Goudprijs: € 59.717,65 Zilverprijs: € 731,16

Hoe kan ik mijn zilveren munten weer schoonmaken?

Net zoals ander zilveren producten moeten zilveren munten eens in de zoveel tijd schoongemaakt worden. Zilveren munten kunnen namelijk dof worden als ze lange tijd niet worden schoongemaakt. Hoewel u misschien geneigd bent om naar de zilverpoets te grijpen, is dit niet de juiste manier om zilveren munten schoon te maken. In dit artikel leggen wij uit hoe u zilveren munten kunt schoonmaken zonder dat het de natuurlijke kleur en glans verliest.

Wat je kunt verwachten in dit artikel

  • Borstel de munt
  • Reinigen met ammoniak
  • Afspoelen
  • Drogen

Let op! Proof munten moet u nooit zonder handschoenen uit de capsule halen. Deze hoeft u ook niet schoon te maken, er kunnen dan namelijk beschadigingen op de munt komen. Proof munten kunt u het beste bewaren in de capsule en de munten hier zo min mogelijk uithalen.

Borstel de munt

Wanneer u uw zilveren munten die niet van proof kwaliteit zijn wilt schoonmaken is de eerste stap het ergste vuil met een borstel te verwijderen. Gebruik hiervoor een borstel met zachte maar stugge haren, bijvoorbeeld een tandenborstel. Gedurende dit proces kunt u ook gebruik maken van gekookt (gedistilleerd) water om de munt beter schoon te krijgen.

Reinigen met ammoniak

Tijdens deze stap is het belangrijk dat u een mondkapje, handschoenen en een veiligheidsbril gebruikt. Zorg daarnaast voor goede ventilatie. Wanneer u deze voorzorgsmaatregelen getroffen heeft, leg dan uw zilveren munten in een bak met water en voeg daar enkele druppels ammoniak aan toe. De ammoniak zorgt ervoor dat de munt weer vetvrij en schoon wordt. Gebruik slechts enkele druppels want teveel ammoniak kan zilveren munten beschadigen. Nadat de munten 30 minuten geweekt hebben in het water met ammoniak kunt u ze afspoelen en afdrogen. Lees hieronder hoe dat moet.

Afspoelen

Het is heel belangrijk om de munt goed af te spoelen omdat het ammoniak anders het zilver kan gaan aantasten. Spoel uw munten daarom grondig door ze in een bak met gedestilleerd water te leggen en keer de munten regelmatig om. Ververs het water ook een keer. Dit hele proces zou zo’n 30 minuten moeten duren.

Drogen

Omdat munten die nog vochtig zijn snel kunnen oxideren is het belangrijk om ook zorgvuldig te zijn tijdens het drogen. Droog daarom uw munten eerst met een zachte doek en gebruik daarna een föhn om de munt compleet te laten drogen. Alhoewel dit hele proces enige tijd in beslag neemt, is het belangrijk om zorgvuldig te werk te gaan. Anders kunnen er beschadigingen op de munten ontstaan. Bij twijfels over het schoonmaken van uw munten kunnen wij u altijd helpen met advies, neem dan contact met ons op.

Volg ons

The Silver Mountain is actief op de volgende sociale media kanalen.

Neem contact met ons op

U kunt onze klantenservice bereiken op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur.

035 - 203 13 80
info@thesilvermountain.nl

Nieuwsbrief

Wees de eerste die kennismaakt met de nieuwste producten en het laatste nieuws omtrent edelmetaal.