Goudprijs: € 69.205,63 Zilverprijs: € 901,80

De vooruitzichten en uitdagingen voor de zilvermarkt

De vooruitzichten en uitdagingen voor de zilvermarkt
18-07-2023 Beleggen Zilver

Daan WesdorpGeschreven door Daan Wesdorp
Marketeer bij The Silver Mountain


Sinds de Amerikaanse regering een afnemende inflatiedruk heeft gemeld, is zilver in een opwaartse beweging en presteert het zelfs beter dan goud. Echter waarschuwen deskundigen dat de zilvermarkt een aanzienlijke verandering in vraag van investeerders en industriële interesse nodig heeft om te ontsnappen aan de druk rond de $23 per troy ounce.

Verwachting zilverprijs in 2023

De verwachting is dat de zilverprijs de komende drie maanden rond de $23 per troy ounce zal blijven. Dit vanwege de zorgen over hogere rentetarieven op lange termijn, een gebrek aan speculatieve interesse, de dreiging van een Amerikaanse recessie en de verminderende fysieke vraag door de afzwakking van de Chinese economie.

Bart Melek, hoofdgrondstoffenstrategie bij TD Securities, verwacht echter een solide potentieel voor zilver tegen het einde van het jaar 2023. Zijn verwachting is dat de Federal Reserve (FED) de rente zal verlagen en dat economische omstandigheden in 2024 zullen verbeteren. Dit kan ervoor zorgen dat de prijzen van zilver naar $26 per troy ounce zal stijgen.

Industriële vraag

Melek is optimistisch over de lange termijnvooruitzichten van de zilverprijs. Hij gelooft dat de koers weer de wind in de rug zal krijgen wanneer de Amerikaanse centrale bank renteverlagingen doorvoert. Dit zal naar verwachting eind 2023 gebeuren.

Daarnaast gaf Melek aan dat het gebruik van zilver in de opkomende EV-industrie, slimme apparaten, elektrische netwerken, zonne-energieopwekking en conventionele industriële producten naar verwachting groter zal zijn dan de hoeveelheden die geproduceerd worden door mijnbouwers en recyclers. Naarmate de vraag gepaard gaat met elektrificatie van de wereldeconomie groei, om klimaatverandering tegen te gaan, lijkt het erop dat de wereld te maken zal krijgen met aanhoudende tekorten in de primaire zilvermarkt op de lange termijn.

Lange termijn verwachting van zilver

Ondanks dat uitdagingen voor zilver op korte termijn, blijft het lange termijn potentieel van zilver positief. De groeiende vraag van zilver vanuit de industrie en de strijd tegen klimaatverandering, zal naar verwachting leiden tot aanhoudende tekorten op de lange termijn van fysiek zilver. Het gebruik van zilver in opkomende industrieën zal de hoeveelheid zilver die wordt geproduceerd overtreffen.

Indien deze tekorten aanhouden zal de bovengrondse voorraad van zilver dalen tot onvoldoende niveaus om als buffer te dienen tegen schaarse. Dit kan uiteindelijk resulteren tot aanzienlijk hogere zilverprijzen.

Investeren in zilver

De vraag naar zilver valt op te delen in de vraag naar zilver als belegging en de industriële vraag. Ongeveer 85% van het zilver wordt gebruikt voor industriële doeleinden, en zoals eerder aangeven neemt dit steeds meer toe.

Het investeren in zilver is vaak een bekende stap voor beginnende beleggers. Zilver heeft namelijk een relatief lage prijs en is daarom makkelijk te kopen. Op deze manier kunt u met een relatief klein bedrag een goede investering in fysiek zilver doen.

Om deze reden wordt zilver gezien als een aantrekkelijke investering voor beleggers, gezien de relatief lage prijs en de potentie op hoge rendementen.

Zilver kopen

Bij The Silver Mountain kunt u zilveren munten, munt baren en baren aanschaffen. Zilver wordt gezien als grondstof en om die reden worden baren belast met 21% btw. Koopt u als particulier zilver, dan adviseren wij om zilveren munten of munt baren aan te kopen. Dit is voordeliger en daarnaast is het verschil tussen aan- en verkoop aanzienlijk kleiner. Meer informatie hierover vindt u op onze kieswijzer.

Disclaimer: The Silver Mountain geeft geen beleggingsadvies en dit artikel moet dan ook niet als zodanig worden beschouwd. Resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst.

Daan Wesdorp

Daan Wesdorp
Marketeer bij The Silver Mountain


The Silver Mountain is in 2008 opgericht door Rolf van Zanten. Bij de oprichting hadden wij een helder doel voor ogen: het aankopen van fysiek zilver en goud op een toegankelijke, veilige en transparante manier mogelijk maken.

Met trots kunnen wij zeggen dat we inmiddels uitgegroeid zijn tot Nederlands grootste en meest betrouwbare bullion dealer online. Op de edelmetaalmarkt bieden wij een full-service dienstverlening aan voor de  aankoop, verkoop en opslag van uw edelmetalen. Dat is ook te zien aan onze reviews.

Volg ons

The Silver Mountain is actief op de volgende sociale media kanalen.

Neem contact met ons op

U kunt onze klantenservice bereiken op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur.

035 - 203 13 80
info@thesilvermountain.nl

Nieuwsbrief

Wees de eerste die kennismaakt met de nieuwste producten en het laatste nieuws omtrent edelmetaal.