Geschreven door Daan Wesdorp
Marketeer bij The Silver Mountain
Er zijn verschillende manieren om in goud te investeren. Tegenhangers van goud geven als voornaamste argument om van goud af te blijven dat goud geen rente en dividend uitkeert. Het ligt er echter geheel aan op wat voor manier je in goud investeert. Op de juiste manier gekocht is goud juist uitermate geschikt als koopkrachtbescherming. En dat goud geen rente of dividend oplevert is ook logisch omdat er geen tegenpartijrisico bestaat, mits je de juiste vorm van goud koopt.
Goud dient als eerste instantie als verzekering van het vermogen en met dat doel koop je fysiek goud, in je eigen bezit. Er zijn afgeleide producten via de beurs te koop die vaak goedkoper zijn dan fysiek goud maar die hele andere voor- en nadelen hebben en vooral een veel hoger risicoprofiel. Hieronder staan de verschillende mogelijkheden uitgewerkt.
Goudbaren zijn de meest gebruikelijke en meest goedkope optie als het gaat om het aankopen van fysiek goud. Goudbaren van 400 troy ounce ofwel 12,5kg zijn wereldwijd de norm en worden verkocht tegen een zeer lage premie ten opzichte van de goudprijs.
Echter is dit voor particulieren investeerders niet goed toegankelijk en niet praktisch en wordt er om die reden vaak gekozen voor goudbaren van 1 kilogram of een lager gewicht. Belangrijk om mee te nemen bij de keuze van uw formaat goudbaar: hoe lager het gewicht, hoe hoger de kosten om in goud te investeren. Productiekosten zijn dan hoger alsook de winstmarge van de handelaar. Echter bieden grotere coupures goudbaren minder flexibiliteit met zich mee.
Plus- en minpunten
Laagste prijs om fysiek goud te kopen
Afkomstig van erkende producenten
Minder liquide dan kleinere baren of munten
Praktische bezwaren: risico op diefstal
Minder geschikt voor kleinere transacties
Bij het investeren in goudbaren is het van belang om een LBMA geaccrediteerde producent te kiezen. Centraal in het kwaliteitsborgingswerk van de LBMA staat het bijhouden en publiceren van de Good Delivery List voor goud en zilver. Deze lijst wordt universeel erkend en dient als maatstaf voor de kwaliteit van goud- en zilver baren. Een aanvrager dient namelijk aan de strenge criteria voldoen. Baren van LBMA geaccrediteerde producenten die op de Good Delivery List staan zijn wereldwijd verhandelbaar zonder verdere analyse.
Particuliere investeerders die fysiek goud kopen kiezen vaak voor gouden beleggingsmunten. Er zijn wereldwijd diverse muntsoorten waaronder de Maple Leaf en de Krugerrand en al deze munten zijn geslagen in 1 troy ounce puur goud. De waarde van deze munten is op dit moment ongeveer EUR 1.900, – waardoor de munten toegankelijk zijn voor veel particuliere beleggers en daarmee ook liquide zijn om in de toekomst te verkopen. De kosten bij de aankoop van gouden troy ounce munten zijn over het algemeen 4 à 5%, afhankelijk van de muntsoort en het aantal munten dat wordt afgenomen. Andere, kleinere, munten zijn vaak duurder. Munten in een lager gehalte goud zijn doorgaans internationaal gezien minder goed verhandelbaar.
Plus- en minpunten
Toegankelijk, lagere stuksprijs
In potentie te gebruiken als geld
Bij aankoop betaal je een premie boven de goudprijs
Veel verschillende soorten munten die niet altijd even bekend zijn
Relatief hoge spread (verschil tussen aan- en verkoop)
Bij het investeren in gouden troy ounce munten, is het van belang om een wereldwijd erkend product te kiezen. Bij The Silver Mountain kopen en verkopen wij alleen wereldwijd erkende beleggingsmunten. U kunt eenvoudig via onze Kieswijzer met behulp van een aantal vragen een persoonlijk aanbod ontvangen, gebaseerd op uw aankoopbedrag, de verdeling tussen metaalsoorten en of u privé of zakelijk koopt.
