Goudprijs: € 60.045,02 Zilverprijs: € 668,35

Goudprijs op weg naar nieuwe all time high

Goudprijs op weg naar nieuwe all time high
30-11-2023 Beleggen Goud Koers

Leestijd: 6 minuten

Daan WesdorpGeschreven door Daan Wesdorp
Content Marketeer bij The Silver Mountain


Goudprijs op hoogste niveau in zes maanden

De prijs van goud is sinds begin oktober al meer dan 12 procent gestegen en staat momenteel op het hoogste niveau in ruim zes maanden. De all time high van goud noteert op $2.074,88 per troy ounce (31,103), dit was in begin augustus 2020 na het uitbreken van de coronapandemie en de grote angst voor een zware recessie wereldwijd vanwege de lockdowns. Ook april dit jaar noteerde de goudprijs boven de $2.000 per troy ounce. Dit kwam door de onrust in de Amerikaanse bankensector met onder meer het omvallen van Silicon Valley Bank en daarnaast de zorgen over het voortbestaan van de Zwitserse bank Credit Suisse, die vervolgens noodgedwongen onder het dak kwam bij branchenoot UBS.

Veilige haven

Op het moment van schrijven noteert de goudprijs rond de $2.040 per troy ounce. Goud profiteert sterk van zijn status als veilige haven door de onrust in het Midden-Oosten en de economische en geopolitieke onzekerheden die momenteel spelen. Daarnaast is de verwachting dat de Amerikaanse centrale bank de rente over een niet al te lange tijd weer zal verlagen, wat zal resulteren in een afzwakking van de dollar. De goudprijs wordt genoteerd in de Amerikaanse munt en door een zwakkere dollar wordt goud goedkoper voor handelaren met andere valuta, wat de vraag ondersteunt.

Hoewel de Federal Reserve (Fed) blijft benadrukken dat alle opties nog op tafel liggen als het gaat om het toekomstige rentebeleid, wordt er in de markt sterk rekening mee gehouden dat er volgend jaar verlagingen aankomen. Er zijn al signalen dat de veerkracht van Amerika in het lopende kwartaal afneemt, gelet op de recente afkoeling van de banengroei. Daarnaast is de daling van de inflatie in de Verenigde Staten in de voorbije maanden ook een signaal dat de Fed spoedig een draai in de rente kan maken.

December en januari positief voor goudprijs

Ole Hansen, Hoofd Grondstoffenstrategie bij Saxo Bank, gaf aan dat het edelmetaal het traditioneel goed doet in de feestmaand december. Hij voegde daaraan toe dat de goudprijs in de afgelopen vijf jaar in de laatste maand van het jaar gemiddeld 3% is gestegen. Ook in januari heeft het edelmetaal vaak de wind in de rug, dit in de aanloop naar de start van het Chinese Nieuwjaar waarbij er een sterke vraag naar goud is in het Aziatische land.

Goud op weg naar nieuwe recordhoogtes?

Technische analist Mark Newton van de Amerikaanse beursbroker Fundstrat voorspelde de stijging afgelopen week ook. Hij verwacht dat goud de weg naar nieuwe recordhoogtes is ingeslagen en ziet het edelmetaal snel doorstijgen tot ergens tussen de $2.060 en $2.080 per troy ounce. Het behalen van de bovengenoemde hoogtes zal volgens Mark Newton “een definitieve technische doorbraak” betekenen, waardoor de prijs nog harder kan stijgen. Newton voorziet voor de middellange termijn een mogelijke stijging tot $2.500 per troy ounce.

