Goudprijs: € 70.815,97 Zilverprijs: € 844,32

Goud in de ruimte: heerst de nieuwe goudkoorts?

Goud in de ruimte: heerst de nieuwe goudkoorts?
19-05-2023 Goud Nieuws

Een opmerkelijke ontwikkeling in de ruimtevaartindustrie is de opkomst van ruimtemijnbouw, waarbij waardevolle grondstoffen zoals goud worden gewonnen uit asteroïden en maanrotsen. Een van de meest veelbelovende doelen voor goudwinning is de asteroïdengordel, een gebied tussen de banen van Mars en Jupiter dat miljoenen asteroïden bevat. Asteroïden zijn rotsachtige objecten die zijn overgebleven uit het ontstaan van ons zonnestelsel. Ze kunnen een schat aan mineralen bevatten, waaronder goud. Wat asteroïden interessant maakt voor mijnbouw, is het feit dat ze in sommige gevallen een hoger gehalte aan waardevolle metalen hebben dan mijnen op aarde. Bovendien is de mijnbouw op asteroïden potentieel duurzamer, dit omdat er geen negatieve milieueffecten op aarde zijn.

16 Psyche

Een van de bekendste asteroïden die goud bevat, is de asteroïde 16 Psyche. Deze asteroïde bevindt zich tussen Mart en Jupiter en wordt geschat op een waarde van ongeveer 9 triljoen(!) euro. Dit vanwege de enorme hoeveelheid goud en andere metalen die erin zitten. De schatting is gebaseerd op de huidige marktprijzen, als de metalen gewonnen kunnen worden en in de markt gaan circuleren zullen ze ook minder waard worden. Wetenschappers en ruimtevaartbedrijven zijn geïnteresseerd in het verkennen en zo mogelijk het winnen van 16 Psyche om de enorme goudvoorraden te benutten. Zo heeft NASA al een missie gestart om onderzoek te doen naar de asteroïde. De ruimtesonde van NASA wordt verwacht aan te komen bij 16 Psyche in januari 2026.

Ruimte mijnbouw

Deze nieuwe ontwikkelingen zorgen voor een nieuw soort goudkoorts in de ruimtevaartindustrie. Verschillende bedrijven zoals Planetary Resources en Deep Space Industries zijn begonnen met het ontwikkelen van technologieën en strategieën om asteroïden te onderzoeken, te ontginnen en waardevolle metalen zoals goud terug te brengen naar aarde. Hoewel er nog steeds veel technologische en logistieke uitdagingen zijn bij het winnen van goud in de ruimte, denk hierbij aan het ontwerpen van mijnbouwapparatuur voor de omstandigheden in de ruimte en het ontwikkelen van effectieve methoden om de gewonnen grondstoffen naar de aarde te transporteren, is de potentie duidelijk aanwezig. De ruimtevaartindustrie en wetenschappelijke gemeenschap werken samen om deze uitdagingen aan te pakken en de mogelijkheden van ruimtemijnbouw verder te verkennen.

Met de opkomst van ruimtemijnbouw en de potentiële toegang tot asteroïden met goudvoorraden, opent zich een geheel nieuwe horizon voor de goudindustrie. Het kan een revolutie teweegbrengen in de manier waarop we grondstoffen delven en een nieuwe bron van waardevolle metalen bieden die de aardse reserves kunnen aanvullen. Onderzoek naar ruimtemijnbouw bevindt zich echter nog in de beginfase van ontwikkeling, er zijn nog veel technische en economische uitdagingen te overwinnen voordat ze op grote schaal kunnen worden gerealiseerd.

Volg ons

The Silver Mountain is actief op de volgende sociale media kanalen.

Neem contact met ons op

U kunt onze klantenservice bereiken op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur.

035 - 203 13 80
info@thesilvermountain.nl

Nieuwsbrief

Wees de eerste die kennismaakt met de nieuwste producten en het laatste nieuws omtrent edelmetaal.