Er zijn diverse banken en andere partijen waar men gealloceerd goud kan aankopen. Gealloceerd goud wil zeggen dat de aanbiedende partij beschikt over een goudopslag waar klanten een investering in goud kunnen doen en mede-eigenaar zijn van de opgeslagen hoeveelheid goud. Als iemand voor EUR 100,- goud aankoopt dan zou er in de kluis dus voor een paar gram goud liggen opgeslagen op naam van deze klant. Er liggen echter vaak 400 troy ounce goudbaren in de kluis van deze aanbieder, dus goudbaren van 12.5kg. Het gewicht van deze goudbaren wordt dan verdeeld over meerdere beleggers en iedere belegger is dus mede-eigenaar van deze goudbaar. Het is niet mogelijk om fysieke uitlevering te krijgen en de zekerheid van fysiek goud is bij gealloceerd goud niet aanwezig.
Plus- en minpunten
Goedkoop goud kopen zonder zorgen over transport en opslag
Tegenpartijrisico
Transactiekosten, opslagkosten, verzekeringskosten en handlingskosten
Bij individuele baren: kosten voor het reserveren en op naam zetten van een individuele baar
Bij fysieke uitlevering: kosten voor productie en transport
Ook kunt u ervoor kiezen om fysiek goud te kopen en dit elders op te slaan. Zo werkt The Silver Mountain samen met Edelmetaal Beheer Nederland. U kunt ervoor kiezen om bij The Silver Mountain aan te kopen en dit rechtstreeks op te slaan bij Edelmetaal Beheer Nederland. Hier ligt uw goud betrouwbaar, voordelig, veilig en gealloceerd opgeslagen. U kunt er ook voor kiezen om elders een kluis te huren en hier uw goud in te bewaren.
Plus- en minpunten
Geen zorgen over transport en opslag
Rechtstreeks kopen en verkopen via EBN
Op elk moment mogelijk om fysiek te laten uitleveren zonder bijkomende kosten
Alles is uw persoonlijke eigendom – ook in het geval van faillissement
Opslagkosten
Niet direct binnen handbereik
Bij 90% van de banken die een beleggingsproduct aanbieden waarbij in goud kan worden belegd, is er sprake van ongealloceerd goud. Dit betekent dat er geen daadwerkelijke positie fysiek goud wordt aangehouden en dat er dus geen onderliggende waarde is. De waarde van deze producten volgt wel de goudprijs. In Nederland was tot enkele jaren geleden via de ABN AMRO (voorheen via de Hollandsche Bank Unie) de mogelijkheid om in goud te beleggen. In de tijden van de HBU werd het goud fysiek opgeslagen in haar kluizen in Rotterdam. Echter nadat de HBU werd overgenomen werden ook de Algemene Voorwaarden van dit product aangepast en was het niet langer mogelijk om de beleggingen in edelmetaal fysiek in handen te krijgen. In de voorwaarden werd opgenomen dat men altijd zou proberen minimaal 70% van alle beleggingen in een edelmetaal aan te houden bij de UBS, maar dat werd niet gegarandeerd. Op dit soort manieren beleggen in goud geeft niet de zekerheid die een belegging in fysiek goud in eigen bezit biedt.
Plus- en minpunten
Goedkoop goud kopen
Geen fysiek goud als onderpand
Tegenpartijrisico
Er zijn inmiddels meerdere soorten ETF’s (Exchange Traded Funds) beschikbaar waarbij de goudprijs wordt gevolgd. Deze financiële producten zijn ontworpen om investeerders de mogelijkheid te geven eenvoudig goud te kopen en te verkopen. Het is meer gericht op speculanten dan op beleggers of investeerders die hun vermogen willen veiligstellen. Wel wordt bij een aantal ETF’s fysiek goud aangehouden als onderpand, wat een groot verschil is met afgeleide producten die goudprijs volgen maar die geen fysieke dekking hebben.
