Goudprijs: € 69.205,63 Zilverprijs: € 901,80

Goudprijs profiteert van onzekerheden in economie

Goudprijs profiteert van onzekerheden in economie
25-03-2023 Baren Beleggen Goud LBMA

Daan WesdorpGeschreven door Daan Wesdorp
Marketeer bij The Silver Mountain


Goud steeg vorige week al met 6,7 procent in waarde. De recente stijging van de goudprijzen wordt door experts toegeschreven aan de aanhoudende zorgen in de financiële markten. De Zwitserse zakenbank Credit Suisse is zondagavond gered, dankzij een extra pakket overheidssteun van vijftig miljard euro. Ook in de Verenigde Staten zijn banken gered met noodkrediet en garantstelling voor deposito’s van consumenten.

Goud

Beleggers kopen goud om zich te beschermen tegen systeemrisico’s en omdat goud geen tegenpartijrisico heeft. Ondanks de recente renteverhoging, zijn de prijzen van edelmetalen sterk gestegen. Normaliter zorgt een renteverhoging voor een daling in de prijzen, maar in dit geval anticiperen beleggers dat de hogere rente van korte duur zal zijn. In roerige economische tijden zoals deze, met de situatie rondom Credit Suisse, lijkt men toch weer terug te vallen op goud.

De goudprijs klom maandagochtend tot ruim $2000 per troy ounce (31,103 gram). De laatste keer dat de goudprijs iets boven de $2000 dollar per troy ounce stond, was op 10 maart vorig jaar. Op het moment van schrijven staat de goudprijs rond de $1980 per troy ounce.

Om de onrust op de financiële markten te beteugelen werd de Zwitserse bank Credit Suisse zondag overgenomen door zijn grotere rivaal UBS. Hoewel de bank van een ondergang lijkt gered, lijden de aandeelhouders van Credit Suisse flink verlies door de reddingsactie. Ook de obligatiehouders van Credit Suisse lijden zware verliezen, de prijs van de overname is namelijk vele malen minder dan de huidige marktwaarde van Credit Suisse.

Printscreen aandeel Credit Suisse

Koers Credit Suisse woensdag 22 maart 2023

Centrale banken

Ondertussen gaan de centrale banken door met het nemen van maatregelen om een crisis af te wenden. De Europese Centrale Bank en de Amerikaanse Centrale Bank de FED hebben gezegd banken van voldoende geld te voorzien, mochten ze in problemen komen als klanten hun geld terugtrekken. Hiermee hopen de centrale banken een nieuwe run van spaarders op de banken te voorkomen.

Ondanks de pogingen van toezichthouders om de rust op de financiële markten te herstellen, laait vrijdag de onzekerheid rondom Europese banken op. Aandelenkoersen van verschillende Duitse banken zakten deze week flink weg, terwijl verzekeringspremies tegen wanbetaling omhoogschieten. De Deutsche Bank zit net als Credit Suisse in een grote herstructurering. Daarnaast zou de grootse bank van Duitsland ernstig tekortschieten in hun witwasbeleid. Een scenario dat we kennen van de Nederlandse grootbanken ING, Rabo en ABN.

Veel beleggers zoeken alternatieven voor de bankaandelen. Zoals vaker in tijden van crisis grijpt men vaak naar goud en andere edelmetalen, dit wordt namelijk gezien als een risicovrije belegging. Beleggers zien in goud momenteel een veilige haven nu de koersen van aandelen onder druk staan.

Credit Suisse baren

Door de overname van de Zwitserse bank is het onzeker of de baren van Credit Suisse nog in de productie blijven. Credit Suisse heeft een LBMA accreditatie en produceerde baren van goud, zilver, platina en palladium. Het is nog onbekend of de Credit Suisse merknaam zal blijven bestaan, het blijft een onafhankelijk merk totdat de fusie is voltooid. Hierna zal UBS beslissen of het de stekker uit de aparte identiteit van Credit Suisse trekt.

The Silver Mountain verkoopt uitsluitend goud- en zilver baren van LBMA gecertificeerde producenten. Deze baren zijn wereldwijd verhandelbaar, zonder verdere analyse. Ook bieden wij een unieke terugkoopgarantie op alle producten die u bij ons koopt.

Disclaimer: The Silver Mountain geeft geen beleggingsadvies en dit artikel moet dan ook niet als zodanig worden beschouwd. Resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst.

Daan Wesdorp

Daan Wesdorp
Marketeer bij The Silver Mountain


The Silver Mountain is in 2008 opgericht door Rolf van Zanten. Bij de oprichting hadden wij een helder doel voor ogen: het aankopen van fysiek zilver en goud op een toegankelijke, veilige en transparante manier mogelijk maken.

Met trots kunnen wij zeggen dat we inmiddels uitgegroeid zijn tot Nederlands grootste en meest betrouwbare bullion dealer online. Op de edelmetaalmarkt bieden wij een full-service dienstverlening aan voor de  aankoop, verkoop en opslag van uw edelmetalen. Dat is ook te zien aan onze reviews.

Volg ons

The Silver Mountain is actief op de volgende sociale media kanalen.

Neem contact met ons op

U kunt onze klantenservice bereiken op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur.

035 - 203 13 80
info@thesilvermountain.nl

Nieuwsbrief

Wees de eerste die kennismaakt met de nieuwste producten en het laatste nieuws omtrent edelmetaal.