Als handelaar in edelmetalen krijgen wij met regelmaat de vraag hoe men dient om te gaan met edelmetalen in relatie tot de aangifte voor de inkomstenbelasting. In dit blogartikel lichten wij de fiscale kant van het bezit van edelmetalen toe. Wij willen u erop wijzen dat dit document puur informatief is en niet als advies mag worden gezien en dat hier ook tevens geen rechten aan ontleend mogen worden. Raadpleeg uw accountant of fiscalist voor persoonlijk advies.
Dit artikel is onderverdeeld in drie onderwerpen:
Het bezit van edelmetaal wordt door de belastingdienst gezien als een belegging. Om die reden dient u uw edelmetalen dan ook op te geven in uw jaarlijkse belastingaangifte in box 3 (sparen en beleggen). U dient als waarde op te geven de waarde van uw edelmetalen op de peildatum (1 januari) van het jaar waarover u aangifte doet.
Als handelaar in edelmetaal verstrekken wij geen gegevens aan de belastingdienst. De jaarlijkse aangifte van uw edelmetaal is dan ook uw eigen verantwoordelijkheid.
Afhankelijk van de samenstelling van uw goud- en/of zilvervoorraad en het gebruik door de bezitter is het mogelijk dat bezit van edelmetalen kan worden aangemerkt als bezit voor persoonlijke doeleinden. Dit is dan geen belegging, maar een verzameling.
Het komt echter weinig voor dat verzamelingen van edelmetaal niet aangemerkt worden als belegging. Er is een lijst van munten samengesteld door de Europese Commissie waar alle munten op staan die altijd onder de noemer ‘beleggingsgoud’ vallen. Alle beleggingsmunten en baren die The Silver Mountain aanbiedt, zoals de Maple Leaf en de Krugerrand, vallen dan ook in box 3 voor de Inkomstenbelasting.
In de volgende link van de belastingdienst leest u hoe u uw vermogen wordt berekent in Box 3. Er bestaan vrijstellingsregelingen, deze twee vrijstellingen zijn:
Let op! Om te bepalen of en in hoeverre u gebruik kunt maken van deze vrijstellingen, adviseren wij u deskundig advies in te winnen. Wij adviseren hier niet in.
Een rechtspersoon (bijvoorbeeld een BV) kan ook beleggen in edelmetaal. De rechtspersoon is eigenaar van de edelmetalen (belegging). Inkomsten uit beleggingen zijn voor vennootschappen in beginsel belast, dit is immers winst waar vennootschapsbelasting over betaald dient te worden.
Hoe waardeer ik de edelmetalen?
Beleggingen in edelmetalen kunnen fiscaal worden gewaardeerd op aanschafprijs of marktwaarde. Indien op lagere marktwaarde wordt gewaardeerd, zal een (nog niet daadwerkelijk gerealiseerd) verlies aftrekbaar zijn van de winst in het betreffende jaar. Daarnaast zijn eventuele verliezen door vervreemding ook aftrekbaar. Een eventuele hogere marktwaarde betekent ook een (nog niet daadwerkelijk gerealiseerde) winst, die wordt belast met vennootschapsbelasting. Let erop dat de gekozen waarderingsgrondslag ook in de daaropvolgende jaren gekozen dient te worden.
Let op! Elke situatie is uniek. Wij adviseren u dan ook met uw boekhouder of accountant te overleggen hoe u het beste kunt omgaan met de beleggingen in edelmetalen van uw bedrijf.
BTW op goud
Beleggingsgoud is vrijgesteld van BTW onder bepaalde voorwaarden. Deze voorwaarden zijn:
Alle gouden munten en baren die wij verkopen voldoen aan de vereisten om als beleggingsgoud te worden verkocht. Om deze reden wordt er 0% BTW berekend over onze gouden munten en baren.
BTW op zilver, platina en palladium
Zilver, platina en palladium worden in eerste instantie gezien als industriële grondstof. Hierdoor worden deze edelmetalen in beginsel belast met 21% BTW. Beleggingsmunten van deze edelmetalen worden verhandeld onder de margeregeling. Alle munten van deze edelmetalen uit ons assortiment worden onder de margeregeling verkocht.
Margeregeling
Inhoudelijk betekent de margeregeling dat er alleen BTW afgedragen hoeft te worden over de winstmarge die gehaald wordt over de verkoop van deze munten. De voorwaarde om dit te kunnen doen is dat er volledig géén BTW bedrag op de factuur vermeld wordt.
Baren van zilver, platina en palladium vallen niet onder de margeregeling en worden daarom belast met 21% BTW. Als particulier is het hierdoor niet aantrekkelijk baren te kopen van deze edelmetalen. Zakelijk kan het wel heel aantrekkelijk zijn, aangezien u de BTW kan terugvragen bij de Belastingdienst (en weer in rekening kunt brengen zodra u de zilver baren weer verkoopt).
Baren van zilver, platina en palladium vallen niet onder de margeregeling en zijn daarom niet interessant voor particulieren klanten. Beleggingsgoud daarentegen is volledig vrijgesteld van BTW. Het bezit van edelmetaal wordt gezien als een belegging en moet om die reden opgegeven worden in uw jaarlijkse belastingaangifte in box 3 (sparen en beleggen). Als handelaar in edelmetaal verstrekken wij deze gegevens niet aan de belastingdienst, dit is uw eigen verantwoordelijkheid.
Disclaimer: The Silver Mountain geeft geen beleggingsadvies en dit artikel moet dan ook niet als zodanig worden beschouwd. Resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst.
Daan Wesdorp
Marketeer bij The Silver Mountain
The Silver Mountain is in 2008 opgericht door Rolf van Zanten. Bij de oprichting hadden wij een helder doel voor ogen: het aankopen van fysiek zilver en goud op een toegankelijke, veilige en transparante manier mogelijk maken.
Met trots kunnen wij zeggen dat we inmiddels uitgegroeid zijn tot Nederlands grootste en meest betrouwbare bullion dealer online. Op de edelmetaalmarkt bieden wij een full-service dienstverlening aan voor de aankoop, verkoop en opslag van uw edelmetalen. Dat is ook te zien aan onze reviews.