Goudprijs: Zilverprijs:

15 miljard aan goud en contanten verhuisd naar Zeist

15 miljard aan goud en contanten verhuisd naar Zeist
19-05-2023 Goud Nieuws

Daan WesdorpGeschreven door Daan Wesdorp
Marketeer bij The Silver Mountain


Het nieuws kan je bijna niet ontgaan zijn: De Nederlandsche Bank (DNB) heeft in de afgelopen vier weken in het diepste geheim 200.000 kilo aan goudstaven en gouden munten verhuisd van de DNB-kluis in Haarlem naar het nieuwe DNB Cashcentrum in Zeist. Deze week was het laatste transport van de in totaal 10,4 miljard aan goudreserves. Daarnaast is er een strategische voorraad bankbiljetten, ter waarde van 4,5 miljard, van Haarlem naar Zeist gebracht. De Koninklijke Marachaussee zorgde voor de beveiliging van de goud- en geldtransporten.

Verhuizing goudreserves en bankbiljetten

De Nederlandsche Bank bezit ruim 600 ton goud. Dit goud wordt vooral aangehouden als reserve en is van oudsher een vertrouwensanker. Jarenlang lagen de goudreserves en bankbiljetten onder het hoofdkantoor van De Nederlandsche Bank, midden in het centrum van Amsterdam. In oktober 2020 werden de reserves verplaatst naar de voormalige geldrukkerij Joh. Enschedé in Haarlem, dit vanwege een verbouwing aan het hoofdkantoor van DNB. Toen al was het plan om uiteindelijk de goudreserves en bankbiljetten onder te brengen in een nieuw te bouwen Cashcentrum op het defensieterrein Camp New Amsterdam in Zeist.

Goudvoorraad De Nederlandsche Bank

De 200 ton aan goud in Zeist bedraagt 31 procent van de totale goudvoorraad van De Nederlandsche Bank. Nog eens 31 procent ligt in kluizen van de Federal Reserve in New York (de Amerikaanse centrale bank) en de resterende 38 procent ligt in Londen (de Engelse centrale bank) en de Canadese hoofdstad Ottawa (de Canadese centrale bank).

Daan Wesdorp

Daan Wesdorp
Marketeer bij The Silver Mountain


The Silver Mountain is in 2008 opgericht door Rolf van Zanten. Bij de oprichting hadden wij een helder doel voor ogen: het aankopen van fysiek zilver en goud op een toegankelijke, veilige en transparante manier mogelijk maken.

Met trots kunnen wij zeggen dat we inmiddels uitgegroeid zijn tot Nederlands grootste en meest betrouwbare bullion dealer online. Op de edelmetaalmarkt bieden wij een full-service dienstverlening aan voor de  aankoop, verkoop en opslag van uw edelmetalen. Dat is ook te zien aan onze reviews.

Volg ons

The Silver Mountain is actief op de volgende sociale media kanalen.

Neem contact met ons op

U kunt onze klantenservice bereiken op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur.

035 - 203 13 80
info@thesilvermountain.nl

Nieuwsbrief

Wees de eerste die kennismaakt met de nieuwste producten en het laatste nieuws omtrent edelmetaal.