. In de tijd dat deze ratio vast lag en er sprake was van een bimetalen standaard kon er zowel met gouden als met zilveren munten betaald worden. Aan het eind van de 19e eeuw stapten overheden over van deze bimetalen standaard naar de goudstandaard. Hierdoor verloor zilver haar monetaire functie en daalde de zilverprijs ten opzichte van de goudprijs. In de laatste decennia en afgelopen jaren is deze ratio altijd verder opgelopen. Alleen in de jaren 1968, 1980 en 2011 deed zilver het beter dan goud en daalde de ratio.
De fluctuerende zilverprijs en daarbij behorende ratio is gedeeltelijk te verklaren door beleggers die speculeren op de zilver/goud ratio. Dit doen zij als volgt. Stel de ratio is 100:1, dan kan een belegger die een ounce goud heeft ervoor kiezen deze in te ruilen voor 100 ounces zilver. Wanneer de ratio naar bijvoorbeeld 50:1 zou gaan, kan de belegger zijn 100 ounces zilver inruilen voor 2 ounces goud! Het correct voorspellen van de ratio is echter lastig en het kan ook zomaar zijn dat de de ratio toeneemt en een belegger in een bovengenoemd geval waarde verliest.
In 2019 was de gemiddelde waarde van de zilver/goud ratio 86:1. Peter Schiff, een succesvolle Amerikaanse beurshandelaar, legt uit dat die ratio historisch gezien veel te hoog is. Zo lag de ratio in de 20ste eeuw rond de 40:1. En alhoewel zilver als betaal middel niet meer gebruikt wordt, is het nog wel een belangrijke grondstof voor veel industrieën en fluctueert de prijs naar aanleiding van de vraag.
Voor beleggers die hun edelmetalen aankoop baseren op de zilver/goud ratio, lijkt dit dus een mooi moment om extra zilver bij te kopen. Zij zouden immers verwachten dat de ratio zich hersteld naar een lager niveau.
Disclaimer: The Silver Mountain geeft geen beleggingsadvies en dit artikel moet dan ook niet als zodanig worden beschouwd. Resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst.