Goudprijs: € 69.205,63 Zilverprijs: € 901,80

Goud op plek twee als topbelegging in 2024 – net achter vastgoed

Goud op plek twee als topbelegging in 2024 – net achter vastgoed
15-12-2023 Goud

Leestijd: 6 minuten

Daan WesdorpGeschreven door Daan Wesdorp
Content Marketeer bij The Silver Mountain


ING België heeft via een enquête onderzoek gedaan naar het vertrouwen van de Belgische particuliere belegger. Dit onderzoek is uitgevoerd door Kantar en is een initiatief van ING. Dit onderzoek drukt het “beleggerssentiment” uit.

Beleggerssentiment en de beleggersbarometer

Het beleggerssentiment is de algemene houding van beleggers op de aandelenmarkt. Het is een belangrijke indicator voor de gezondheid van de aandelenmarkt en kan beleggers helpen bij het nemen van beslissingen over hun investeringen.

De ING-beleggersbarometer is flink gestegen in november, waarbij hij op het één na hoogste niveau van dit jaar staat. Een derde van de beleggers verwacht een verdere stijging in de komende drie maanden. De sterke novembermaand op de financiële markten heeft de ING-beleggersbarometer een duw in de rug gegeven. Deze meter staat momenteel op 104 punten. Een peil boven de 100 punten betekent dat de Belgische belegger de financieel-economische omgeving gunstig inschat.

Beste belegging 2024

Hoewel vastgoed opnieuw wordt gezien als de beste belegging voor het komende jaar, verliest het terrein aan andere type beleggingen. Een opvallende verschuiving is goud, dat van een toegenomen belangstelling geniet en is opgeschoven naar de tweede plek als het gaat om een topbelegging voor 2024. Bij de Nederlandstalige belegger staat dit edelmetaal zelfs op de hoogste plek.

Gouden Valcambi CombiBar

Ook in de lijst van sectoren waar men voor de komende drie jaar het meeste beurspotentieel voor ziet heeft een verschuiving voorgedaan. Nutsbedrijven worden momenteel gezien als de meest veelbelovende beursbelegging, en scoort hiermee beter dan de informatietechnologie. Dit gaat ten koste van de farmaceutische sector, die minder in de belangstelling staat sinds de vertraging van de pandemie.

Resultaten

Uit het onderzoek komt naar voren dat men wederom vastgoed als de best presterende belegging ziet in 2024. 21% van de ondervraagde verwacht dat deze sector komend jaar opnieuw het best zal presteren. Voor 19% van de ondervraagde wordt goud volgend jaar de topbelegging, en hiermee staat het edelmetaal op plek twee als topbelegging voor 2024. Onder goud staan aandelen en obligatiefondsen (17%), obligaties en obligatiefondsen (12%), cryptocurrencies (11%), cash (5%) en de overige 15% wist geen antwoord op de vraag.

Opvallend hierbij is dat maar liefs 29% van de ondervraagde vorig jaar december nog voor vastgoed koos en maar 13% voor goud. Op het moment dat de Belgische vastgoedmarkt lijkt te stagneren, verliest dit type belegging acht procentpunten waardoor de kloof met goud nog maar twee procentpunt bedraagt.

Waarom goud?

De Belgische particuliere belegger zet goud op plek 2 als het gaat om de beste belegging voor 2024. De Nederlandse particuliere belegger daarentegen ziet goud zelfs als de beste belegging voor aankomend jaar. De geopolitieke spanningen die in de voorbije maanden zijn toegenomen en de verwachting van vele beleggers dat de centrale banken volgend jaar de rente zullen verlagen, zorgen voor veel vertrouwen in goud en de goudprijs. Goud wordt immers gezien als een veilige haven.

Goud kopen bij The Silver Mountain

Bij The Silver Mountain koopt u goud tegen de meest actuele goudprijs. U koopt bij ons enkel wereldwijd erkende gouden beleggingsmunten en goudbaren die beschikken over de “Good Delivery Status”. Hiermee kunt u wereldwijd uw goud verhandelen, zonder dat er twijfel is over de echtheid en het gehalte van het goud.

Gouden Maple Leaf en Umicore goudbaar

Tevens bieden wij een terugkoopgarantie. Dit houdt in dat wij uw aankoop op ieder gewenst moment van u terug kunnen kopen. Voor gouden munten bieden wij 100% van de actuele goudprijs en voor goudbaren 98% van de actuele goudprijs.

Wilt u zich geen zorgen maken over de opslag van uw edelmetaal? Via Edelmetaal Beheer Nederland ontnemen wij al uw zorgen en ligt uw edelmetaal veilig, gealloceerd en volledig verzekerd opgeslagen.

Conclusie

Uit het onderzoek blijkt dat de Belgische particuliere belegger vertrouwen heeft in goud als het gaat om een belegging in 2024. Goud is de sterkste stijger in het lijstje van favoriete beleggingen voor aankomend jaar en scoort op plek 2. De nieuwe all time high van goud, de geopolitieke spanningen en de verwachting van vele beleggers dat de centrale banken volgend jaar de rente zullen verlagen, zorgt voor veel hoge verwachtingen voor de goudprijs aankomend jaar.


Disclaimer: The Silver Mountain geeft geen beleggingsadvies en dit artikel moet dan ook niet als zodanig worden beschouwd. Resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst.


Bronvermelding

ING beleggersbarometer: goud staat tweede in topbeleggingen voor 2024, na vastgoed”, 15 december 2023. https://newsroom.ing.be/ing-beleggersbarometer-goud-staat-tweede-in-topbeleggingen-voor-2024-na-vastgoed


Daan Wesdorp

Daan Wesdorp
Content Marketeer bij The Silver Mountain


The Silver Mountain is in 2008 opgericht door Rolf van Zanten. Bij de oprichting hadden wij een helder doel voor ogen: het aankopen van fysiek zilver en goud op een toegankelijke, veilige en transparante manier mogelijk maken.

Met trots kunnen wij zeggen dat we inmiddels uitgegroeid zijn tot Nederlands grootste en meest betrouwbare bullion dealer online. Op de edelmetaalmarkt bieden wij een full-service dienstverlening aan voor de  aankoop, verkoop en opslag van uw edelmetalen. Dat is ook te zien aan onze reviews.

Volg ons

The Silver Mountain is actief op de volgende sociale media kanalen.

Neem contact met ons op

U kunt onze klantenservice bereiken op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur.

035 - 203 13 80
info@thesilvermountain.nl

Nieuwsbrief

Wees de eerste die kennismaakt met de nieuwste producten en het laatste nieuws omtrent edelmetaal.