Goudprijs: Zilverprijs:

ECB verhoogt rente, wat betekent dit voor de goudprijs?

ECB verhoogt rente, wat betekent dit voor de goudprijs?
28-07-2023 Beleggen Goud Inflatie Rente

Daan WesdorpGeschreven door Daan Wesdorp
Marketeer bij The Silver Mountain


Donderdag heeft de Europese Centrale Bank (ECB) bekendgemaakt de rente met een kwart procentpunt te verhogen om de inflatie te temperen. Dit is de negende verhoging op rij en brengt hiermee de huidige depositorente naar 3,75 procent. Dit percentage is gelijk aan de hoogste ECB-rente ooit uit 2000.

Renteverhoging

Het verhogen van de rente is een methode die centrale banken inzetten om de inflatie te temperen. Een hogere rente moet de economische activiteit vertragen, geld lenen wordt voor consumenten minder aantrekkelijk en men is hierdoor terughoudender bij het kopen van bijvoorbeeld een nieuwe auto of woning.

Zo is een lening voor de aankoop van bijvoorbeeld een auto geen 6 procent meer, maar ongeveer 9 procent. Ook de hypotheekrente is flink opgelopen van ruim 1 procent begin 2022 tot bijna 5 procent nu.

Inflatie

Volgens de centrale bank hebben de eerdere renteverhogingen wel effect. ”De inflatie loopt verder terug, maar de verwachting is nog steeds dat ze lang te hoog blijft”, schrijft de ECB in een persverklaring.

Het inflatiedoel van 2 procent is echter nog niet in zicht, de kerninflatie in de eurozone steeg zelfs licht van 5,3 procent in mei naar 5,4 procent in juni. ”De verwachting is dat de economie op korte termijn zwak blijft”, zei ECB-president Christine Lagarde tijdens de persconferentie donderdag. Na verloop van tijd zouden onder meer dalende inflatie en stijgende inkomens het herstel moeten ondersteunen, denkt ze.

Verdere verhogingen

Verdere renteverhogingen zijn niet uitgesloten, op de vraag of de ECB de rente opnieuw zal verhogen bij een volgende vergadering in september liet Lagarde onbeantwoord. Volgens de ECB-president hangt dit af van wat de economische data tegen die tijd laten zien.

Echter als de bank de renteverhogingen pauzeert, dan is dat niet noodzakelijkerwijs voor een langere periode zei Lagarde. De ECB zou de rente dan na een pauze van een maand opnieuw kunnen verhogen.

Rente Federal Reserve

De Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve (Fed), verhoogde de beleidsrente woensdag met een kwart procentpunt naar het hoogste niveau in 22 jaar. Momenteel staat de rente op een bandbreedte van 5,25 tot 5,5 procent in de Verenigde Staten. De kerninflatie daalde daar al van 5,3 procent in mei naar 4,8 procent in juni.

Vorige maand pauzeerde de Fed de renteverhogingen nog, maar tijdens de persconferentie van woensdag bleek dat het einde van de renteverhogingen nog niet in zicht is. Voorzitter van de Fed, Jerome Powell, zei dat de Fed de rente de komende maanden mogelijk opnieuw gaat verhogen.

Invloed op de goudprijs

Het World Gold Council schreef eerder dat een verkrapping van het monetaire beleid door de Federal Reserve meestal positief uitpakt. In aanloop naar een renteverhoging of afbouw van de balans blijkt het edelmetaal slechter te presteren dan de aandelenmarkt, maar als de renteverhoging eenmaal heeft plaatsgevonden blijkt het edelmetaal juist weer beter te presteren. Wanneer we kijken naar periodes van monetaire verkrapping uit het verleden (feb. 1994, jun. 1999, jun. 2004 en dec. 2015) blijkt dat het edelmetaal er per saldo sterker uitkomt. Zo steeg de goudprijs gemiddeld met meer dan 10% in de eerste zes maanden na deze vier periodes van monetaire verkrapping. Een jaar na de verkrapping was de prijs gemiddeld met ongeveer 7,5% gestegen.

Goud kopen bij The Silver Mountain

Bij The Silver Mountain kunt u eenvoudig en veilig online goud kopen. Ons goud is afkomstig van erkende producenten en de echtheid van het goud wordt door ons gegarandeerd. Ook geven wij een terugkoopgarantie voor alle goudbaren en gouden munten die wij verkopen. U heeft de mogelijkheid uw bestelling op te halen bij ons op kantoor, verzekerd per post naar u te laten verzenden of de mogelijkheid om uw fysieke producten direct verzekerd op te laten slaan.

Disclaimer: The Silver Mountain geeft geen beleggingsadvies en dit artikel moet dan ook niet als zodanig worden beschouwd. Resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst.

Daan Wesdorp

Daan Wesdorp
Marketeer bij The Silver Mountain


The Silver Mountain is in 2008 opgericht door Rolf van Zanten. Bij de oprichting hadden wij een helder doel voor ogen: het aankopen van fysiek zilver en goud op een toegankelijke, veilige en transparante manier mogelijk maken.

Met trots kunnen wij zeggen dat we inmiddels uitgegroeid zijn tot Nederlands grootste en meest betrouwbare bullion dealer online. Op de edelmetaalmarkt bieden wij een full-service dienstverlening aan voor de  aankoop, verkoop en opslag van uw edelmetalen. Dat is ook te zien aan onze reviews.

Volg ons

The Silver Mountain is actief op de volgende sociale media kanalen.

Neem contact met ons op

U kunt onze klantenservice bereiken op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur.

035 - 203 13 80
info@thesilvermountain.nl

Nieuwsbrief

Wees de eerste die kennismaakt met de nieuwste producten en het laatste nieuws omtrent edelmetaal.