ETF’s zijn relatief goedkoop en bieden mogelijkheden om op verschillende beursen over de hele wereld in goud te investeren. De spread (het verschil tussen aan- en verkoop) is erg laag doordat er geen kosten voor fysieke uitleveringen van toepassing zijn.
De GLD (SPDR Gold Shares ETF) is de meest populaire ETF maar er zijn ook steeds meer andere ETF’s die allemaal voor- en nadelen hebben. In sommige gevallen investeer je in goud met een hefboom, of kun je juist investeren in goudmijnbedrijven in plaats van in fysiek goud. Bij de Van Eck Merk Gold Trust ETF (OUNZ) is het omzetten van een ETF positie naar fysiek goud het meest eenvoudig te regelen.
Plus- en minpunten
Goedkope vorm van goud kopen
24/7 verhandelbaar tegen lage spread
Niet altijd fysiek goud aanwezig als dekking
Volgt niet altijd de goudprijs 1 op 1 – mogelijk hefboomwerking
Goudmijnaandelen zijn populair onder speculanten die exposure willen krijgen in goud en de goudmarkt willen kunnen outperformen. De koersen van goudmijnaandelen kennen een hefboomeffect ten opzichte van de goudprijs, maar zijn ook erg volatiel ten opzichte van de goudprijs.
Meer dan 300 goudmijnen zijn aan diverse beurzen genoteerd waarbij aandelen publiekelijk verhandelbaar zijn. In deze goudmijnbedrijven wordt jaarlijks voor meer dan $220 miljard omgezet. Er zijn goudmijnaandelen met een beurswaarde van meer dan $10 miljard.
Het kopen van goudmijnaandelen wordt vaak gedaan als aanvulling op het kopen van fysiek goud. Mijnaandelen zijn echter een vak apart en de waarde van een goudmijn is niet alleen gebaseerd op de goudprijs. Het kan voorkomen dat bedrijven fuseren, opsplitsen of failliet gaan bij slecht management. Het kan ook voorkomen dat koersen exploderen als er een nieuwe goudader wordt gevonden en er zijn zelfs bedrijven die alleen lappen grond opkopen waar ingenieurs onderzoeken of er goud in de grond zitten zonder dat dit goud daadwerkelijk wordt gewonnen.
De koerswaarde van goudmijnen wordt mede bepaald door lopende projecten, reserves, de geschatte hoeveelheid nog niet gedolven goud in de grond en inkomende royalty’s. Doordat de kostprijs van goudmijnen los staat van de hoogte van de goudprijs is het ook gebruikelijk dat nog niet gedolven goud wordt gehedged. Dit wil zeggen dat de goudmijn het goud verkoopt en levert in de toekomst tegen een reeds vastgestelde goudprijs. Op die manier is het voor de goudmijn zeker dat er op een rendabele manier goud gewonnen kan worden. Van een stijging in de goudprijs zal dan dus echter niet worden geprofiteerd.
Net als bij andere aandelenkoersen speelt ook de winstgevendheid, solvabiliteit, sterkte van de balans en de kwaliteit van het management een grote rol voor de bepaling van de hoogte van de koers.
Plus- en minpunten
Kans op hoog rendement
Mogelijk out performen van de goudprijs
Onzekerheid over winstgevendheid
Zeer volatiel, hoog risico
Disclaimer: The Silver Mountain geeft geen beleggingsadvies en dit artikel moet dan ook niet als zodanig worden beschouwd. Resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst.
Daan Wesdorp
Marketeer bij The Silver Mountain
The Silver Mountain is in 2008 opgericht door Rolf van Zanten. Bij de oprichting hadden wij een helder doel voor ogen: het aankopen van fysiek zilver en goud op een toegankelijke, veilige en transparante manier mogelijk maken.
Met trots kunnen wij zeggen dat we inmiddels uitgegroeid zijn tot Nederlands grootste en meest betrouwbare bullion dealer online. Op de edelmetaalmarkt bieden wij een full-service dienstverlening aan voor de aankoop, verkoop en opslag van uw edelmetalen. Dat is ook te zien aan onze reviews.