Goudprijs: € 69.205,63 Zilverprijs: € 901,80

Wat zijn verzamelmunten?

Leestijd: 6 minuten

Daan WesdorpGeschreven door Daan Wesdorp
Marketeer bij The Silver Mountain


De kenmerken van een munt bepalen of ze vallen in de categorie beleggingsmunt of verzamelmunt. Verzamelmunten hebben naast een intrinsieke waarde vaak ook een verzamelwaarde, waardoor de premie hoger ligt dan bij beleggingsmunten.

Kwaliteitssoorten

Verzamelmunten worden vaak – in tegenstelling tot beleggingsmunten – geslagen in een andere kwaliteit. De manier waarop een munt geslagen is heeft invloed op de kwaliteit en zeldzaamheid van een munt. De termen die gebruikt worden zijn circulatiekwaliteit, uncirculated, briljant uncirculated, proof en prooflike.

Vaak worden verzamelmunten geslagen in de kwaliteit proof, dit is de hoogst haalbare kwaliteit die mogelijk is voor munten. Op deze munten zijn verschillende technieken toegepast die de kwaliteit van de munt verbeteren. Deze munten dienen met meer zorg behandeld te worden en komen daarom in aparte capsules en mogen alleen met handschoenen uit de capsule gehaald worden.

Gelimiteerde oplages en beperkt beschikbaar

Verzamelmunten kennen daarnaast vaak gelimiteerde oplage en zijn een beperkte tijd beschikbaar. Door deze schaarste is de premie van verzamelmunten onderhevig aan vraag en aanbod. Vaak zie je na verloop van tijd de meer speciale munten in de markt duurder worden naar mate ze lastiger te verkrijgen zijn, wat de verzamelwaarde opdrijft.


Presentatie verpakking en certificaat van echtheid

Certificaat van echtheid verzamelmuntVerzamelmunten worden vaak geleverd in een presentatieverpakking samen met het certificaat van echtheid. Op het certificaat van echtheid staan bijvoorbeeld de specificaties van een munt.


Series

Als u interesse heeft in het aankopen van verzamelmunten, dan zijn er diverse populaire series waar u uit kunt kiezen. Sommige series bestaan al enkele jaren, zoals de Lunar en Kookaburra serie, maar wij voegen ook met regelmaat nieuwe series toe zoals de Germania serie. Deze series komen vaak jaarlijks terug met een nieuw design waardoor u een mooie collectie kunt opbouwen.

Zilveren bruiloft muntDaarnaast verkoopt The Silver Mountain ook verzamelmunten die niet bij een specifieke serie horen. Verzamelmunten zijn ook zeer geschikt als uniek cadeau voor diverse bijzondere gelegenheden.


Formaat

Verzamelmunten zijn vaak ook beschikbaar in andere formaten, in tegenstelling tot de beleggingsmunten die veelal voorkomen in het formaat van één troy ounce. Ook zorgt de kwaliteitssoort, het ontwerp en het formaat vaak voor prachtig hoog reliëf.Zilveren kilo munt


Prijsbepaling

De prijs van verzamelmunten hangt van verschillende factoren af. Verzamelmunten zijn vaak beperkt beschikbaar, hierdoor moeten de productiekosten over minder munten verdeeld worden wat resulteert in een hogere prijs. Verzamelmunten worden vaak éénmalig geslagen, maar kunnen ook onderdeel zijn van een serie. Een bekend voorbeeld hiervan is de Lunar serie die ieder jaar een nieuw exemplaar uitbrengt, waardoor het mogelijk is om een mooie collectie op te bouwen.

Daarbij hebben verzamelmunten vaak mooie opdrukken, een andere kwaliteitssoort, verschillende soorten edelmetaal of speciale beeltenissen. Ook kunnen de munten kleuren en/of diamanten bevatten, net als dat ze soms bijzondere vormen kunnen hebben. Al deze factoren zijn van invloed op de prijs van een verzamelmunt.


Verzamelmunten verkopen bij The Silver Mountain

Indien u verzamelmunten wilt verkopen aan The Silver Mountain, dan gaat dit via Inkoop Edelmetaal. Op Inkoop Edelmetaal staat transparant wat wij bieden voor uw verzamelmunten. Wij bieden aan de hand van het gewicht, gehalte en de metaalsoort.


Conclusie

Het verzamelen van munten is een leuke, interessante en leerzame hobby. Bij The Silver Mountain blijven wij ons met regelmaat verbazen over de prachtige en gedetailleerde details die ze op munten kunnen aanbrengen, maar ook de verhalen achter de munten blijven ons verbazen. Als u het verzamelen van munten leuk vindt, dan kan het interessant zijn om een aantal verzamelmunten aan te schaffen. Als u echter zo goedkoop mogelijk wilt beleggen in edelmetalen zijn beleggingsmunten een meer geschikte keuze. Het verkopen van uw verzamelmunten gaat via Inkoop Edelmetaal, wij bieden hier aan de hand van het gewicht, gehalte en de metaalsoort.


Disclaimer: The Silver Mountain geeft geen beleggingsadvies en dit artikel moet dan ook niet als zodanig worden beschouwd. Resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst.


Daan Wesdorp

Daan Wesdorp
Marketeer bij The Silver Mountain


The Silver Mountain is in 2008 opgericht door Rolf van Zanten. Bij de oprichting hadden wij een helder doel voor ogen: het aankopen van fysiek zilver en goud op een toegankelijke, veilige en transparante manier mogelijk maken.

Met trots kunnen wij zeggen dat we inmiddels uitgegroeid zijn tot Nederlands grootste en meest betrouwbare bullion dealer online. Op de edelmetaalmarkt bieden wij een full-service dienstverlening aan voor de  aankoop, verkoop en opslag van uw edelmetalen. Dat is ook te zien aan onze reviews.

Volg ons

The Silver Mountain is actief op de volgende sociale media kanalen.

Neem contact met ons op

U kunt onze klantenservice bereiken op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur.

035 - 203 13 80
info@thesilvermountain.nl

Nieuwsbrief

Wees de eerste die kennismaakt met de nieuwste producten en het laatste nieuws omtrent edelmetaal.