Goudprijs: € 69.205,63 Zilverprijs: € 901,80

Goudprijs omhoog door conflict Midden-Oosten

Goudprijs omhoog door conflict Midden-Oosten
19-10-2023 Goud Koers Platina Zilver

Leestijd: 3 minuten

Daan WesdorpGeschreven door Daan Wesdorp
Marketeer bij The Silver Mountain


De goudprijs lag begin deze maand nog op het laagste niveau in zeven maanden. Sinds vorige week zit de prijs van edelmetalen weer in een lift. Allereerst wordt de goudprijs gesteund door het conflict wat momenteel speelt in het Midden-Oosten, daarnaast wachten beleggers op de toespraak van de Federal Reserve voorzitter Jerome Powell die later deze week volgt.

Goud wordt gezien als een veilige investering in geopolitieke onzekerheden tijden. Door de dreiging van een Israëlisch grondoffensief in de Gazastrook zoeken beleggers een veilige investering en komen hierdoor uit bij goud. Sinds de verrassingsaanval van Hamas op Israël is de goudprijs met ongeveer 6 procent geklommen. Ook andere metalen zoals zilver en platina stegen in prijs.

Het conflict tussen Israël en Hamas zorgt voor een ‘aanzienlijk opwaarts risico’ voor de goudprijs volgens Nguyen van Commerzbank. Wanneer de buurlanden in de oorlog worden meegesleept, zal goud zich hoogstwaarschijnlijk herpakken als rol van veilige haven.

FXTM senior research Analist Lukman Otunuga zei over de goudprijs dat “het edelmetaal waarschijnlijk sterk beïnvloed zal blijven door de renteverwachtingen van de Fed en het geopolitieke risico. Veel aandacht zal uitgaan naar Jerome Powell. Als Powell een havikstische toon aanslaat, zou dit de weddenschappen op Fed-verhogingen kunnen stimuleren, wat de goudprijzen onder druk zou kunnen zetten”.

Bij de kans op renteverhogingen of een hogere rente voor een langere tijd, is het minder aantrekkelijk om te beleggen in goud. Goud biedt namelijk geen rente en alternatieve investeringen kunnen dan een hoger rendement bieden.

Om die reden is de goudprijs de laatste tijd erg volatiel. De goudprijs reageert namelijk niet alleen op geopolitieke conflicten, maar ook op andere factoren zoals de rente, inflatie en economische groei. Het huidige monetaire beleid enerzijds en de geopolitieke onzekerheid anderzijds zorgen voor een schommelende goudkoers.


Conclusie

Begin deze maand lag de goudprijs op het laagste niveau in zeven maanden tijd. Echter is er sinds vorige week weer een stijging te zien in de prijs van edelmetalen, dit door het conflict wat speelt in het Midden-Oosten. Ook wachten beleggers op de aankomende toespraak van Jerome Powell, de voorzitter van de Federal Reserve, over de aankomende renteverwachtingen.


Disclaimer: The Silver Mountain geeft geen beleggingsadvies en dit artikel moet dan ook niet als zodanig worden beschouwd. Resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst.


Bibliografie

Nishant Kumar. Gold price today: Rates jump on Israel-Hamas war escaltion fears; what should be your strategy for bullion today? Livemint.com, 2023.

Goud gesteund door conflict in Midden-Oosten, focus op toespraak Fed-voorzitter Powell. Marketscreener, 2023.

Aandelen wankelen terwijl strijd in het Midden-Oosten olie en goud doet stijgen. Marketscreener, 2023.

Puck Sie. Beleggers vluchten naar goud door spanningen in Midden-Oosten. Financieel Dagblad, 2023.


Daan Wesdorp

Daan Wesdorp
Marketeer bij The Silver Mountain


The Silver Mountain is in 2008 opgericht door Rolf van Zanten. Bij de oprichting hadden wij een helder doel voor ogen: het aankopen van fysiek zilver en goud op een toegankelijke, veilige en transparante manier mogelijk maken.

Met trots kunnen wij zeggen dat we inmiddels uitgegroeid zijn tot Nederlands grootste en meest betrouwbare bullion dealer online. Op de edelmetaalmarkt bieden wij een full-service dienstverlening aan voor de  aankoop, verkoop en opslag van uw edelmetalen. Dat is ook te zien aan onze reviews.

Volg ons

The Silver Mountain is actief op de volgende sociale media kanalen.

Neem contact met ons op

U kunt onze klantenservice bereiken op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur.

035 - 203 13 80
info@thesilvermountain.nl

Nieuwsbrief

Wees de eerste die kennismaakt met de nieuwste producten en het laatste nieuws omtrent edelmetaal.