Goudprijs: € 72.011,62 Zilverprijs: € 957,90

Dalende zilvervoorraad in de Londense LBMA-kluizen

Dalende zilvervoorraad in de Londense LBMA-kluizen
16-09-2022 LBMA Zilver

Op het blog van The Silver Mountain delen wij informatie over de huidige economische situatie, de goud- en zilverprijs en ander relevante informatie met betrekking tot edelmetalen. In dit artikel staat de kelderende Londense zilvervoorraad centraal als onderwerp.

De situatie

In de afgelopen 9 maanden is de voorraad zilver, bewaard in de LBMA-kluizen in Londen, maandelijks consequent gedaald waardoor het nu een historisch dieptepunt heeft bereikt. Deze kluizen omvatten de opslagfaciliteiten voor edelmetalen in- en rond Londen die worden beheerd door de banken: JP Morgan, HSBC en ICBC Standard Bank. Daarnaast bevatten deze Londense kluizen ook de edelmetalen van de beveiligingsbedrijven: Brinks, Malca-Amit en Loomis.

Omdat het systeem van de kluizen wordt beheerd en gecoördineerd door de London Bullion Market Association (LMA), staan deze kluizen ook wel bekend als de ‘LBMA-kluizen’.

In juli dit jaar benadrukte BullionStar al dat er een negatieve trend in ontwikkeling was. De voorraden zilver in de LBMA-kluizen waren eind juni 2022 gedaald tot 997,4 miljoen troy ounce zilver (31.023 ton), ter indicatie: eind juni 2021 was deze zilvervoorraad in de LBMA-kluizen 1,18 miljard troy ounce zilver (36.706 ton), dit is een daling van maar liefst 15,48% in één jaar.

Op de website van de LBMA staat dat de voorraad in de LBMA kluizen van Londen ‘’een belangrijk inzicht bieden in het vermogen van Londen om de fysieke OTC-markt te ondersteunen’’.

Wat de LBMA hier echter niet zegt, is dat van de 31.023 ton zilver die eind juni 2022 in de LBMA Londense kluismagazijnen werd bewaard, maar liefst 19.422 ton (62,6%) van dit het zilver vertegenwoordigde dat werd bewaard in de LBMA-kluizen eigendom was van ETF’s zoals de iShares Silver Trust, de Wisdomtree Physical Silver ETC en de Aberdeen Physical Silver Shares ETF.

#SilverSqueeze

De systeembanken hebben veel short posities uitstaan op zilver. De zilvermarkt is een van de meest gemanipuleerde markten op aarde. Systeembanken ‘beheren’ (manipuleren) de zilverkoers onder meer om het ware inflatiecijfer omlaag te drukken. Voor elke ons zilver zijn er wel 200 contracten in de omloop. Zilver heeft zowel een monetaire als industriële waarde, hierdoor kan het worden gebruikt voor het afdekken van inflatierisico’s. De papierenzilvermarkt is 200 tot 250 keer groter en volledig in handen van de Wall Street short sellers. Alleen door de aankoop van fysiek zilver wordt daadwerkelijk de short positie op lange termijn ondermijnd en zal de zilver koers doorstijgen.

De papierhandelaren van de goudbank zijn voortdurend gemotiveerd om de door papierhandel gegenereerde zilverprijs te verlagen zodat deze niet kan uitbreken naar een nieuw hoogtepunt boven de $30 per troy ounce. Sinds half april is ook een daling te zien van de zilverprijs, sinds half april is er een sterke positieve correlatie te zien tussen scherpe dalingen van de zilverprijs en scherpe dalingen van de hoeveelheid zilver in zilver gedekte ETF’s. Het is alsof ze de ETF’s ertoe aanzetten om zilver af te stoten door een lagere zilverprijs te creëren om zilver letterlijk uit de ETF te spoelen.

Het ‘wegspoelen’ van dit zilver heeft twee redenen: een negatieve psychologie creëren en voorkomen dat er koopdruk ontstaat en ervoor zorgen dat het bestaande zilver gekanaliseerd kan worden om te voldoen aan de fysieke vraagverzoeken naar zilver die over de hele wereld binnenkomen.

In februari 2021, in de eerste weken van de #SilverSqueeze, was 85% van al het zilver in de LBMA London-kluizen van de ETF’s. Hierdoor bleef nog maar 15% (wat minder dan 5000 ton fysiek zilver was) over om aan alle fysieke zilvervraag te voldoen. De iShares Silver Trust (SLV) waarschuwde daarbij dat ‘’De vraag naar zilver tijdelijk groter kan zijn dan het beschikbare aanbod’’.

De LBMA zilverkluisvoorraden bevinden zich op een dieptepunt van vijf en een half jaar en in totaal ligt er minder dan 1 miljard ounces aan zilver. De dalende voorraadtrend is sinds november vorig jaar nog elke maand intact. Uit onderzoek van ‘The Silver Institute’ 2022 blijkt dat in 2021 het eerste tekort aan fysieke zilver ontstond en dit zich heeft doorgetrokken in 2022. Als je kijkt naar de vraag- en aanbodgegevens van het Silver Institute, groeit het fysieke zilveraanbod langzaam en zal het ongeveer 32.000 ton zijn voor het jaar 2022. Aan de vraagzijde groeit de vraag naar zilver sterk in alle componenten: van industriële vraag tot fotovoltaïsche vraag tot sieraden en zilverwerk. Ook de vraag naar fysiek zilver voor beleggers (munten- en baren) is in 2022 minstens zo sterk als in 2021.

Op de website van LBMA wordt elke maand op de vijfde werkdag een update gegeven over de voorraden in de Londense kluizen. Te zien is dat de 997,4 miljoen troy ounce zilver op eind juni 2022 inmiddels zelfs al gedaald is naar 916,497 troy ounce zilver. De vraag is nog maar of er in de toekomst aan de fysieke vraag van zilver voldaan kan worden als deze dalende trend zich blijft voortzetten.

Disclaimer: The Silver Mountain geeft geen beleggingsadvies en dit artikel moet dan ook niet als zodanig worden beschouwd. Resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst.

Volg ons

The Silver Mountain is actief op de volgende sociale media kanalen.

Neem contact met ons op

U kunt onze klantenservice bereiken op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur.

035 - 203 13 80
info@thesilvermountain.nl

Nieuwsbrief

Wees de eerste die kennismaakt met de nieuwste producten en het laatste nieuws omtrent edelmetaal.