Wilt u een persoonlijk aanbod ontvangen? Met behulp van onze Kieswijzer ontvangt u direct een persoonlijk aanbod gebaseerd op uw aankoopbedrag, verdeling tussen  metaalsoorten en/of u het edelmetaal zakelijk of privé koopt. Wilt u geen zorgen hebben over de opslag van uw edelmetaal? Via Edelmetaal Beheer Nederland is het mogelijk om uw edelmetaal veilig, gealloceerd en verzekerd op te slaan. Daarnaast hebben wij een Terugkoopgarantie waardoor u te allen tijde uw edelmetaal weer bij ons kunt verkopen tegen vaste formules en op basis van de actuele goud- en zilverprijs.

Conclusie

De goudprijs staat op het hoogste niveau in zes maanden tijd. De goudprijs profiteert sterk van haar status als veilige haven door de onrust in het Midden-Oosten en de geopolitieke en economische onzekerheden. Daarnaast is de verwachting dat de Amerikaanse centrale bank de rente over een niet al te lange tijd zal verlagen, wat positief is voor de goudprijs. Ook analisten kijken positief naar de goudprijs en voorspellen voor de middellange termijn een mogelijke stijging tot $2.500 per troy ounce.


Disclaimer: The Silver Mountain geeft geen beleggingsadvies en dit artikel moet dan ook niet als zodanig worden beschouwd. Resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst.


Bronvermelding

  • TRADING ECONOMICS. “Gold – price – chart – historical data – news”, z.d. https://tradingeconomics.com/commodity/gold
  • Hansen, Ole. “Gold Jumps out of the Gate to Kick off 2023”. Saxo Bank A/S (Headquarters), 4 januari 2023. https://www.home.saxo/content/articles/commodities/gold-jumps-out-of-the-gate-to-kick-off-2023-04012023
  • Wilman, Dennis. “Goudprijs richting recordniveau – kan nog stijgen volgens analisten”. Business Insider Nederland, 29 november 2023. https://www.businessinsider.nl/goudprijs-richting-recordniveau-kan-nog-stijgen-volgens-analisten/
  • Garrelts, Mark. “Goud glanst weer: Toename geopolitieke risico’s geeft impuls in nieuwe jaar”. Telegraaf, 28 november 2023. https://www.telegraaf.nl/financieel/154471298/goud-glanst-weer-toename-geopolitieke-risico-s-geeft-impuls-in-nieuwe-jaar
  • BNR Webredactie. “Goudprijs maakt opmars: ‘All-time high mogelijk’”. bnr.nl, 28 november 2023. https://www.bnr.nl/nieuws/financieel/10533020/goudprijs-maakt-opmars-all-time-high-mogelijk
  • Financieel Management. “Goudprijs nadert recordhoogte”. FM.nl – Financieel Management, 29 november 2023. https://financieel-management.nl/artikel/goudprijs-nadert-recordhoogte/
  • Soni, Aruni. “Gold Prices Are Headed for All-Time Highs and Could Eventually Hit $2,500, Fundstrat Says”. Markets Insider, 22 november 2023 https://markets.businessinsider.com/news/commodities/gold-prices-outlook-record-high-2500-safe-haven-asset-risk-2023-11

Daan Wesdorp

Daan Wesdorp
Content Marketeer bij The Silver Mountain


The Silver Mountain is in 2008 opgericht door Rolf van Zanten. Bij de oprichting hadden wij een helder doel voor ogen: het aankopen van fysiek zilver en goud op een toegankelijke, veilige en transparante manier mogelijk maken.

Met trots kunnen wij zeggen dat we inmiddels uitgegroeid zijn tot Nederlands grootste en meest betrouwbare bullion dealer online. Op de edelmetaalmarkt bieden wij een full-service dienstverlening aan voor de aankoop, verkoop en opslag van uw edelmetalen. Dat is ook te zien aan onze reviews.

Volg ons

The Silver Mountain is actief op de volgende sociale media kanalen.

Neem contact met ons op

U kunt onze klantenservice bereiken op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur.

035 - 203 13 80
info@thesilvermountain.nl

Nieuwsbrief

Wees de eerste die kennismaakt met de nieuwste producten en het laatste nieuws omtrent edelmetaal.