Goudprijs: Zilverprijs:

Het rendement op zilver en investeren in zilver

Het rendement op zilver en investeren in zilver
27-06-2023 Beleggen Zilver

Daan WesdorpGeschreven door Daan Wesdorp
Marketeer bij The Silver Mountain


Eerder deze week gaven wij een update omtrent goud en de vooruitzichten van de goudprijs. Het rapport van In Gold We Trust (IGWT) dat uitgebracht is in juni 2023 geeft ook een update over de zilverprijs, in dit artikel bespreken wij wat erin het rapport staat en wat de verwachting is voor de zilverprijs.

Rendement zilver in verschillende valuta

In de onderstaande afbeelding is het rendement van zilver per jaar te zien in verschillende valuta in de periode 2000 tot 2023. Wanneer we kijken naar het gemiddelde rendement, zien we dat de zilverprijs enorm kan fluctueren. Dit is vaak ook één van de redenen dat een belegger voor zilver kiest en niet voor goud: de zilvermarkt is namelijk een stuk volatieler. Hierdoor brengt het investeren in zilver meer risico met zich mee ten opzichte van goud, maar valt er op korte termijn ook een hoger rendement te behalen.

Silver performance in major currencies 2000 - 2023

Rendement zilver in verschillende valuta in de jaren 2000 – 2023

Zilver is speculatiever dan goud, maar wordt nog steeds gezien als een veilige haven tegen inflatie. Vooral in onzekere tijden neemt de vraag naar edelmetalen toe. Het is echter geen betrouwbare recessie-hedge: tijdens de kredietcrisis in 2008 had het een negatief rendement, dit komt waarschijnlijk omdat zilver tijdens de recessie veel meer wordt gezien als een cyclisch gevoelig industrieel metaal dan een monetair metaal. Wanneer we echter kijken in de maanden voor en na de recessie (fase 1 en fase 5 uit de onderstaande afbeelding) presteert zilver daarentegen bovengemiddeld. Ook in de jaren voor en na de recessie, neemt de zilverprijs grote sprongen omhoog. Gemiddeld was het rendement over deze periode in al deze verschillende valuta’s +12,7% per jaar.

Incrementum Recession Phase Model

Incrementum Recession Phase Model

Zilverprijs

Volgens het rapport van IGWT vormt de combinatie van een krimpende zilvervoorraad en een sterke industriële vraag een solide basis voor stijgende zilverprijzen. De energietransitie stimuleert innovatie in de zonne-energie-industrie, waardoor het gebruik van zilver als industriële toepassing toeneemt.

Prijstrends laten zien dat wanneer goud stijgt, zilver de neiging heeft om te volgen, dus goudprijzen zullen cruciaal zijn voor het lot van zilver in 2023. De analyse van IGWT toont aan dat zilver kan profiteren van deflatoire dynamieken die optreden aan het einde van een recessie.

Rendementen van investeringen tijdens een recessie

Gemiddelde prestaties – Incrementum Recession Phase Model

Wanneer we kijken naar de gemiddelde rendementen van verschillende beleggingen binnen het Incrementum Recession Phase Model uit het IGWT rapport, zien we goud gedurende een recessie goed presteren terwijl zilver aan het einde in de herstellende fase goed presteert.

Investeren in zilver

Investeerders die nog niet zoveel vermogen hebben kiezen vaak voor zilver. Zilver wordt door beleggers gezien als een aantrekkelijke investering, gezien de potentie op hoge rendementen. Daarnaast heeft zilver een relatief lage prijs en valt daarom makkelijk te kopen, zo is op het moment van schrijven de prijs van één puur gouden munt van 1 troy ounce (31,103 gram) +/- EUR 1.800 en die van één puur zilver 1 troy ounce (31,103 gram) munt +/- EUR 30.

Zilveren munten kopen is de meest gekozen manier om te beleggen in fysiek zilver. Het grote voordeel van deze munten is dat de munten worden verhandeld onder de margeregeling en daardoor veel goedkoper zijn.

Disclaimer: The Silver Mountain geeft geen beleggingsadvies en dit artikel moet dan ook niet als zodanig worden beschouwd. Resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst.

Daan Wesdorp

Daan Wesdorp
Marketeer bij The Silver Mountain


The Silver Mountain is in 2008 opgericht door Rolf van Zanten. Bij de oprichting hadden wij een helder doel voor ogen: het aankopen van fysiek zilver en goud op een toegankelijke, veilige en transparante manier mogelijk maken.

Met trots kunnen wij zeggen dat we inmiddels uitgegroeid zijn tot Nederlands grootste en meest betrouwbare bullion dealer online. Op de edelmetaalmarkt bieden wij een full-service dienstverlening aan voor de  aankoop, verkoop en opslag van uw edelmetalen. Dat is ook te zien aan onze reviews.

Volg ons

The Silver Mountain is actief op de volgende sociale media kanalen.

Neem contact met ons op

U kunt onze klantenservice bereiken op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur.

035 - 203 13 80
info@thesilvermountain.nl

Nieuwsbrief

Wees de eerste die kennismaakt met de nieuwste producten en het laatste nieuws omtrent edelmetaal.