Op het blog van The Silver Mountain delen wij informatie over de huidige economische situatie, de goud- en zilverkoers en andere relevante informatie met betrekking tot edelmetalen. In dit blogartikel gaan we dieper in op het effect van de renteverhoging voor goud en zilver en het rendement van goud en zilver ten opzichte van de aandelenmarkt.
Als we praten over inflatie wordt vaak de inflatie op basis van de consumentenprijsindex bedoeld, afgekort de CPI. De CPI geeft de prijsontwikkeling weer van een standaardpakket aan goederen en diensten die huishoudens aanschaffen voor consumptie. Zo bedroeg de inflatie in de VS in de maand november 7,1% en in de maand oktober 7,7% (bron: global-rates.com). In Nederland bedroeg de inflatie in de maand november 9,9% en in oktober zelfs 14,3% (bron: CBS.nl).
Vorige week verhoogde de Federal Reserve System (FED) de rente met 50 basispunten. Jerome Powell, voorzitter van het FED, gaf aan de rente nog verder te verhogen om de inflatie onder controle te krijgen. Daarmee doelt Powell op nog een reeks van renteverhogingen in het eerste kwartaal van 2023.
De ECB verhoogde vorige week ook de rente met 50 basispunten. De verwachting was een verhoging van 75 basispunten. Christine Lagarde, voorzitter van de ECB, gaf hierbij aan de rente verder te verhogen om de strijd tegen inflatie voort te zetten. Niet eerder werd de rente zo snel verhoogd. De ECB voorziet een inflatie van 6,3% in 2023 en pas een inflatie van rond de 2% in 2025.
De goudprijs heeft dit jaar in euro’s een rendement behaald van 5,2%. Een belegging in zilver deed het zelfs nog beter en steeg met 7%. Daarmee out performen beide edelmetalen een belegging in aandelen. Zo staat de AEX dit jaar op een verlies van meer dan 10% en is dit voor de S&P zelfs 17,8%.
Investeringen in fysiek goud en zilver deden het veel beter dan een belegging in goudmijnen. De index van goudmijnen staat dit jaar in euro’s op een verlies van 8%. De euro zelf heeft in 2022 zo’n 7% verloren ten opzichte van de Amerikaanse Dollar. Wanneer je je geld op de bank had laten staan zorgde dit voor een gemiddelde inflatie (in Nederland) van 10,03%. Bij een gemiddelde jaarlijkse inflatie van 10% neemt de koopkracht van je vermogen met maar liefst 50% af in een periode van 6,5 jaar.
Michael Widmer, analist van de Bank of Amerika, verwacht dat de zilverprijs in 2023 zal stijgen. Widmer ziet tevens goud profiteren van een zogenaamde pivot van de FED. De bank verwacht dat zilver, naast de monetaire draai van de FED, ook profiteert van een aantrekkende vraag naar zilver vanuit de industrie. De industriële vraag naar zilver voor de productie van elektrische auto’s en zonnepanelen staat op het hoogste punt ooit en zal de komende jaren alleen maar groeien.
Saxo Bank, een beleggingsbank in Denenmarken en onderdeel van de Saxo Bank Group, stelt dat de renteverhoging en verkrapping van het monetaire beleid door de FED te ver doorschiet waardoor de FED op een later tijdstip weer zal moeten stimuleren. Hierdoor is de verwachting dat de goudprijs ook in 2023 verder zal stijgen.
Disclaimer: The Silver Mountain geeft geen beleggingsadvies en dit artikel moet dan ook niet als zodanig worden beschouwd. Resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst.